Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1
- adrianic
- 1000p

- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fuksja
No ja jestem pod wrażeniem - super 
- mis20
- 1000p

- Od: 6 lis 2010, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Adrianie dziękuję. Z tego co myślę to kupiłam je od Ciebie- fuksjana na allegro.
- adrianic
- 1000p

- Kontakt:
Domyślam się bo większość tych odmian (jak nie wszystkie) dostepne są tylko u mnie.mis20 pisze:Adrianie dziękuję. Z tego co myślę to kupiłam je od Ciebie- fuksjana na allegrooo.
Nie każdy jednak umie wyhodować tak kwitnące okazy. Ja sprzedaję sadzonki, a taką ładną roślinę musi ktoś wyhodować jak już ma sadzonkę
- mis20
- 1000p

- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Powiem Ci , że nie wszystkie udało mi się wyhodować, nie które padły
, uschły, chociaż rosły obok siebie. Ale są takie na które nie mogę się napatrzeć są takie cudne, ogromne.
- adrianic
- 1000p

- Kontakt:
Dlatego ja mam zawsze przynajmniej 2 mateczniki z każdej odmiany. Mi też się zdarza, że nawet dorosła roślina nagle więdnie i usycha. W 99% to wina grzybów glebowych, które "pożerają korzenie" i roślina nie ma jak pić wody - przy pierwszych objawach już jest niestety za późno
Trzeba co 2-3 tygodnie podlewać Previcurem ale ja nie zawsze mam czas podlewać mateczniki, a i previcur do tanich nie należy. Ziemię do sadzonek odkażam przed ukorzenianiem więc ukorzenia się 100% odszczepek.
Trzeba co 2-3 tygodnie podlewać Previcurem ale ja nie zawsze mam czas podlewać mateczniki, a i previcur do tanich nie należy. Ziemię do sadzonek odkażam przed ukorzenianiem więc ukorzenia się 100% odszczepek.
- bettysolo
- 500p

- Od: 12 paź 2010, o 17:13
zimą też podlewasz previkurem ?
bo mnie zimą padły dwie fuksje i sundavilla
bo mnie zimą padły dwie fuksje i sundavilla
Pozdrawiam Beata 
- adrianic
- 1000p

- Kontakt:
Teraz nie zimuję w piwnicy tylko w szklarni więc nie mam tego problemu ale jak trzymałem w piwnicy to opryskiwałem topsinem i podlewałem od czasu do czasu z bravo - on też jest fungicydem i jest dużo tańszy ale niestety nie działa systemicznie (dlatego dodatkowo był topsin do oprysku)
- justyna_gl
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lut 2011, o 09:38
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
- darek p
- 500p

- Od: 11 lip 2010, o 23:53
Grażynko bardzo ładne,zwłaszcza ta ostatnia.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
-
wiszedi
- 100p

- Od: 6 sie 2010, o 22:12
Witajcie kochani. Ponownie zwracam się do Was o pomoc. Wróciłam z urlopu, kwiaty - fuksje były pod opieką mojego taty. Trochę się zmartwiłam bo zauważyłam że dwie fuksje wyraźnie zmarniały.Na jednej odkryłam takie paskudne robaczki (na fotce widać że jedne są jaśniejsze a drugie takie ciemniejsze - jak ruszyłam listkiem intensywnie się ruszały) :

Natomiast druga fuksja ma dwie gałązki których listki są zwiędnięte (dość mocno) i łodyga wygląda jakby była spalona reszta gałązek wygląda niby normalnie.
Cóż by to mogło być ? Może jeszcze nie jest za późno żeby jedną i drugą fuksję czymś spryskać ?

Natomiast druga fuksja ma dwie gałązki których listki są zwiędnięte (dość mocno) i łodyga wygląda jakby była spalona reszta gałązek wygląda niby normalnie.
Cóż by to mogło być ? Może jeszcze nie jest za późno żeby jedną i drugą fuksję czymś spryskać ?
- adrianic
- 1000p

- Kontakt:
To przędziorek - użyj mieszanki Vertimec + talstar - pisałem o tym wcześniej. Oprysk najlepiej 3 razy co 4-5 dni. Juz po jednym opysku powinien być efekt.
Jeśli zwiędnięte gałązki mają robaczki to też tym opryskaj.
Przędziorek często atakuje na początku tylko 2-3 łodygi
Jeśli zwiędnięte gałązki mają robaczki to też tym opryskaj.
Przędziorek często atakuje na początku tylko 2-3 łodygi