Wyczesany :-) ogródek Stokrotki - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wyczesany :-) ogródek Stokrotki - 2011

Post »

Stokrotko zdradź mi proszę imię tego berberysa.....jest bajeczny.....kolor aż płonie.....cudo....
Moja Diabolo to jeszcze kilku-patyczkowe maleństwo....ale już czaruje kolorkiem :D a Luteus.....niestety rośnie w półcieniu i nie jest taka jaka jesienią być powinna......przesadzić nie mam gdzie....ale podgolę świerk, żeby więcej słoneczka dochodziło do niej.....może będzie lepiej.....
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oczywiście, nie podpisałam go - to Orange Rocket. Tak naprawdę jest jeszcze bajeczniejszy ;-) tylko ja mam kiepski aparat ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Stokrociu, :wink: przynajmniej w moim przypadku ta wyobraźnia mnie zawiodła i wiele roślin bardziej porosło niż mogłam to sobie wyobrazić . :;230 A teraz to mi już tylko pozostało ciąć i mielić na ściółkę co się da. :?
:wit
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

A, nie, no, jak masz już dwie czarne pęcherznice, to musowo żółtą dokupić :;230
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Stokrociu, żółtych sosen, zwłaszcza zimą jest całe mnóstwo! Kulkowych, stożkowych, czego dusza zapragnie! I nie ma, co narzekać, że trudno w naturze je zobaczyć, trzeba pogooglać nieco...a w ostateczności wyobraźnię uruchomić :wink:
Przed domem zdecydowanie coś iglastego, tak! :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj, to ciekawe, bo ja mam identyczny berberys, a nazywa się "Erecta" ;:24 ;:24
Ja też jeszcze przesadzam, bo pogoda temu sprzyja, ale prawdę mówiąc trochę się obawiam, czy te przesadzane rośliny zdążą się zadomowić przed mrozami w nowym miejscu. Nigdy pod koniec października nie robiłam takich przeprowadzek.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Berberysy dają teraz po oczach :wink:
Fajne jest to, że istnieje masa roślin, które mogą być dekoracyjne o różnych porach (tak jak te berberysy jesienią) i można spędzać tygodnie na planowaniu :heja Dla mnie to połowa zabawy!

Myślałaś może nad cyprysikiem nutkajskim Pendula? Ma bardzo ciekawy pokrój.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Berberys niesamowity!
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Siberio, Diabolkę już mam, nawet dwie, bardzo je lubię, ale ta Luteus o tej porze roku wymiata...no po prostu, posadzona w słonecznym miejscu daje po oczach, szczególnie na zielonym tle. No muszę ją mieć :-)

O tak, żółte pęcherznice są teraz widoczne z daleka i niesamowicie rozjaśniają zielone tło...

Zimą też będę planowała nową rabatę w ogrodzie... tylko muszę wczesniej zbajerować Połówka, żeby zabrał stamtąd pręty... :;230
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Kiedy przychodzi jesień i spadną liście z drzew to kuszenie kulkami pada na podatny grunt :P .
Wtedy też okazuje się, że rabaty są tak upchane różnymi skarbami roślinnymi,
że nie ma gdzie dosadzać tych kulek (może piętrowo?).
I na dodatek, "dywanowy" iglak wychodzi teraz za różaną rabatówką,
bo w międzyczasie linia brzegowa rabaty zmieniła bieg,
niby moja rzeczka w przeciągu ostatniego stulecia :roll: .
Zdyscyplinowani ogrodnicy mają lepiej ......... .
Kartka, plan, konsekwencja w realizacji.
Ciekawe, ilu tu takich jest???
Mam nadzieję 100krociu, że będziesz konsekwentna w tym przedogródku,
bo sama wiesz, że przesadzanie to ciężka praca :roll: .
I kto to mówi??? - zastanawiam się, czy świerka Conikę przesadzać teraz, czy do wiosny poczekać :;230 .
W jesienną zmianę czasu wchodzi się tak gładko, gorzej z tą wiosenną. :wink: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

artam pisze:Stokrociu, żółtych sosen, zwłaszcza zimą jest całe mnóstwo! Kulkowych, stożkowych, czego dusza zapragnie! I nie ma, co narzekać, że trudno w naturze je zobaczyć, trzeba pogooglać nieco...a w ostateczności wyobraźnię uruchomić :wink:
Przed domem zdecydowanie coś iglastego, tak! :)
No to masz :;230

