Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Justynko, myślę,że przedszkole już zbytnio się nie rozrośnie. Teraz raczej będę zainteresowana już większymi okazami. Wystarczająco dużo mam maluchów na których kwitnienie będę musiała sporo jeszcze poczekać :roll:

Pokażę ten niedokończony koszyk. Moje pytanie dot. rodzaju drewna na takie koszyki nadal aktualne ;:108 Ciekawa jestem czy ktoś znajdzie na nie odpowiedź :?:

Oto wytwór mojej wyobraźni i 'lewych' rączekObrazek

Obrazek

Obrazek

I z pozostałych resztekObrazekmoże jako podkładka ;:224
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

świetny pomysł z tym koszykiem :D
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

świetny pomysł! i rączki wcale nie "lewe"! bo wszystko wygląda znakomicie :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Małgosiu śliczne nowości do Ciebie zawitały. ;:138 Dobrze też, że masz takiego fajnego pomocnika co to podejmuje trudne decyzje za Ciebie. :wink: Koszyczek zapowiada się ciekawie, czekam na efekt końcowy i jak już Vandzie zostaną w nim ulokowane.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super koszyczek, bardzo podobają mi się takie majsterkowania własnoręcznie wykonane:)
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję ;:196

Koszyczek już zrobiony ale na razie pusty choć już znalazl lokatora tylko czasu na przeprowadzkę brakło. Dla vand będą troszkę inne ale o tym dopiero wtedy jak je zrobię. Podkładka też już ma lokatora i mam nadzieję,że przypadną sobie do gustu:nowe mieszkanko i lokator :wink: Zdjęcia wkrótce.

Chciałabym Wam pokazać jak pięknie rośnie keiki na pozostawionym po odmładzaniu phalaenopsisa suchym trzonie. Dla przypomnienia bo zdjęcie już było wcześniej pokazywane pod koniec czerwca było tak Obrazek

A obecnie już ma ładne liście i korzonki - dwa duże (jeden się schował za trzonem) i zaczątki dwóch małych
Obrazek

Storczyk miał m.in. takie brzydkie liście (zdjęcie też już pokazywane). Okazało się,że nie jest to żaden wirus ale zła gospodarka wodno-świetlna. Z resztą większość storczyków u mnie nagle zaczęła mieć podobne liście. Podejrzewam,że jakiś nawóz im zaszkodził, może użyłam za mocne stężenie...
Obrazek.
Po odmłodzeniu zarówno roślinka-matka jak i keiki mają już zdrowe listki i innym phalaeopsisom też rosną już ładne nowe liście. Kiedyś je odmłodzę bo troszkę denerwują mnie te brzydkie, zniszczone.

Pokażę teraz jak urosły od wiosny pseudobulwy Coelygene cristata
Obrazek

Obrazek

I dalej chcą rosnąć
Obrazek

Obrazek

Czy w związku z tym powinnam go zacząć chłodzić i trzymać na sucho czy nie :?: Asia radziła mi wynieść do 'lodówki'. Czy ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia z tym gatunkiem?
:wit ;:3
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

keiki bardzo ładne i już takie duże! :)
widać że mają fachową opiekę :D
a jakie wielkie psb :shock: ;:138
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale piękny keik:) I jaki duży.
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46

Post »

Małgosiu, wiesz że śledzę uważnie Twój watek pełen wspaniałych zdjęć pięknych roślin (i nie tylko) ;:108
Keiki na trzonie dość sobie podrosło. Ciekawe czy moje też tak szybko będzie się powiększać? Dzisiaj odcinałem górę z listkami i koronkami. Przy okazji obierania z zeschniętych pozostałości po liściach znalazłem nowy pęd ( niech sobie poczeka a korzonkom da podrosnąć)

Co do Coelygene cristata nie poradzę, bo go nie mam. Intuicja mi podpowiada żeby go tak zostawić jak jest,. Skoro chce rosnąć dalej trzeba mu zapewnić ciepełko i ;:3
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Małgosiu w książce którą podesłałam Ci na pv pisze że utrzymywanie coelogyne cristata przez cały rok w zbyt ciepłych warunkach sprawia że coelogyne krzewi się nadmiernie i nie wytwarza kwiatów, nocne spadki temperatur są jak najbardziej wskazane by zainicjować kwitnienie
Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12

Post »

Małgosiu zainspirowałaś na pewno parę osób tym koszyczkiem,życzę Ci powodzenia z coelogyne.
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgorzatko, Patrycjo ;:196 Sama byłam w szoku jak zobaczyłam ich wyczyny :D

Tomku witam u mnie :wit to keiki było ciągle zapominane i bardzo nieregularnie podlewane. Mam nadzieję,że teraz dalej będzie rosło w takim samym tempie i albo dołączy do mamusi albo pójdzie na wymianę.
Planuję wiosną jeszcze kilka phalaenopsisów poodmładzać, przez tą złą gospodarkę wodno-świetlną kilka ma wyłysiałe trzony :?

Iwonko zaraz idę czytać ale już kilka osób stwierdzało fakt,że aby zakwitnąć musi być i przesuszone i przechłodzone.

Sylwio ;:196 Nasze wątki taki mają właśnie spełniać cel - uczyć i inspirować :D
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p

Post »

Małgosiu, kiedyś podobnie traktowałem ten dół jak piszesz. Wypuścił keiki, trochę podrosło i umarło. Z jednej strony dobrze, ten typ ma strasznie długie liście.

Jak się czują Twoje maluszki?
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku, chyba żyją :wink: Jestem znów poza domem więc na chwilę obecną to nie wiem ale przed wyjazdem nawet dzielnie sobie poczynały. Zostały napojone deszczówką z Bioseptem Active i siedzą w szklarenkach przysłoniętych delikatnym tiulem - okazało się,że słoneczko już wyraźnie obniżyło swoje loty i za mocno zaglądało do maluchów więc je zacieniowałam :D

Trochę mnie zmartwiłeś tym,że keiki może obumrzeć. Poczekamy, zobaczymy...przy storczykach nauczyłam się już sporej cierpliwości :wink:
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p

Post »

Ważne że żyją. Moje na szczęście są w pokoju które ma okno na wschód, więc nie ma problemu z bezpośrednim nasłonecznieniem.

Nie martw się o keiki. Twoje jest już duże, a ja pisałem o niewiele większym niż to malutkie ze zdjęcia. Może to była moja wina. Mogłem bardziej o nie dbać. Tym razem się postaram utrzymać go przy życiu.
Pozdrawiam Tomek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”