Cieszę się, że w miarę wszystko Ci rośnie, gdyby coś Ci sie nie przyjęło to przyslę Ci nowe

Od kiedy rodzaj Notocactus został włączony do rodzaju Parodia,nyskadu pisze:Dzięki czyli parodia, gdzieś mi się u kogoś przewinęła, ale nie mogłam jej zlokalizować
Ja tam nie wiem kiedy, z pewnością są osoby które wiedzą na ten temat coś więcej ale w googlach wpisując np.maryjan13 pisze:Od kiedy rodzaj Notocactus został włączony do rodzaju Parodia,nyskadu pisze:Dzięki czyli parodia, gdzieś mi się u kogoś przewinęła, ale nie mogłam jej zlokalizować
to tą Twoją roślinę Agnieszko możesz również spotkać pod nazwą Parodia buiningii.
Ja osobiście używam jednak starej nazwy = czyli : Notocactus buiningii.
http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... ingii.html
Pozdrawiam - Marian.
Temat był już wielokrotnie poruszany na różnych wątkach.nazwy Eriocactus i Notocactus są podane jako synonimy rodzaju Parodia
mgr_ pisze: Wspomniałeś o hamatokaktusie to muszę ci powiedzieć że to jeden z rekordzistów jeżeli chodzi o zmiany w systematyce.
Czym on nie był: ferokaktusem, glandulikaktusem, ancistrokaktusem, echinokaktusem, telokaktusem, sklerokaktusem i chyba nie wszystko jescze wymieniłem.
Także do systematyki trzeba mieć też trochę dystansu, ale trzeba się czegoś trzymać żeby się nie pogubić.
Ja osobiście to używam starych nazw,tak jak Darek,darekcn42 pisze:Dla mnie osobiście Hamatocactus to Hamatocactus, Eriocactus to Eriocactus,Notocactus to Notocactus, Echinopsis to Echinopsis, a Parodia to Parodia itd.
Zainspirowany Twoją wypowiedzią poczytałem trochę tych stron i znalazłem to :blabla pisze: Podobna impreza jest z Trichocereus grandiflorus, bo teraz to Echinopsis rowleyi. Mam mnożyć przykłady...