Obrazek

A jeśli mówimy o berberysach...to moje dwa nabytki. Stwierdziłąm, że te akurat warto kupować jesienią, przynajmniej człowiek widzi, na czym stoi.

Obrazek Obrazek

Elsi, zdyscyplinowanym ogrodnikiem jest mój M...jak raz coś posadzi, to tak trudno go przekonać do zmian. Ja tam problemów nie mam, łatwo mi przyznać się do błędu :;230

Oliwko, popatrzę na tego cyprysika. Podoba mi siętaki - chyba groszkowy - o żółtym kolorze (co ja mam z tym zóltym).
A i róże mogę być dekoracyjne, pomimo, że nie kwitną. Bardzo podobają mi się kolory liści i pędów Therese Bugnet i Nevady:

Obrazek Obrazek

Krysiu...kiedyż ja się doczekam tego stanu, że będę musiała coś ciąć ;-) Na razie wszystko jest takie jeszcze młode...

Obrazek

Jak osiągnie docelowe rozmiary, to będę sie martwić. :-)

SIberio, no pewnie że muszę i dokupię :-) Już bym kupiła, bo tanie są, ale po co mi siez tym kramarzyć przez zimę :-)

Ewuniu jedna i druga - to jeszcze dla Was jesienne kolory :-) Żylistek (taki zwykły, biały) też calkiem ładnie się starzeje. A ten berberys to Admiration - wygląda nietypowo, bo o tej porze zanikły mu obwódki liści, ale to on, bo widziałam w lecie :-)

Obrazek Obrazek
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

No ;:63 Wygląda na kulkową, nazwę znasz? To teraz zostają jeszcze te stożkowe, płożące, pendulowate, oj tyle jeszcze możliwości! :) A w miejsce tego Admirationa na pewno nic innego nie podstawili? :wink: Czyli w zakupach kierujesz się aktualnym wyglądem roślin, zatem jak już berberysy stracą liście, przyjdzie czas na kulki? :;230
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nazywa się Wintergold. Na razie będzie zadołowana w doniczce w tym włąsnie miejscu (podoba mi się zestawienie z bergenią) i właśnie docelowo tak to zrobię, a obie będą rosły obok magnolii "Susan".

A z tego, co widzę, to wcięło mi część postu, który napisałam powyżej - a napisałam Wandzi, że odmianę "Erecta" również mam. To bardzo wartościowy okaz, ładnie się przebarwia i ma taki pokrój, że wszędzie prawie sie zmieści. Moja rośnie w pólcieniu, dlatego jest bardziej ciemnoczerwona niż pomarańczowa

Obrazek

Martuś, tak, to na pewno jest Admiration. Jak mówię, stały tam całe lato - oni w tym centrum cieniują latem rośliny, aby nie przesychały, i one często sie wybarwiają zupełnie nietypowo. Gdy kupiłam tam krzewuszkę "Monet" też nikt nie chciał wierzyć, że to ona - dopiero w następnym sezonie u mnie nabrała odpowiedniego koloru.
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Agnieszko, ;:196 to wszystko szybciej Ci urośnie niż dzieci :lol:
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Wczoraj zauważyłam, że moja Teresa całkiem zrzuciła liście :evil: Miałam nadzieję na piękne kolory jesienne, a leżą pod krzakiem same zielone :evil: Pędy zostały czerwone, choć tyle...Admiration przez chwilę wyglądał podobnie jak Twój, jednak tylko na części gałązek.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”