Treissi na zielono cz.4
- elaipawel4
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Treissi na zielono cz.4
Witaj pozdrawiam i dziekuje za odwiedziny.
Ela
Zaglądnijcie ''Jestem nowa''
Zaglądnijcie ''Jestem nowa''
- treissi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- ewelina8005
- 1000p
- Od: 24 lip 2009, o 12:50
Kroton wygląda ładnie,wypuszcza listki a nawet kwiatka.Słyszałam że krotony są często atakowane przez jakieś robactwo ,ale nigdy go nie miałam. Peperomia też ładny okaz.
- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Moniś to teraz masz krotona na pniu. Źle nie wygląda, musi mieć dobrze skoro będzie kwitł
A często podlewasz peperomie
Ja u swoich zauważyłam że jak za często podlewam to listki im opadają
Teraz nim podleję to sprawdzam czy jest mokra ziemia od spodu doniczki. Może to dziwny sposób ale przynajmniej ich nie przelewam
Jestem ciekawa kwiatu peperomi bo pierwszy raz będę miała okazję zobaczyć jak ta odmiana kwitnie

A często podlewasz peperomie

Teraz nim podleję to sprawdzam czy jest mokra ziemia od spodu doniczki. Może to dziwny sposób ale przynajmniej ich nie przelewam

Jestem ciekawa kwiatu peperomi bo pierwszy raz będę miała okazję zobaczyć jak ta odmiana kwitnie

- treissi
Kroton do niedawna była ładną gęsta roślinką. Dużo liści stracił przez przędziorka, ale jak na tak długą walkę to i tak jest w dobrym stanie. Mnie się nawet podoba taka wersja na pniu
Listki młode rzeczywiście puszcza i kwiatuszki będzie miał. Pierwszy raz bedzie u mnie kwitł. Prawdę mówiąc zastanawiam się czy zostawić mu te kwiaty, bo czytałam, że osłabiają roślinkę, a on jeszcze nie nabrał sił po przędziorku...
Aniu peperomkę podlewam jak ziemia przeschnie. Nic nie zmieniłam w opiece nad nią, więc nie wiem co jej może dolegać
Nawet zastanawiałam się czy to nie przez kwitnienie... Pierwszy raz kwitnie mi ta odmiana, a pokazują się jednocześnie 3 kwiatuszki i może to osłabia tak roślinkę....

Aniu peperomkę podlewam jak ziemia przeschnie. Nic nie zmieniłam w opiece nad nią, więc nie wiem co jej może dolegać

- Andziax007
- Kontakt:
Moniko a to całkiem możliwe że osłabia. A zanim zakwitła to było wszystko z nią dobrze prawda?
Nie mam akurat tej odmiany więc tylko mogę opierać się na tych co mam ale według mnie to chyba wszystkie mają jednakowe wymagania.
A jak ma ze światełkiem
Nie mam akurat tej odmiany więc tylko mogę opierać się na tych co mam ale według mnie to chyba wszystkie mają jednakowe wymagania.
A jak ma ze światełkiem

- treissi
Aniu wcześniej było ok i dlatego pomyślałąm o tym kwitnieniu. Peperomka stoi na zachodnim parapecie od zawsze.
Pytałam na diagnostyce o nią i Przemak potwierdził, że to od kwitnienia może być. Podpowiedział mi, żebym jakiś nawóz jej dawała. Kupię biohumus i zobaczymy czy jej się poprawi
Pytałam na diagnostyce o nią i Przemak potwierdził, że to od kwitnienia może być. Podpowiedział mi, żebym jakiś nawóz jej dawała. Kupię biohumus i zobaczymy czy jej się poprawi

- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
Ty to Moniczko potrafisz. Kwiaty ledwo dyszą po różnych perypetiach ale starają się odwdzięczyć kwiatkami.
Nie wiedziałam, że ta peperomka kwitnie.

Nie wiedziałam, że ta peperomka kwitnie.

Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- Andziax007
- Kontakt:
Czyli już wiadomo dlaczego zrzuca listki
Jakby moje kiedyś zakwitły i tak 'psociły' to już będę wiedzieć co i jak
Ale oczywiście jak zakwitnie w całej okazałości to pokarzesz nam kwiatuszka, prawda? Chyba że ich kwiaty tak wyglądają jak teraz

Jakby moje kiedyś zakwitły i tak 'psociły' to już będę wiedzieć co i jak

Ale oczywiście jak zakwitnie w całej okazałości to pokarzesz nam kwiatuszka, prawda? Chyba że ich kwiaty tak wyglądają jak teraz

- treissi
No kroton to ma za co dziękować - tyle się namęczyłam, żeby go ratować
Nie wiem jak kwiatnie ta peperomia, bo nigdy nie widziałam jej kwiatów. Możliwe, ze to tylko tak wygląda, bo peperomie nie kwitną ciekawie...
EDIT:
Znalazłam w google zdjęcia tej kwitnącej peperomki. Miałam rację pisząc, że nieciekawe. Z tego będzie coś takiego jak mają inne peperomki... Taki długi balasek

Nie wiem jak kwiatnie ta peperomia, bo nigdy nie widziałam jej kwiatów. Możliwe, ze to tylko tak wygląda, bo peperomie nie kwitną ciekawie...
EDIT:
Znalazłam w google zdjęcia tej kwitnącej peperomki. Miałam rację pisząc, że nieciekawe. Z tego będzie coś takiego jak mają inne peperomki... Taki długi balasek

- Edyta 74
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monisiu,fajnie że pozbyłaś się przędziorka.A można wiedzieć jak to zrobiłaś,bo moje hibiskusy mają przędziorka i nie mogę się go pozbyć.
Ślicznie zakwitł Ci kroton i peperomia.
Ślicznie zakwitł Ci kroton i peperomia.
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniko, zajrzałam do Ciebie i co widzę? Peperomię, którą kupiłam jako grubosza

Podpowiedz mi jak powinnam z nią postępować

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- elaipawel4
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 16:19
Monika gratuluję kwitnienia u krotona,rzadko kwitną w mieszkaniu