Pozytywnie zakręcona

Zablokowany
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pozytywnie zakręcona

Post »

dziękuję wszystkim za trzymane kciuki i wsparcie... ;:108
walczę z moimi kwiatuszkami...
ostatnio były na balkonie i grzały się na cieplutkim słoneczku ;:3
przejtrzałam wszystkie - nie wyglada tak różowo..
na niektórych były przędziorki a na niektórych wełnowce....
przeprowadziłam obserwację, ratowałam wszystkie po kolei - każdy listek przejrzałam i to zajęło masę czasu....
zastosowałam wodę z płynem no i wywar z czosnku - dlatego wszytsko działo się na balkonie - zapach nie należy do najprzyjemniejszych....
zastosowałam ta terapię, bo jest najmniej inwazyjna a roslinki trochę już osłabione po tych wszystkich szkodnikach...
ostatnio w auchanie kupiłam książkę Haliny Heitz pt. storczyki (z serii porady domowe, ogrody) - niedroga ok. 10 zł. ale uważam ją za bardzo przydatną - znaleźć można tutaj domowe sposoby na zwalczanie szkodników itp. rzeczy....
a oto relacja fotograficzna z wypadu storczyków na balkon (impreza była, że hej)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
a oto co znalazłam schowane między listkami:
Obrazek
i na koniec ktoś kto balował na balkonie razem ze storczykami (awokado razem ze swoim kumplem strachem):
Obrazek
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
misia84
50p
50p
Od: 8 wrz 2010, o 16:14

Post »

Gosiu pokaźna ta Twoja kolekcja ;:108
Magda
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1775449" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p

Post »

niestety już troszkę pomniejszona .... część niestety zmarniała ;:144
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

Przykro patrzeć na Twoje choruszki. Mam nadzieję, że są na tyle silne, że dadzą radę i dojdą do siebie.
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p

Post »

Byłam ostatnio w Castoramie- były przecenione Vandy. Jedna była w wazonie, druga w zbitym wazonie a trzecia bez wazonu. Sprzedawca powiedział, że może mi sprzedać za 50 zł. - :evil: nie wzięłam, bo nie wyglądały najlepiej :(
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Gosiu jak się cieszę że się odezwałaś ,wreszcie ;:196
No troszkę muszą odchorować Twoje storczysie ale widzę że nie jest najgorzej i pędziek się znalazł , świetnie . No moja droga imprezka musiała być szałowa tyle imprezowiczów a Ty się zmieściłaś z tym towarzystwem :wink: :D :?: Teraz rozmnażam swoje storczyki ,jak mi się uda to Tobie też się dostanie jakiś małolat .Cały czas trzymam kciuki ;:215
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p

Post »

katarzynka575 ;:196 musiałam dojść do siebie po tym jak zobaczyłam w jakim stanie są niektóre kwiatki....
O dziwo zmiesciłam sie jeszcze na imprezie - zostałam zaproszona ;:224 ale w charakterze .... bardziej kelnera... podawałam co lepsze smakołyki :;230
Trzymaj kciuki żeby dobrze kwiatki rosły i żeby robale poszły się..... ;:5
cieszyłabym się z jakiegoś małolata...;:166 to by było takie pocieszenie po traumatycznych przeżyciach .... ;:167
Obiecuję częściej zaglądać na forum... zobaczymy jak tam mój pędzik... nie wiem jakiego będzie koloru.....
katarzynka575 a Ty wystawiłaś swoje piekności na balkon czy trzymasz je w domku?
Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa i odwiedziny ;:167
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Gosiu ja trochę się obawiam bo mieszkam w takim miejscu że mimo słoneczka choć o tej porze roku mam go jeszcze mało ,mam straszne wiatry :;230 nie takie :wink: .Tak są u mnie usytuowane bloki że wiatr strasznie hula i chyba jeszcze trochę poczekam ale wiem że niektórzy już pomału wystawiają swoje storczysie .
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p

Post »

U mnie na balkonoe słoneczko jest do godziny ok. 12 - mam balkon od strony wschodniej. Wiatry u mnie słabe.... :;230 Na razie wystawiałam kwiatki 2 razy tak na cały dzień... zobaczymy
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Jak pogoda sprzyja to je wystawiaj i hartuj choć z drugiej strony czy nie przylecą jakieś inne paskudy? Lata to ,to takie i osiada na roślinkach a potem problem czym to paskudztwo zwalczyć.Powiem Ci tak trochę nie na temat ,mam różę miniaturkę i niedługo też mogłabym ją wystawić na balkon ,ale jak porozmawiałem z innymi forumowiczami ogrodnikami to nie wiem czy ją wystawię .Otworzyli mi oczy co tam może się na niej zalęgnąć fruwającego na zewnątrz .Poważnie się zastanawiam :roll: No ale co do storczyków, to wiem że niektóre odmiany wręcz wskazane by było żeby wylądowały na balkonie na lato
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p

Post »

wiem wiem, zastanawiałam się własnie co moze być z robalami...., że na balkonie większa szanse na dodatkowych pasażerów... tylko teraz dylemat czy mają byc w domu i tam są tak jak u mnie przedziorki, wełnowce itp... czy na balkonie...jak na razie jak jest ciepło to wystawiam je na balkon... dostały prysznic z czosnku to antybakteryjna osłona może trochę podziała....? ;:224
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Gosiu nie bój się chemii może warto te paskudy potraktować jakimś chemicznym środkiem ,szybciej się tych wstręciuchów pozbędziesz a tak roślinki są osłabione a Ty się denerwujesz .Nie wiem czy czytałaś u mnie i u innych forumowiczów teraz moczyłam cattleyke w biosepcie a po paru dniach w topsinie to już dopiero chemia jest ale jak trzeba będzie kupie wszystkie specyfiki chemiczne żeby ją tylko uratować. A pisałam Ci już że no przynajmniej u mnie pomogło dwa razy spryskanie ABC na mszyce ,przędziorki i takie tam które wysysają życia z roślinek .Spróbuj ,jak nie pomoże czosnkowy drink :wink:
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p

Post »

zobaczymy na razie liście zostały przetarte woda z płynem, potem spryskałam je czosnkiem - nie należy do najprzyjemniejszych zapachów... i na razie obserwuję,,,
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

A i Gosiu te z wełnowcami to raczej nie " przetarłam wodą z płynem" tylko powinnaś je zalać gęstym płynem na parę minut bo to zakleja te cholery i dusi a potem porządnie wypłukać już czystą wodą .Ja robiłam tak ale po jakimś czasie i tak pojedyncze wyłaziły .One są ciężkie do wytępienia już się cieszysz że się udało ,a tu niemiła niespodzianka :(
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Kąpiel w wodzie z płynem całej rośliny.Wymiana podłoża i dokładne wyparzenie doniczki.Nic innego nie da im rady bo one jak czują zagrożenie chowają sie do ziemi.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”