katarzynka575 pisze:Dusiu ile ja się pięknych storczyków dzięki Tobie naoglądam o których nawet nie miałaby pojęcia .Phal. appendiculata no może faktycznie taki sobie ale kwiatuszki ma urocze i maleńki mogłabym go mieć ze względu na wielkość

.Phal.minus no tego to bym chciała ,ten mi się bardzo spodobał, a na wystawie go nie było na pewno.Tobie się nie podobają bo maleńkie, tak. Co do własnej dużej kolekcji to co kiedyś poświęcisz wszystkie pokoje i w każdym będziesz miała swoje wymarzone duże i większe storczyki

A mi się właśnie kwiaty tych Phal. nie podobają, jak dla mnie nie są piękne ani jakies szczególnie ciekawe, do tego trzeba je oglądać pod lupą. Wiekszość Phalaenopsis jest przepiękna, ale te mi się wybitnie nie podobają. Dla mnie piękny Phalaenopsis to np. Liodoro, tetraspis, Lea Marie Salazar, lueddemaniana itp. (i oczywiście hybrydy). Zachwycają mnie storczyki duże, o wielkich kwiatach albo wielkich liściach (a przynajmniej szerokich, bo szerokie, zaokrąglone podobają mi się najbardziej). A ty akurat lubisz malutkie, one nie zajmują dużo miejsca, ale ich prawie nie widać...