Moritiusowe kaktusy i sukulenty
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moritiusowe kaktusy i sukulenty
Jak chcesz to mogę taką elongatę dla ciebie ukorzenić - ta jest obiecana Darkowi ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Właśnie się zastanawiałem kiedyś czy te bezchlorofilowce to na pewno Chamaecereus... albo są tak strasznie podpędzone albo to Chamaelobivia. Widziałem je w centrum ogrodniczym oraz gdzieś tam jeszcze i średnica pędu u większości zrazów była powyżej 2-3cm. Kwitły czerwonymi kwiatami tak jak mój Chamaecereus, no może większymi ale korpusy miały nieco inne. Tak, tak - to pewnie kundle.
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a ja też mogę się uśmiechnąc po taką `mammillarkę`

- moritius
Artur - to na 100% chamaelobivia (dlatego gatunku silvestrii nie napisałem), bo znalazłem w necie tak podpisaną. Jakby to nie była forma bezchlorofilowa to bym ją ukorzenił ;). Jak się uda i w przyszłym roku zakwitnie to użyję jej pyłku do zapylenia jakiejś multiplex. Zresztą podpisanie jej chamaecereus nie jest błędem, bo większość chamae-krzyżówek z lobiwkami i echinopsis jest tak podpisanych ;).
Daga, problemu nie ma, jak się jakiś przypadkiem grzebień oderwie mi (co dość łatwe jest), to dla ciebie ukorzenię go (jak mistrz Yoda normalnie
).
Daga, problemu nie ma, jak się jakiś przypadkiem grzebień oderwie mi (co dość łatwe jest), to dla ciebie ukorzenię go (jak mistrz Yoda normalnie

Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
Noo tak w końcu to Chamaecereus hybrid czy tam Chamaecereus x Lobivia etc... chociaż kiedyś była sytuacja typu "To jest Chamaelobivia bo ma grubsze człony". Także jak tam komu przypasuje. Dla mnie to jest Chamaelobivia jeśli to Lobivia brała udział w zapyleniu Chamaecereus. Choć równie często spotykam się po prostu z Chamaecereus hybrid 'Sth.'
Hmm w sumie to już sam nie wiem - bezpieczniej będzie ujednolicić to do Ch. hybrid bo skąd mam wiedzieć co brało udział w zapyleniu, żebym od razu stwierdzał, że to Chamaelobivia? Echinopsis, też może zapylić kwiat Chamaecereus right? Chociaż lobiwie mają zdecydowanie bogatszą paletę barw, a co za tym idzie - raczej je się 'stosuje' do tworzenia hybryd Chamaecereus...
Hmm w sumie to już sam nie wiem - bezpieczniej będzie ujednolicić to do Ch. hybrid bo skąd mam wiedzieć co brało udział w zapyleniu, żebym od razu stwierdzał, że to Chamaelobivia? Echinopsis, też może zapylić kwiat Chamaecereus right? Chociaż lobiwie mają zdecydowanie bogatszą paletę barw, a co za tym idzie - raczej je się 'stosuje' do tworzenia hybryd Chamaecereus...
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
Mistrzu będę Ci dozgonnie wdzięczna 

- moritius
Hehe, no masz rację - kiedy ja to pisałem? Chyba z pół roku temu
- wtedy mi jeszcze obojętne nie było, a teraz to już jest ;).
Jeszcze jedna rzecz, którą sfotografowałem - rzuciła ci się w oczy redukcja żeber u mojego szczepionego na hylo E. eyriesii? Bo ja dopiero dzisiaj zwróciłem uwagę na tą ciekawostkę i walnąłem fotkę
.
Daga, od teraz bacznie będę przyglądał się twoim roślinkom

Jeszcze jedna rzecz, którą sfotografowałem - rzuciła ci się w oczy redukcja żeber u mojego szczepionego na hylo E. eyriesii? Bo ja dopiero dzisiaj zwróciłem uwagę na tą ciekawostkę i walnąłem fotkę

Daga, od teraz bacznie będę przyglądał się twoim roślinkom

Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
Nom zwróciłem uwagę choć prawdę mówiąc nie szczególnie się tym faktem przejąłem. Inaczej gdyby sytuacja dotyczyła kilku żeber 

- moritius
No w sumie to masz rację, niemniej dziwnie wygląda takie coś. Takie 'odwrócone dodatkowe żebro'
. Wydawało mi się, że coś takiego występuje u wyciągających się roślin. A przecież bezchlorofilowym jest obojętna ilość światła
.

Pozdrawiam, Aleksander
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wrócę do tego Aporocactus...
Czy to oby na pewno Aporocactus? Czy raczej Chamaecereus?
Czy to oby na pewno Aporocactus? Czy raczej Chamaecereus?
Pozdrawiam, Darek.
- moritius
Sam się zastawiam - jak go dostałem to taki aporokaktus (może dlatego, że był wyciągnięty), ale teraz zaczynam mieć wątpliwości. A rzeczywiście - aporo ma inne ciernie. Nie zwróciłem na to uwagi, jak mi się ubzdurał ten aporo tak został
.
Co do tej elongaty f. grzebieniastej to posadziłem ją w ziemi - jak zacznie rosnąć do czasu tej wystawy, a będę na niej to ci ją wezmę Darku - może się tam jakoś spotkamy to ci ją dam ;).

Co do tej elongaty f. grzebieniastej to posadziłem ją w ziemi - jak zacznie rosnąć do czasu tej wystawy, a będę na niej to ci ją wezmę Darku - może się tam jakoś spotkamy to ci ją dam ;).
Pozdrawiam, Aleksander
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Tak podejrzewałam, że to dla Darkamoritius pisze:Jak chcesz to mogę taką elongatę dla ciebie ukorzenić - ta jest obiecana Darkowi ;)

- moritius
Nie ma problemu
. Tak jak mówiłem (a raczej pisałem) do Dagi - jak się jakiś grzebień oderwie (co w czasie kontroli łatwo się przydarza) to ukorzenię dla ciebie ;)

Pozdrawiam, Aleksander
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Dziękuję