Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Post »

Dominiko, nie wiedziałam, że masz tyle pięknych róż :shock: Majtkowa wygląda bardzo atrakcyjnie :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Monia - większość to jesienne zakupy, więc w tym roku ich premiera :lol:
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A mnie się podobała Candlelight - taka delikatna,choć niby żółtych zasadniczo nie lubię.
Trochę podobna jakby do Grahama Thomasa, czy tylko mi się tak wydaje?

Pink Hit faktycznie urocza :wink:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Dominiko, pięknie prezentują się twoje różyczki.
Falstaf cudny, jaka szkoda że ci choruje :(
RU obok Perukowca wygląda ślicznie :) Świetny pomysł ;:138
A ja przesadziłam jedyną pozostałą pienną The Fairy także koło perukowca, ale ona jest jaśniutka, i na razie wyższa od niego :wink:
Twoje zestawienie jest super ;:108

Czy Elfka to też nowy nabytek czy ma kilka lat? Jest taka duża :P

Muszę się pochwalić- jakby to była moja zasługa :wink: - że u nas wczoraj wieczorem była lekka burza z dużym i długim deszczem :heja :heja :heja
I tak do nocy padało i padało, cudnie :tan :tan :tan
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oliwko - do takiego samego wniosku doszłyśmy oglądając te kwiaty - podobna do GT na pewno.

Kasiu - Falstaff "w polu" mi nie choruje - tylko ten przy ścianie. W zeszłym roku w ogóle było ok.
RU musi się rozrosnąć i wtedy chyba będzie zjawiskowo - na fotkach tak tego nie widać, ale ona ma naprawdę potężne te bukiety kwiatów.
Perukowiec szybko rośnie - mój ma już półmetrowe przyrosty, a kupiłam go na przecenie - był w takiej samej cenie jak maleńkie, ale gęste sadzonki (miał z 70 cm ale tylko 2 czy 3 pędy, z których zostawiłam tylko 1 - od początku chciałam go prowadzić na drzewko, więc dla mnie był idealny).

Elfki są zeszłoroczne (kupione jako doniczkowe na początku lata czy późną wiosną, kwitnące). Niestety mocno przemarzły i musiałybyć niziutko ścięte.

U nas znów słońce pali, gdzie ten deszcz :cry:

Podlałam gnojówką pomidory, ogórki, tarasowce i domowe (wystawiam je na taras do tej operacji). Zaraz mi się dostanie od córek, bo okna i drzwi tarasowe pootwierane :twisted: Gnojówka z mieszanki pokrzyw, trawy, skrzypu i jakichś chwastów przybrała zapach świeżego obornika, więc czuję się jak podczas pobytu na wsi ;:224

Popodlewam jeszcze co się da i nastawiam następną porcję, bo szybko się zużywa przy takich ilościach.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dominiko, wielka przyjemność oglądać Twoje róże. Faktycznie żółte się wyróżniają.
Gnojówka to samo dobro, ale widzę miny rodziny :;230
Żeby jakiegoś zaklinacza deszczu dało się nająć, miałby teraz niezły ruch w interesie.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Twój opis Pink Hit bardzo pasuje do mojej podejrzanej o to imię :heja Gdzie kupiłaś Pink Hit? Chętnie bym dokupiła, bo jest b.ładna, zdrowa i właśnie ... długo utrzymuje kwiaty ;:108
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Od: 23 cze 2009, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zapisuję nazwy tych żółtych, bo pierwszy raz je widzę i trudne takie do zapamiętania :wink:
Ja wiadro z gnojówką postawiłam w okolicy placu zabaw córek. One sie przyzwyczaiły do aromatu, ale odwiedzające je koleżanki jeszcze nie :lol:
pozdrawiam
Małgorzata
Ot... chwastowisko marcyjanny.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - właśnie, zaklinacza nam trzeba - tylko skąd takiego wziąć? :roll: Szczerze mówiąc, to naprawdę zaczynam się martwić o rośliny - nie jestem w stanie wszystkiego podlać.

Monia
- Pink Hit chyba od Baranowskich (od Gosi).

