Aniu, ale ty jesteś
PIĘKNA !
Dziecku z czosnku zrób syropek, to zaraz ozdrowieje.
Sok z cytryn i czosnku
Wyciśnij sok z 4 cytryn, dodaj 10 wyciśniętych ząbków czosnku, dolej
przegotowaną wodę, by powstał litr płynu i dosłódź miodem. Odstaw do
lodówki na 12 godzin, potem odcedź, przelej do butelki i syrop
gotowy.
Podawać 2 razy dziennie po łyżeczce stołowej w chwili przeziębienia 3 razy.
( dzieciom - 1 łyżeczka od herbaty)
Syrop wystarczy na ok.4 miesiące.
Taki syrop można podawać profilaktycznie w celu wzmocnienia
odporności lub w czasie infekcji jako naturalny środek
przeciwkaszlowy.
"Przepis na “syrop uodparniający”:
30 ząbków czosnku wycisnąć wyciskarką do czosnku lub zetrzeć na tarce, następnie wcisnąć sok z 3 świeżych cytryn i zalać to razem 1 litrem przegotowanej zimnej wody. Tak uzyskany roztwór zakręcamy w słoju, stawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po 2-3 dniach syrop nadaje się do picia. Aby syrop mógł być przez dłuższy czas przechowywany, najlepiej trzymać go w ciemnym naczyniu. Uwaga, pijąc syrop nie odcedzamy miazgi z czosnku. Syrop powinniśmy pić jako lek uodparniający oraz na ból gardła. Podajcie ten syrop waszym znajomym, których dopadła grypa – w znacznym stopniu złagodzi jej objawy.
Przepis na “naturalny antybiotyk z czosnku”:
Do wykonania przepisu potrzebne jest 40 dag czosnku. Pokroić ząbki na pół lub na trzy części w zależności od wielkości ząbka. Czosnek zalać zalewą z kiszonych ogórków; najlepsza zalewa to taka, która nie jest zbyt słona (tzn. 1 łyżka soli na 1 litr wody). Czosnek należy kisić w zakręconym słoju przez 2 tygodnie, następnie przelać sok do małych słoiczków np. po koncentracie pomidorowym. Te słoiczki powinno się przechowywać w chłodnym miejscu, np. lodówce. W trakcie choroby napój ten należy spożywać 3 razy dziennie, co 6 – 8h. Jest bardzo skuteczny nawet przy anginie ropnej. Ponadto ukiszony czosnek rewelacyjnie smakuje.
Grażyna Z. ze Złotowa"
http://www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=77