Mój ogród - czarujący zakątek kwiatów i krzewów.
- Jojola
- 500p
- Od: 21 lip 2010, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród - czarujący zakątek kwiatów i krzewów
piękne zakatki..... i człowiek może się ogrzać ogladajac to wszystko...
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Jolu zapraszam do oglądania, bo duże mrozy zapowiadają. 

- Reni4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Moniko zobacz tutaj..http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=28
Flammentanz- Hodowca Kordes 1955r -
Flammentanz- Hodowca Kordes 1955r -
- moniczek
- 1000p
Reniu pięknie dziękuję.
Już zaglądam.

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Piękne zdjęcia 

- moniczek
- 1000p
Na południe od Asuanu znajduje się stary kamieniołom, z którego w starożytności czerpano granit. Można zobaczyć tam gigantyczny obelisk budowany dla królowej Hatszepsut - nigdy nie został on wydobyty. Dzieło nie zostało jednak ukończone z powodu odkrycia na obelisku rysy. Gdyby został dokończony miałby 41 m długości i osiągnąłby wagę ok. 1200 ton! Kamieniołom zwiedza się spacerkiem - głównie pod górkę.

Świątynia Izydy na wyspie File - dwa wysokie 18 - metrowe pylony prowadzą do wnętrza świątyni, gdzie znajduje się duży dziedziniec. Kiedy wybudowano Wielką Tamę obiekt był narażony na zalewanie wodami Nilu, co było spowodowane spiętrzeniem wody. Na szczęście świątynię przeniesioną na inną, wyżej położoną wyspę znajdującą się w pobliżu o nazwie Aglika. Najstarsza budowla na wyspie to Kiosk Nektenebo II pochodzący z IV w. p.n.e. Świątynia łączy elementy architektury egipskiej i grecko-rzymskiej. Budowla warta obejrzenia, szczególnie wieczorem, gdy zachodzi słońce.

Świątynia Izydy na wyspie File - dwa wysokie 18 - metrowe pylony prowadzą do wnętrza świątyni, gdzie znajduje się duży dziedziniec. Kiedy wybudowano Wielką Tamę obiekt był narażony na zalewanie wodami Nilu, co było spowodowane spiętrzeniem wody. Na szczęście świątynię przeniesioną na inną, wyżej położoną wyspę znajdującą się w pobliżu o nazwie Aglika. Najstarsza budowla na wyspie to Kiosk Nektenebo II pochodzący z IV w. p.n.e. Świątynia łączy elementy architektury egipskiej i grecko-rzymskiej. Budowla warta obejrzenia, szczególnie wieczorem, gdy zachodzi słońce.

- moniczek
- 1000p
Wyspa lorda Kitchenera - mała, urokliwa wysepka położona na Nilu, została przekazana lordowi
Kitchenerowi za jego zasługi w czasie Kampanii Sudańskiej (m.in. pokojowe rozwiązanie sporu brytyjsko-francuskiego). Jest miejscem, gdzie Egipcjanie chętnie spędzają czas na rodzinnych piknikach czy spacerach, zawsze jest na niej dużo dzieci. Na wyspie rosną rośliny z różnych zakątków świata, które Kitchener na nią sprowadził. Sporo jest miniaturowych żywopłotów - strzyżonych i nieformowanych (np. z lantany). Wyspa jest ogrodem botanicznym. Długie alejki zachęcają do spacerowania i podziwiania fauny, a na licznych ławeczkach można przysiąść. Piękne miejsce, szczególnie dla osób kochających ogrody!

Kitchenerowi za jego zasługi w czasie Kampanii Sudańskiej (m.in. pokojowe rozwiązanie sporu brytyjsko-francuskiego). Jest miejscem, gdzie Egipcjanie chętnie spędzają czas na rodzinnych piknikach czy spacerach, zawsze jest na niej dużo dzieci. Na wyspie rosną rośliny z różnych zakątków świata, które Kitchener na nią sprowadził. Sporo jest miniaturowych żywopłotów - strzyżonych i nieformowanych (np. z lantany). Wyspa jest ogrodem botanicznym. Długie alejki zachęcają do spacerowania i podziwiania fauny, a na licznych ławeczkach można przysiąść. Piękne miejsce, szczególnie dla osób kochających ogrody!

- moniczek
- 1000p

Fauna na wyspie - dudek.

- moniczek
- 1000p
Zima się dłuży, dziś było u mnie -18 stopni...brrrr.
Jeszcze troszkę czekania na wiosenne kolory, więc dla odmiany i poprawy nastroju w syberyjskie chłody barwne kwiaty.

- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Wspaniałe wspomnienia Moniko jak dobrze je mieć..
Kwiaty na osłodę tej zimnicy cudowne ..cieszą oczyska.. :)Nie to co za oknem..u mnie też kolory nad śniegiem brunatne..nie napawają optymizmem..

Kwiaty na osłodę tej zimnicy cudowne ..cieszą oczyska.. :)Nie to co za oknem..u mnie też kolory nad śniegiem brunatne..nie napawają optymizmem..

- moniczek
- 1000p
Reniu do wiosny coraz bliżej, choć tego jeszcze nie widać.
O tak wspomnienia dobrze mieć, kiedy zimno i buro, w Twoim wątku są także przepiękne fotki roślinności i krajobrazów. 

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monia, widziałam Twoje frezje, robią wrażenie
Powiedz kochana sadziłaś je jesienią czy wiosną? Jak się zachowują w kolejnym sezonie?
Ja posadziłam moje jesienią, przykryłam kora, ale martwię się czy wzejdą...kiedy się pokazały u Ciebie?

Powiedz kochana sadziłaś je jesienią czy wiosną? Jak się zachowują w kolejnym sezonie?
Ja posadziłam moje jesienią, przykryłam kora, ale martwię się czy wzejdą...kiedy się pokazały u Ciebie?
- moniczek
- 1000p
Sadziłam wiosną i długo czekałam zanim się pokazały. Ponad miesiąc...
Spotkałam się z różnymi opiniami o zimowaniu frezji i swoje wykopuję (rosną pod drzewem z podciętymi dolnymi gałęziami na wysokości ok. 2,5 m), bo brak im zimą śnieżnej pierzynki.

- moniczek
- 1000p
Kolorowe kwiaty ubiegłego sezonu już były na ocieplenie w mroźne dni to teraz wszelkiego rodzaju zwierzątka mieszkające w ogródku lub go odwiedzające.
Zebrałam wszystkie zdjęcia i mam nadzieję, że post będzie ciekawy. Uwielbiam widok krzątających się wokół kwiatów pszczół i bąków, przysiadające tu i ówdzie kolorowe motyle, pięknie śpiewające ptaki...Bez nich ogród stałby się statyczny i monotonny, a tak jest ciągle dynamiczny i zmienny. Staram się dokupować powoli nowe roślinki, które będą się podobały mnie, ale nie zapominam o tym, że warto otworzyć swój ogród dla gości. Jeszcze trzy lata temu wydawało mi się, że jest w nim pusto...teraz małymi krokami sadzę nowe cebulowe i byliny, a owadów jest coraz więcej!

- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Moniko wspaniałych gości miałaś , ale jak menu pyszne to i chętni są