Edyta 74 Dziękuję w imieniu MM
Zabka_Monis pisze:No i sabotek.. co Ty z nimi robisz, że puszczają pąki? Mój śpi od roku i tylko w liście idzie i w rozetki...
Moniko, cieszę się, że podobają Ci się moje Masdevallie. Powoli przestawiam kolekcję na zimnoluby i ze strefy umiarkowanej, bo te najlepiej u mnie rosną. Należą do nich też Paphiopedila. Ja nie robię z nimi nic szczególnego. Postawiłam je na oknie gdzie latem temperatura wynosi 18-22 stopnie i zimą chłodniej. Sama jestem zaskoczona, że jeden po drugim zakwita. Spróbuj swojego dać do chłodnego i ciemniejszego pomieszczenia. Trochę go wtedy przesusz. Powinien zakwitnąć.
pani_storczyk pisze:Chyba umarłam i jestem w niebie
Aniu ty jesteś na ziemi, bo tylko na ziemi rosną takie cuda, które rozweselają nasze serce i radują oczy.
-ewelina- pisze:Bardzo podoba mi się zdjęcie Epidendrum pseudepidendrum

uchwyciłaś właśnie to, co moim zdaniem jest w niej najpiękniejsze - połączenie kolorów i charakterystyczna warżka. Tego mi brakowało, wielkie podziękowania
Ewelinko, ja nie jestem specjalistką od zdjęć, ale czasami coś wyjdzie. Mam nadzieję, że i Twoje niedługo pokaże taki pączek.
renata75 pisze:Halinka mi tylko linki podsyła
Ta Halinka to mi też podsunęła stronkę z fotkami i co z tego wynikło. Całe forum zaraża.
renata75 pisze:Asiu Masdevallie śliczne, czy to chłodnoluby?
Dwie z moich to zdecydowanie chłodnoluby a inne to tem. umiarkowane po ciepłe.
orange30 pisze:Ślicznie Ci również zakwitło pseudoepidendrum, moje coś choruje, nie wiem czy mi się uda go utrzymać przy życiu.
Halinko, a co mu jest? I w jakich temperaturach go uprawiasz?
Storczykowa dzięki.
patrysia pisze:i co ja mam ze sobą zrobić

Od tego ciągłego wgapiania się w monitor

przy twoich fotorelacjach wzrok mi się coraz bardziej psuje

i nie widzę już jak moje kofane M krzyczy bym nic już nie próbowała do domu przemycić bo miejscówki już wszystkie wyprzedane...
Po prostu załóż okulary. Wzrok się poprawi, a i wtedy wypatrzysz jeszcze wolne miejsca.
kasiunieczka_32 pisze:Po każdej wizycie w Twoim wątku moja lista chciejstw się wydłuża i wydłuża

Nie wiem co to dalej będzie
Kasiu to tylko na początku a potem to pójdzie wolniej. Ja już też przestaję po woli. Robię przerwę do następnej wiosny. Mam jeszcze więcej nowości ale nie kwitną i nie zrobiłam im fotek. Teraz muszę

o ich uprawie.
Sylki3 Witaj i nacieszaj swoje oczka.