Leśny ogród Elli - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Leśny ogród Elli - 2011

Post »

Zaległe fotki z ogrodu.....zakwitają liliowce.....nareszcie :tan

Na początek....CHWALĘ SIĘ!!!....moje pierwsza siewka, która zakwitła po 3 latach....jak miło było mi ją nareszcie zobaczyć..... zupełnie niepodobna do mamusi - Longfields Twins, ale za to wykapany tatuś - Stella d'Oro :;230 Ciekawe czy odziedziczyła po nim również inne cechy, jak np. długi termin kwitnienia? Zapowiada się na terminatorka, bo przetrwała tą zimę pod okrywą gdy inne liliowce mi wymarzły.

Kwiat około 12 cm, wysokość około 55-60 cm, pachnie bardzo przyjemnie, jaśminowo

Siewka 1/2012

Obrazek

tatuś - Stella d'Oro....prawda, że podobna do taty :wink:

Obrazek

NN

Obrazek

NN

Obrazek

NN

Obrazek

Siloam Double Classic

Obrazek

NN

Obrazek

NN

Obrazek

Mini Pearl

Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eluś fotki jak zwykle piękne w szczególności te na których widać liliowce ;:215 u mnie jeszcze pączkują ale i tak to wielki sukces bo sadzone jesienią a już będą cieszyć no i żaden mi nie wypadł :D Twoja sieweczka ładniutka , jak ją zobaczyłam to pomyślałam jak mój Stella d'Oro :;230 a tu się okazuje że nowe pokolenie nam rośnie ;:215
Elcia dzięki za wielkie ;:167 ale mam też tego czerwonego / bordowego gożdzika ;:196
Roślinka ze zdjęcia trafiona to Knaudia macedońska , ta akuratnie wpisana na listę chciejstw ;:224 jak Ci się udało ją sfocić raczej trudna jest , kolorek ma taki żywy .
Dobrze że jeszcze od czasu do czasu zaglądasz do swojego wątku i zdajesz relację ;:cm
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mig131 pisze::wit Witam,jestem i zaglądam,akuratnio w 1 części :heja jestem zachwycona Twoimi roślinkami,w ogóle całym ogrodem.Jest piękny ;:333
Madziu miło mi bardzo....cieszę się, że zaglądasz ;:168
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie też większość w pączkach, te na fotkach wystartowały wcześniej .
Bardzo lubię robić im zdjęcia....po tylu latach ma się to wprawne oko ;:109
Sieweczka, to mój pierwszy eksperyment z zapylaniem z 2008 roku, a ja liliowce zaczęłam kolekcjonować rok wcześniej. Zawsze jakiś początek musi być, a ten chyba nie taki ostatni :wink:
Do 'amerykanckich' pięknotek jej daleko, a że i mi po nocach śnią się takie suuper-liliowce, to będę się starała sny urzeczywistnić i może za jakiś czas zakwitnie mi coś wyjątkowego. Prawdopodobieństwo byłoby większe w niedalekiej przyszłości gdyby nie ta zima, wypadło mi 70 siewek, i to po najładniejszych u mnie liliowcach...cóż, będę próbowała dalej ;:108

Nie chcesz goździczka, to może knautię Ci dorzucę ;:168

Elu do zrobienia, w miarę dobrej fotki, potrzeba statywu i .....bezwietrznej pogody.....że o aparacie nie wspomnę.....reszta, to praktyka ;:109

Knautia macedońska

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak już mam czas na komputer, to wstawię coś jeszcze..... :wink:

Trochę makro - fotek

Mikołajek, który mi się wyjątkowo podoba....świetna jest ta kryza wokół środka

Obrazek

Jednoroczna o nieznanej nazwie

Obrazek

Kalia

Obrazek

Trzykrotka Temptation ....piękny zestaw barw

Obrazek

Drobne kwiatuszki wielosiłu błękitnego

Obrazek

Firletka

Obrazek

Goździk piaskowy

Obrazek

Lilia Regale

Obrazek

Rozchodnik kamczacki

Obrazek

Serduszka cudowna....chyba tylko z nazwy :roll:

Obrazek

Bodziszek korzeniasty

Obrazek

Liliowiec Moonlight Masquerade

Obrazek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Elu, chyba faktycznie to Paradigm, on zmienia kolor na lato, nie zauważyłam. :oops: Mój też zżółk. :rol

Obrazek[/url]
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Piękne liliowce! Podziwiam Twój zapał do samodzielnego zapylania kwiatów. Chociaż, to chyba jest tak, jak z moją pasją do ukorzeniania wszelkich gałązek :lol:
Życzę Ci więc wielu sukcesów na tym polu i dochowania się cudownego liliowca!

