bebos pisze: / ... / Tylko jedna faukaria Ci zakwitła? Pytam, bo wiem że masz więcej i jestem ciekawa czy w tym sezonie zauważyłeś jakieś niekorzystne u nich zmiany? Moje ledwie zipią - nie mam pojęcia co się stało - o kwitnieniu nie ma mowy, wyglądaja jakby były w zimowym spoczynku - pomarszczone, tylko F. tuberculosa dobrze się trzyma...
Witam i dziękuję za odwiedziny w moim wątku.
Moje faukarie stoją od wiosny na obudowanym południowym balkonie, słońca maja raczej w miarę dużo jak na warunki blokowe. "Opiekę", podlewanie, nawożenie w tym sezonie miały identyczną jak w ubiegłym roku. Nie wiem jaka jest przyczyna, że tylko jedna roślina wytworzyła jeden pąk kwiatowy. Rośliny wyglądają na "napite", mają liście w kolorze żywej zieleni, jędrne, część roślin rozrosła się, nie widzę zmian w wyglądzie w porównaniu do ubiegłego roku, jedynie najstarsze liście są lekko pomarszczone - to chyba naturalny proces "starzenia się" dolnych liści.
Tak wyglądają:
- a tak wyglądają wszystkie razem:
Jedno co zdołałem zauważyć, rośliny bardzo słabo pobierały wodę podczas upalnej pogody i wtedy wyglądały bardzo "zmęczone" upałami. Może nietypowa pogoda podczas tego lata zadecydowała, że rośliny nie miały optymalnych warunków do tworzenia pąków kwiatowych.