norbert76 pisze:Po pierwsze palmę powinnaś już dawno przesadzić, ziemia produkcyjna nie nadaje się do długotrwałej uprawy roślin.
Po drugie samo spryskiwanie niewiele daje, bo podnosi wilgotność powietrza jedynie na krótko. Potrzeba postawić doniczkę na tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem.
Jeśli miałam palmę w doniczce 12cm to należy przesadzić ja do 16-18 cm? I śledząc zdjęcia innych posiadaczy palm oraz analizując informacje nadal nie ustaliłam co lepsze, czy:
1. Plastikowa doniczka włożona do osłonki na dnie kermazyt
2. Doniczka z podstawka
Czy nie ma znaczenia? Polecasz jakąś ziemię? Najbardziej dostępna jest compo sana ale naczytalam się kiepskich recenzji... oprócz spryskiwania oczywiście palma jest podlewania, ale nawet jak robie dłuższą przerwę, to mam wrażenie ze ziemia jest cały czas mocno wilgotna.
norbert76 pisze: Po trzecie wydaje mi się, że jest zarażona przez przędziorki, chyba że jest to jakiś pył. Sprawdź dokładnie liście od spodu najlepiej przy użycia szkła powiększającego
Liście regularnie wycierać... niestety szkła powiększającego nie mam, ale zlokalizowalam jedna biała plamę od spodu. Wrzucam zdjecie:
Sprawdziłam tez fikusa który stoi obok i tez ma coś białego od spodu jednego liścia.
Na żadnej roślinne nie zauważyłam a la pajęczyny. . Aczkolwiek fikus ostatnio zaczął zrzucać mi liście, które ciemnieja po bokach. Myślałam, że to okresowy bunt, ale może faktycznie oba kwiatki są zaatakowane. Myślisz, żeby oba potraktować Envidor'em?
norbert76 pisze:Po czwarte, stanowisko - czy masz inne okno niż południowe, gdzie mogłabyś postawić palmę na parapecie? Co prawda w okresie jesienno-zimowym słońce na południu nie zaszkodzi, ale latem może popalić liście.
Teraz palma jest w odległości niecałych 2m od tego okna. Mam w łazience dwa okna (południe i polnoc) i generalnie jest sporo rozproszonego światła, od strony południowej mam polprzeswitujaca zaluzje która mogę regulować natężenie światła, ale teraz w zimie staram się ją mieć odsłonięta w ciągu dnia.