Nie wiedziałam, że dysponujesz tak duzym areałem! :shock: Zazdroszczę! Nie wiesz, co to ciasnota, możesz swobodnie aranżować rabaty, a w razie czego masz gdzie wysadzić nadmiar, albo nową roslinę, zanim znajdziesz jej stałe miejsce ... Luksus! :D

Czy znasz inną hostę, niż Paradigm, która ma ciemniejsze brzegi, a latem jakby kolor sie ujednolica?
Mam taką, ale nie jestem pewna, czy to taka sama, jak ta na Twoich zdjęciach :roll:

Elutko, nie jestem w 100% pewna, ale chyba nie mam takiej zurawki, a jak nie mam to chcem.
I knautię też ;:196 A mogłabyś zebrać nasiona z tego mikołajka? ... :oops:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iguś, to dobrze, że się wyjaśniło, obie nasze hosty wyglądają podobnie....czasem można kupić jedno, a dostać coś innego, co mi się już nieraz zdarzyło :roll:

Paradigm z mojego ogrodu

Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Eluś ;:167
Przepraszam, że tak dawno się nie odzywałam... Jednak wydarzenia maja i czerwca wykończyły mnie fizycznie, a i znacznie nadszarpnęły kondycję psychiczną :lol: Najpierw przygotowania do I Komunii, potem sama uroczystość i jedno wielkie pasmo chorób... Na szczęście już jest lepiej, a i wakacje za pasem :)
Jak zwykle cuda pokazujesz!! Zachwycam się wszystkim i każdą rośliną z osobna!!
Mój Paradigm (o ile nim jest w rzeczywistości :roll: ) nie zżółkł, ale rośnie w całkowitym cieniu.
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196 ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Izulko zapewne, to to samo pragnienie wyhodowania czegoś nowego....z liliowcami jest jeszcze o tyle ciekawiej, że dopóki kwiat nie zakwitnie nie wie się co to będzie i można się zaskoczyć....mile, albo niemile, wszystko zależy od nastawienia....dla mnie jednak każdy kwiat, to powód do radości ;:108
Dziękuję Izuś za życzenia, i oby się spełniły...próbować będę, bo to wielka frajda ;:196 ;:167

Może Twoja hosta, to Albopicta?....ona zielenieje w trakcie sezonu....popatrz na moją

Obrazek

Paradigm odwrotnie, w trakcie sezonu dostaje zielonego marginesu ;:108

Mikołajek i Tobie 'wpadł w oko'...urodziwy wyjątkowo :wink: ....zostawię parę nasienników na nasiona i postaram się coś dla Ciebie zebrać....zwykle ścinam pędy do wazonu na susz do bukietów jesiennych.

Obrazek

Żuraweczka zostaje na liście ;:108
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Moniu ;:167

Przepraszać możemy się nawzajem, bo i ja w nawale prac wokół-domowych i ogrodowych ledwo daję radę utrzymać swój wątek, a na wizyty w innych ogrodach już czasu mi nie starcza nad czym ubolewam bardzo i liczę na wyrozumiałość zaprzyjaźnionych forumków, również i Twoją :oops: :oops: :oops:

Bardzo mi przykro z powodu chorób, które dotknęły Twoją rodzinę, to nic przyjemnego, ale cieszę się, że już jest lepiej i oby tak zostało.
U Ciebie był szał Komunijny (...jakież, to odległe czasy dla mnie :lol: ), teraz mam 'szał Weselny', malowanie, odnawianie, remonty, końca nie widać, a tu już tylko miesiąc został....muszę jeszcze wymyślić w co się tu wystroić na tę uroczystość....M ma kupioną bordową koszulę, więc może by tak coś pod ten kolor....będzie do mnie pasował ..... :;230

Mój Paradigm ma słońca trochę za dużo na początku wiosny, bo rośnie pod wyjątkowo spóźnialskim jesionem, który jako ostatni wypuszcza liście, a wygląda tak jak na fotce powyżej.
Jeśli masz wątpliwości, to wrzuć fotkę do wątku 'do rozpoznania'.

Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lato w moim ogrodzie ;:3

Liliowiec nn w intensywnym kolorku

Obrazek

Halcyon

Obrazek

June

Obrazek

Na podwyższoną rabatkę powrócił Antioch....nie mogłam patrzeć na tą pustkę po nim (wymarzł zimą)

Obrazek

Kwitną lilie....nowe nabytki

Obrazek

Obrazek

Lilia Regale....debiutantka w moim ogrodzie

Obrazek

ma 'fryzurkę' w loczki :wink:

Obrazek

weteranki mojego ogrodu

Obrazek
Awatar użytkownika
Mig131
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 21:26

Post »

:wit ale wspaniałości ;:oj ogląda się z przyjemnością.Miłego dnia zyczę
pozdrawiam Magda :)
Wszystkiego po trochu...
Jurek1
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 20:08

Post »

Piękne lilie,a kolor liliowca daje po oczach

Pozdrawiam
Pozdrawiam Jurek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Elu piękne lilie a ten żarówiasty liliowiec daje po oczach aż miło ;:oj może w tym roku i ja pokombinuję z zapylaniem , trzeba wreszcie zrobić pierwszy krok i poczekać na efekty , zebrane w ubiegłym roku nasionka sztuk chyba 5 były do niczego w tym roku wybór większy może się uda , chciała bym :D
Ellaa pisze: Nie chcesz goździczka, to może knautię Ci dorzucę ;:168
Eluś pisz knautię ;:65 ;:196
Dla Ciebie mam zapisane : bodziszek wielkokwiatowy , drobniutki dzwoneczek kolor biały , rozchodnik niski bordo i liliowiec fiolet , może jeszcze jakąś roślinkę wypatrzysz do czasu aż liliowce przekwitną ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”