Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Miłego wieczoru życzę...A to dla Ciebie...:)))

Obrazek

Jeszcze młodziutki Tamaryszek:)))
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

:wit
Problem w tym , że ten naturalny stan równowagi polega też na tym ,że niektóre rośliny zachorują i padną . I trzeba to umieć zaakceptować. I to jest najtrudniejsze w naszych wypieszczonych ogrodach...!
Tamaryszku! Ależ to jest już filozofia ogrodu! (jeśli taka istnieje?) Rozumiem o czym piszesz, niestety ja ten moment przeoczyłam.

Dlaczego boisz się posadzenia piwonii? Poczekaj, pokażę Ci jedną a zmienisz zdanie!
Co do krzewu Tamaryszka zgadzam się! Koronkowość tak, kolor nie! Ulegałam rożnym fascynacjom, tamaryszek pozostawał i nadal pozostaje poza nimi. Jeśli się na niego zdecydujesz, pomyśl o tle i towarzystwie. Czerwonolistne? No i nie w kąciku, czy na uboczu! Wart jest wyeksponowania ale to trochę trudne... :lol: :lol: :lol: Jestem pewna, że Tobie się uda!
Za tydzień na narty? :heja
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Izo , podaruj sobie sadzenie tamaryszka, jest to wybitnie wapieniolubna roślinka.JA tak jak i Ty mam glebę kwaśną.Tamaryszek , "rośnie "- raczej wegetuje u mnie od kilku lat i na pewno w tym roku poleci na kompost. :(
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

DOMINIKAMS ? Jak miło ! Nowy gość! Witaj Dominiko, te winogrona wyglądają bardzo smakowicie... Kolor zdecydowanie może być . Zapraszam ponownie, ale może nie dopiero wiosną ...?

HALINA ? dziękuję za piwoniowe zdjęcie !

GORYCZKA ? Krysiu, dziękuję za Twoje rarytasy ! Jak Ty to robisz , że te wymagające kwiaty u Ciebie są takie dorodne ?

PAMELKA ? cieszę się , że do mnie trafiłaś , Pamelko ! Bardzo mi przyjemnie czytać Twoje słowa... Dla mnie mój ogród to mój świat , jeśli podoba się innym , tym bardziej jestem szczęśliwa.
Czy nawałnica zniszczyła też Twój ogród ? Zaglądaj do mnie ? tak jak widziałaś ja również tworzę swój ogród, możemy się dzielić doświadczeniami.

RENI ? Reni, dziękuję ! Czy ten tamaryszek NIE jest różowy ??? Taki bledziutki mi się podoba ! Jaka to odmiana ? A zdjęcie śliczne...

VITA ? Wiktorio , cieszę się z Twoich odwiedzin ! Proszę sobie nie żartować z mojego filozofowania ! Ja wiem ,że często za dużo gadam i za dużo kombinuję ...
A piwonie kiedyś , w czasach ?przedogrodniczych? , zmarnowałam...przestały kwitnąć. I wiem ,że są kapryśne. I się boję ,że na mojej kiepskiej ziemi się nie udadzą . Ale podobają mi się.
A temat tamaryszka jest do przemyślenia...Cały czas mam mieszane uczucia...
Na narty za tydzień !

IGA ? witaj Igo ! Dziękuję za radę . W ramach zastanawiania się, czytałam w katalogu szkółkarzy o upodobaniach glebowych tamaryszka . Skoro Twoje doświadczenia to potwierdzają , to nie będę tego lekceważyć . U mnie faktycznie gleba kwaśna.

Jeśli teraz obowiązuje na zielono, to np. rodgersja...

Obrazek

A tu nietypowe, bo zielone wrzosowisko...

Obrazek

Przejście przez strumień

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

No oczywiście że nie na wiosnę dopiero :wink: Chodziło mi o nowe foty :wink: Teraz tylko biel wszędzie i nie wiem, jak ciebie, ale mnie już przestało to bawić :roll:

Dobrze, że mamy zeszłoroczne fotki, a skoro zielone to może hebe, tylko nie wiem, czy nie po raz ostatni u mnie :roll:

Obrazek
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Daleka jestem od żartów! Przejęłam się nawet, że ja tak beztrosko do wielu zagadnień podchodzę. Twoja koncepcja budzi refleksje przeróżne, dla mnie czasami smutne. Ale istnieje jakaś nadzieja, że zaczniesz wątpić i eksperymentować?!
Byłoby mi raźniej...
Co do piwonii, to muszę stwierdzić, że u mnie nie kapryszą. Jak dotąd, to moje żelazne rośliny. Uwielbiam je i ciągle powiększam kolekcję :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

O piwoniach ostatnio doczytałam dlaczego się je tak płytko sadzi. Otóż chodzi o to, że kłącze potrzebuje przemrożenia, żeby wyprodukować pączki. Jak się posadzi za głęboko, to nie produkuje pączków, nie kwitnie, a w końcu zamiera.

