WITAM .
RENI ,MONIKO ,GORYCZKO ,GRAŻYNKO ,HALINKO, OLU,CYNTHIO , dziękuje .
Moje cyklameny stoją na północnym parapecie i niestety przy grzejniku.Pewnie też mają za ciepło ,ale kupiłam je właśnie po to ,żeby tam stały .Jak na razie nie mam zamiaru ich przenosić ,chyba ,że upomną się o inne stanowisko .Wtedy je przeniosę .
Niektórzy już zaczynają siewy ,więc
kalendarz biodynamiczny pewnie się przyda.
http://ww6.tvp.pl/4915,20091229951246.strona
Księżyc w najbliższym tygodniu przybywa w pierwszej kwadrze znajdzie się w przyszłym tygodniu ? 23-go stycznia.
Rysunki liścia wskazują iż mamy przed sobą kwadrę liścia czyli bardzo dobry czas do zimowych zbiorów roślin liściastych zimujących jeszcze w gruncie lub nowalijek na parapetach okiennych, szklarniach.
Dni oznaczone liściem będą korzystne do zbiorów roślin liściowych pozostawionych w gruncie m.in. jarmużu i brukselki oraz pędzonych nowalijek, także zbioru przemrożonych owoców leśnych.
Według ekologicznego poradnika księżycowego bardzo dobre dni do rozpoczynania pędzenia roślin w doniczkach i skrzynkach m. in. szczypiorku, pietruszki, cebuli, cykorii, także mniszka lekarskiego będą w dniach oznaczonych rysunkami nasion i sadzonek.
Wtedy też warto sprawdzać siłę kiełkowania zebranych lub zakupionych nasion, wysiewać warzywa, kwiaty i zioła w ogrzewanych szklarniach i ogrodach zimowych, a na parapetach okiennych rzeżuchę. Wtedy też najlepiej wykonywać z zebranych owoców i roślin przetwory.
Wstrzymać się od tych prac 16 ?go stycznia.