Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Dalu, nakarmiłam oczy widokami z Twojego ogrodu.
Jak zwykle cały zachwyca.
Jaka szkoda, że nie mam ostatnio czasu na częstsze odwiedziny.
Twój ogród napełnia mnie spokojem.
x-d-a

Post »

Gosiu, miło, że wpadłaś ;:7 Ja też uspakajam się w ogrodzie - to taki balsam na moją skołataną duszę :P

Dorotko, do mnie nie da się wejść niepostrzeżenie, bo kudłacze są bardzo szczekliwe ;:224 Ale jak już się uspokoją i zaakceptują gościa, to można spokojnie posiedzieć pod gruszą i pokontemplować naturę :D

Dorotko, cedr w tym roku ma duże przyrosty i mnóstwo szyszek! No, i ten niesamowity kolor igieł -niebiesko szary- który bezustannie mnie zachwyca...

Aguś, na szczęście chwilowo upał sie skończył i mamy chwilę wytchnienia ;:108 Można spokojnie popracować w ogrodzie...
Też miałam ochotę na jaśmin pnący, ale w naszym klimacie chyba nie da rady :( Natomiast jaśminowiec jak najbardziej i właśnie teraz roztacza swój upajający zapach :wink:

Izo, dziękuję za miłe słowa ;:196 Mój domek jest bardzo stary, przedwojenny i zdążył sie już wtopić w ogród...Niestety, niebawem czeka nas duży remont, m.in. wymiana dachu i z przerażeniem myślę o potencjalnych szkodach w ogrodzie :(
Hortensja Aspera pięknie kwitnie - mam nadzieję, że niebawem to pokażę...
Moja Fundacja zajmuje się dziećmi nieuleczalnie chorymi, głównie z chorobami genetycznymi i tzw. wielowadziem. Dzieci te są pod opieką rodziców w domu, a Fundacja zapewnia im całodobową opieke lekarską, pielęgniarską, psychologiczną, duszpasterską...Kupujemy też lekarswa, sprzęt rehabilitacyjny, pieluszki jednorazowe. A nasi wolontariusze zajmują się oraganizowaniem akcji mających na celu pozyskiwanie funduszy na tę działalność, a także bezpośrednio w domu chorych dzieci pomagają rodzicom w opiece nad nimi, zajmują się też rodzeństwem...Dużo by jeszcze pisać - ale bardzo mi zależy na tym, żeby propagować ideę wolontariatu, który w Polsce jest - w odróżnieniu od krajów zachodnich - jeszcze bardzo mało popularny, niestety :(

Altiko, myślę, że w garażu uda się przechować różyczkę :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Kochanie to jak nie znasz tej odmiany to postaram się wkleić u siebie w wątku zdjęcie mojego okazu, w sumie za parę dni zacznie kwitnąc, więc wtedy na pewno pokaże.Swoją drogą ładna roślinka i chyba szybko przyrasta (mam pierwszy sezon więc na 100% nie jestem pewna ale na razie idzie szybko :) )
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

[Iza] pisze:Uwielbiam to wejście do twojego domu.
Dalu ja też , za każdym razem z przyjemnością oglądam zdjęcia wejścia do domu .

Nie zazdroszczę Ci remontu , ale jak trzeba to trzeba , mój M cały czas coś kończy wokół domu lub robi ogrodzenie , zawsze mi naniszczy roślin .

Genia
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Dalu-czy masz na cedrze szyszki????
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chylę czola przed tego rodzaju działalnością ;:180 ;:180 i z całego serca ją popieram, chociaż ja sama nie miałabym odwagi ani wystarczającej wytrzymałości psychicznej, aby iść twoim śladem. Chociaż, czy ja wiem? Tak do końca to człowiek sam siebie nie zna...
x-d-a

Post »

Wandziu, właśnie tak: 'Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono...' I zwłaszcza w obliczu tak wielkiego nieszczęścia i dziecięcego cierpienia można odnaleźć w sobie wielkie pokłady siły...

Grażynko, tak, sporo szyszek jest w tym roku na cedrze :heja Jak zrobię fotki, to pokażę ;:108

Geniu, kiedyś trzeba to zrobić, ale serce boli :cry: Pocieszam się tylko tym, że po remoncie będzie jeszcze piękniej...