Tylko co z bezmroźnymi zimami? To by oznaczało, że w takiej Wielkiej Brytanii nie powinno być piwonii. :?

Poproszę praktyków o potwierdzenie lub obalenie powyższego.
Agata
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Tamaryszku, obejrzałam wreszcie z grubsza /wszystkich postów nie czytałam/ Twój ogród i nie wiem co powiedzieć. Powtarzać za innymi, ze piękny to trochę nudne. Na pewno wyjątkowy na tym forum i jedyny taki, który tu widziałam. Większość ogrodów, które tu widziałam powstawało tak jak mój, spontanicznie. Kupiło się jedna roślinkę, dostało drugą i szukało miejsca gdzie to posadzić. Potem przesadzało się kilkakrotnie bo w tym właśnie miejscu ta roślina nie pasuje. Ty przygotowałaś się do zakładania ogrodu kończąc stosowny kurs. Wszystko masz przemyślane i zaplanowane. Nigdy nie zastanawiałam się jakie kolory kwiatów ze sobą współgrają.
Myślałam, że te zasady stosuje się w garderobie, wystroju wnętrz, a w ogrodzie, w przyrodzie wszystko ze wszystkim pasuje. Tak jak Ty nie lubię w garderobie połączenia różu z czerwienią ale w ogrodzie mi to nie przeszkadza. Twój ogród bardzo mi się podoba, a biały zakątek jest taki elegancki. Nasadzenia przy strumieniu śliczne. U mnie też przepływa około 40 m strumyka ale chociaż łączy on dwa stawy to nie zawsze jest w nim woda. Powiedz Tamaryszku co będziesz robić jak już wszystko obsadzisz zgodnie z planem??? :roll: Szkoda tych dorodnych sosen, które wiatr powalił. :(
iga23 pisze:Izo , podaruj sobie sadzenie tamaryszka, jest to wybitnie wapieniolubna roślinka.JA tak jak i Ty mam glebę kwaśną.Tamaryszek , "rośnie "- raczej wegetuje u mnie od kilku lat i na pewno w tym roku poleci na kompost. :(
Z kwaśna ziemią i roślinami wapniolubnymi można sobie poradzić. Clematisy też są wapniolubne a ja sadzę je przy iglakach. Po prostu kopie głębszy dołek. na dno daje trochę gruzu i posypuje wapnem. Jeden raz w sezonie podlewam lekkim roztworem wapna. Ciemierniki i juki też podlewam roztworem wapna i podsypuje popiołem drzewnym.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przychodzę, troszkę poczytałem, pooglądałem i przyniosłem Tobie Izo trochę zielonego, taki mały bukszpanik :D

Obrazek

Pozdrawiam Tomek :wit
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Izo!
Na jesieni wszystkie rabaty kwiatowe posypuję przerobionym
kompostem. Tak zalecał ogrodnik angielski Jeff Hamiltony, kiedy
były jego programy w naszej TV. I faktyucznie rośliny są zdrowe.
Na jesieni po raz pierwszy nie zrobiliśmy tego, no ale nie zawsze
wszystko wychodzi jak się planuje.
Miłego dnia ;:196 ;:3

Obrazek
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

RIANE ? Agato, to ciekawa informacja... Jeśli dowiesz się czegoś więcej ? daj znać ! Jak rozumiem zasady funkcjonowania czegoś ( tu : dlaczego może być kłopot z kwitnieniem ) , łatwiej mi uwierzyć, że się uda , jak grzecznie się zastosuję do instrukcji... I wtedy spróbuję.

