Dziękuję
Koszyczek już zrobiony ale na razie pusty choć już znalazl lokatora tylko czasu na przeprowadzkę brakło. Dla vand będą troszkę inne ale o tym dopiero wtedy jak je zrobię. Podkładka też już ma lokatora i mam nadzieję,że przypadną sobie do gustu:nowe mieszkanko i lokator

Zdjęcia wkrótce.
Chciałabym Wam pokazać jak pięknie rośnie keiki na pozostawionym po odmładzaniu phalaenopsisa suchym trzonie. Dla przypomnienia bo zdjęcie już było wcześniej pokazywane pod koniec czerwca było tak
A obecnie już ma ładne liście i korzonki - dwa duże (jeden się schował za trzonem) i zaczątki dwóch małych
Storczyk miał m.in. takie brzydkie liście (zdjęcie też już pokazywane). Okazało się,że nie jest to żaden wirus ale zła gospodarka wodno-świetlna. Z resztą większość storczyków u mnie nagle zaczęła mieć podobne liście. Podejrzewam,że jakiś nawóz im zaszkodził, może użyłam za mocne stężenie...

.
Po odmłodzeniu zarówno roślinka-matka jak i keiki mają już zdrowe listki i innym phalaeopsisom też rosną już ładne nowe liście. Kiedyś je odmłodzę bo troszkę denerwują mnie te brzydkie, zniszczone.
Pokażę teraz jak urosły od wiosny pseudobulwy Coelygene cristata
I dalej chcą rosnąć
Czy w związku z tym powinnam go zacząć chłodzić i trzymać na sucho czy nie

Asia radziła mi wynieść do 'lodówki'. Czy ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia z tym gatunkiem?