Paulo, poczekam na kwitnienie Twojego klemka :P

Dzisiaj była piękna pogoda - nie za ciepło, nie za zimno, ładnie świeciło słoneczko ;:3 Nadal tylko jest bardzo sucho więc cały czas podlewam :lol: Kończą się też powoli moje czereśnie. Za to jabłonie masowo zrzucają niepotrzebne jabłuszka i śmieci pod drzewami, a śmieci :evil:
Za to róże szaleją, a lilie się rozkręcają. Dzisiaj kilka róż:
Fresia i New Dawn
Obrazek Obrazek

Augusta Luiza jest niesamowita, a The Fairy dopiero się rozkręca:
Obrazek Obrazek

Żeby nie było, ze pokazuję tylko róże, troszkę 'hortensjowato' - Anabelka w blokach startowych i dębolistna, która chyba nie będzie kwitła :(
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Augusta...czyż nie pasuje do niej to imię? Jest taka dystyngowana, prawdziwa jejmość :-) - jak Małgorzata Linde.

Świetnie, że piszesz o Waszej fundacji, to bardzo budujące było obserwować, jak dojrzewała w Tobie ta myśl, ja sądzę, że idee wolontariatu odbudujemy w naszym kraju, może w ciagu kilku - kilkunastu najbliższych lat - ja widzę, jak zaczynamy sie organizować wokół szkół, parafii, OSP, pomocy sąsiedzkiej - mam nadzieję, że za kilka lat przyznać się, że nigdzie sie nie działa, to będzie obciach :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Dalu piękna ta Augusta Luiza, nie wiem dlaczego ale może i dobrze, bo zawsze można wdepnąć do zaprzyjaznionych forumek do ogródka na kawkę a przy okazji podziwiać roślinki.
Podziwiam Twój ogród z duszą, przepiękna - już się powtórzę - soczysta zieleń, pozazdrościłam Tobie pięknych hortensji a Anabell dla mnie zjawiskowa i zafundowałam sobie 12 szt. - jak widzisz jestem pilną uczennicą - efekt jest dopiero jak mamy kilka egzemplarzy tej samej rośliny,

Podziwiam Twoje zaangażowanie w pomoc dla chorych dzieci, życzę wielu hojnych darczyńców bo największym podziękowaniem i radością jest uśmiech dziecka i takich uśmiechów oby było jak najwięcej ;:138
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

dala pisze:
Obrazek
Daluś ten widok sprawił, ze zaniemówiłam z zachwytu.....a rzadko mi się to zdarza....bo jestem gadułą :oops:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu przepiękna ta róża ,gdzie ją kupowałaś ?
x-d-a

Post »

Agnieszko, przyznam się, że ja też nie mogę się napatrzyć na Augustę:
Obrazek

Taruś, 12 Anabelek - ależ to będzie widok jak wszystkie zakwitną! Bardzo mi się podobają takie monotematyczne nasadzenia. Efekt zazwyczaj bywa piorunujący :D Ja mam kilkanaście krzaczków hortensji bukietowej na jedej z rabat i fajnie to wyglada :lol:
Wracając do Fundacji - nasza praca to jedno, a hojność darczyńców to druga sprawa. Bez hojności sponsorów niewiele moglibyśmy zdziałać. Ale nie możemy narzekać - zazwyczaj ludzie bardzo chętnie wspierają nasze akcje. Gorzej z tym uśmiechem dziecka - niestety, nasze dzieci w 90% są bez kontaktu...

100krotko, Augusta to nie tylko dama, to prawdziwa KRÓLOWA! Jeszcze nie spotkałam tak pięknie wybarwionej róży, o tak wspaniałym ułożeniu płatków i takich pięknych, zdrowych liściach ;:63
Myśl o wolontariacie rzeczywiście - używając nomenklatury ogrodniczej- kiełkowała we mnie od dłuższego czasu. Gdy mogłam przestać intensywnie pracować, najpierw rzuciłam się w wir zajmowania sobą, tzw. samorozwoju, później całkowicie zawładnął mną ogród i zgłębianie wiedzy ogrodniczej, a na końcu poczułam pustkę i niepokój, że trzeba robić coś więcej i nie tylko dla siebie. Dobrze by było, żeby te idee społecznikowskie i postawa obywatelska były coraz bardzie popularne. Na razie chyba jesteśmy na etapie bogacenia się i zajmowania sobą. We Wrocławiu w mojej Funacji, jedynej tego typu na Dolnym Śląsku czynnie działa ok. 50 wolontariuszy, głównie studentów...

Geniu, kupiłam ją od jednej z forumek :lol:
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Augusta na szczycie listy zakupów :wink:
Moja Anabelka ma dopiero maleńkie pączki, gdzie jej do twojej.
Podziwiam ;:180
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

piękna!
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Stokrotko, ja się prawie zawsze z Tobą zgadzam, ale mnie Augusta raczej z pełną fantazji Anią (Kordelią) się kojarzy niż z Małgorzatą Linde :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”