Marcjanko
- jesteś sadystką :;230 Moja nie śmierdzi na codzień, bo jest w beczce z pokrywą. No ale jak się podlewa to bardzo swojsko, he he.
Awatar użytkownika
fiołek-7
200p
200p
Od: 10 lip 2009, o 15:01
Kontakt:

Post »

Napatrzyłam się na Twoje śliczności Dominiko , oj napatrzyłam ;:63
Cudne róże - w szczególności te różowe :D :D
Podlewasz je gnojówką ? Jak to się robi ??
Pozdrawiam serdecznie :) - Alexandra
Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, dziękuję ;:196 Jakoś tak się składa, że róż u mnie króluje - jesienna lista też składa się głównie z różowych - muszę ją zweryfikować, czy nie za dużo będzie takich o podobnym kolorze :roll: Ale co ja zrobię, że takie mi się najbardziej podobają ;:210

Gnojówką podlewam przede wszystkim warzywa, ale czasem i jakieś róży się dostanie - dwie z wiosennego sadzenia (Pomponella i White Rose, która też właśnie rozkwitła) dostały gnojówkę 2 czy 3 razy, bo stały w miejscu. Raz podlałam kilka jesiennych, które wydawały mi się opóźnione. Generalnie gnojówka jest fajna, bo szybko działa (od razu gotowy do pobrania przez korzenie nawóz), jest bogata w składniki naturalne, ale łagodna, no i naturalna. Ja wrzucam do beczki co tam mam pod ręką akurat (na początek była pokrzywa, teraz to robię taką mieszankę ze skoszonej trawy, skrzypu i jakichś wyrwanych chwastów - byleby bez nasion), zalewam wodą i czekam, codziennie przynajmniej raz mieszając. Jak przestanie się pienić przy mieszaniu to gotowe do użycia (przy takich temperaturach nie powinno to trwać dłużej, niż kilka dni). Podlewa się rozcieńczonym " - "pachnidłem": 1l gnojówki na 10l konewkę.

Gnojówki używam też do doniczkowych domowych i widzę, że rewelacyjnie to działa, ale przez 1 dobę zostawiam je na dworze :wink: Generalnie jeśli jakaś roślina słabo rośnie, to podlewam tym dobrem i pomaga (albo to przypadek, ale nie sądzę - pomidory rosną mi dużo lepiej w tym roku, nie ma porównania).
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiedziałam, że Ty taka "zaróżowiona" jestes Dominis ;:224 :;230
Moje pomidoro tez po gnojówce dostało czadu...
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Dominiko! Dawno u Ciebie nie byłam - ale widzę, ile się zmieniło! Choćby trawnik - pamiętam wcześniejsze relacje z zakładania po kawałku... A teraz po prostu angielska murawa.
Czy wiesz, jakie są plany wobec tego terenu między Twoim ogrodem a blokami w oddali ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Witaj Dominiko.
Dawno nie zaglądałam ,a tu tyle kwitnących piękności...róze masz piękne, Pink Hit to prawdziwy HIT!!!! Już mam tyle nazw róż pozapisywanych w specjalnym kajeciku ,że jeszcze trochę to miejsca w nim zabraknie :)
Żółte różyczki też śliczne, ehh, czy ja znajdę tyle miejsca na te wszystkie róże? :oops: :oops:

Gnojówką z pokrzyw także podlewam swoje roślinki i tez widzę różnicę.Najlepsze są stare ,naturalne metody nawożenia,lepiej przyswajalne przez rośliny. A Twój pomysł na gnojówke nie tylko z pokrzywy wykorzystam pewnie już w następnym roku.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
fiołek-7
200p
200p
Od: 10 lip 2009, o 15:01
Kontakt:

Post »

Wielkkie dzięki Dominiko - otworzyłaś mi oczy !
A ja już zastanawiałam się kto w mojej wsi ma jakies bydlęta, aby uprosić od niego gnojówki do podlewania ogrodu !! :;230 :;230
U mnie trawy i skrzypu mnóstwo , pokrzyw mniej - będę robić "zasilacz" :heja
Pozdrawiam serdecznie :) - Alexandra
Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”