KRYSKA ? bardzo mi miło ,że tyle czasu spędziłaś w moim ogrodzie . I wielką radość sprawiają mi Twoje słowa uznania ...
Mnie brakuje trochę spontaniczności...Jak wiesz , na początku też sadziłam gdzie popadnie i co popadnie. Kiedy zafascynował mnie ogród , zaczęłam dużo czytać i oglądać na ten temat . I wtedy nieunikniona była refleksja ... to się podoba, a to mniej...a właściwie dlaczego...? I tak doszłam do wizji swojego wymarzonego ogrodu . Oczywiście , jest w niej miejsce na modyfikacje , już w trakcie mojego krótkiego pobytu na forum powstało sporo nowych planów . Wszystko jednak mieści się w ogólnej koncepcji.
Wiesz , nawet nie potrafię sobie wyobrazić ,że wszystko jest skończone ! Mam tyle do zrobienia... A kiedy to nastąpi ? będzie bardzo przyjemna pielęgnacja , drobne korekty i cyzelowanie szczegółów . Tu szyszeczki...tu podsadzenie podnóża roślinki...tu wymiana odcienia...Sama rozkosz !
Dziękuje za poradę w sprawie wapnolubnych . Myślę o powojnikach, sasankach, ciemiernikach...Przy małych roślinach to może się powieść, więc zamierzam spróbować . Ale tamaryszek jest dużym krzewem... Generalnie jestem zwolenniczką sadzenia roślin , którym odpowiada miejscowe środowisko.
Piszesz ,że w Twoim strumyku nie zawsze jest woda... Czy myślałaś o zastosowaniu obiegu zamkniętego ? Czasem wystarczy położenie na dnie folii, woda nie będzie wsiąkać ? tak było w moim przypadku.

DOMINIKAMS ? przepiękne to hebe ! Czy osłoniłaś je jakoś ? Chyba jest wrażliwe... Dlatego nie miałam odwagi posadzić u siebie . Trzymam kciuki za tę Twoją zieloną kuleczkę !

VITA ? Witaj Wiktorio ! W słuszność takich działań nie wątpię ! Natomiast obawiam się ,że kiedy zacznie dużo usychać i chorować , to się złamię i pójdę na łatwiznę . Mimo wyrzutów sumienia i wbrew zasadom . Na razie noworoczne postanowienia spisane ( wiesz, że lepiej się realizuje to ,co zapisane ) i tak trzymam !
Mam nadzieję ,że będę miała okazję podziwiać Twoje piwonie... Postanowiłaś coś ?

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PIOFIGIEL - Tomku, dziękuję za bukszpan - właśnie takich potrzebuję w ogrodzie ! Przydałyby się ze cztery przynajmniej ...

GORYCZKA - Krysiu , nie stosujesz żadnych sztucznych nawozów ? Przerobiony komost to znaczy dojrzały kompost ? Nie stosujesz obornika ? A pamiętasz może , dlaczego nie wiosną ? Czytałam gdzieś , że na piaszczystych glebach, jak moje, lepiej dawać wiosną ...
Mogliby powtórzyć te programy ! Uwielbiam angielskie programy ogrodnicze.
Zdjęcie świetne !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Iza, moje hebe są obsypane korą dookoła, a z góry śniegiem. W ubiegłym roku kilka przemarzło w mniejszym lub większym stopniu, a niektóre właściwie bez szwanku (ta sama odmiana). Testuję je tej zimy i zobaczymy na wiosnę, czy zostaną, czy niestety się pożegnamy :roll:
x-d-a

Post »

Tamaryszku, ponieważ dzisiaj jeszcze gramy w zielone, poszukałam specjalnie dla Ciebie coś zielonego... z tamaryszkiem.
Tutaj po kwitnieniu, w pełni swojej zielonej krasy
Obrazek

Na Twoim miejscu, tak łatwo bym nie rezygnowała z tego krzewu :lol:
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Izo!
Erisimum mam dwa. Jeden u mnie jest trzy lata i swietnie się spisuje.
Przywieziony z Czech, jest to Erisimum helveticum. Drugi kupiłam
jesienią, jeszcze u mnie nie kwitł, ale poszukałam zdjęcie w internecie,
więc pokażę. Miałam inne ale zlikwidowałam, bo niesamowicie się sieją.
Między innymi kupione w Ekomie "Erisimum helveticum" /nie było właściwe/.
Obrazek

Obrazek

Zdj. 1. Erisimum "Parkwood Gold" zdj. 2. Erisimum helveticum - nie zawiązuje w ogóle nasion.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”