Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Alu,orliki to nie moja bajka,dlatego się nie odzywam,ale widzę że coś chyba się dzieje z jałowcem z tyłu.
Co mu dolega?
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Susza :evil: Cały dzień się łudzę, że może popada, ale spadły trzy krople i koniec :evil: Na glinie inaczej wszystko rośnie, ale pielenie to mordęga.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu, to efekt mrozu i mroźnych wiatrów, niestety ten jałowiec zawsze obrywa zimą (a na dodatek umiejscowiony przy północnym ogrodzeniu), tylko z sekatorem jeszcze do niego nie dotarłam ;)
Ewo, u mnie jedna mała kropelka, jakby wróbelek napluł... Ciemne chmury, a deszczu ni widu :twisted: To co mocno zakorzenione, daje jakoś radę, ale młode siewki kiepsko.

Kolejne fotki wgrane:

Samosiejki wyrosły przy chodniku, między butelkami z gnojówką skrzypową ;)
Obrazek

Obrazek

Dobra, to jeszcze raz czerwony
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Alu wszystkie orliki piękne, mi najbardziej przypadł do gustu ten podwójny bordowy (ostatnie zdjęcie z poprzedniej serii), zbieraj nasionka :D
Mój ten bardzo ciemny nie kwitnie, przesadzałam go w tym roku, może dlatego?
Chętnie oddam trochę deszczu, mam już go dość :evil:

Piwonie dopiero co rozkwitły już są klapnięte przez ten deszcz :evil: Dziś sobie nawet jedną do pracy przytargałam, ale jakaś taka bidna :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj późnym wieczorem uraczył nas swoją obecnością deszcz ;:138 Drobny i spokojny, przynajmniej trochę podlał, nawet rano były kałuże ;) No i chyba wodę napuścili na działkach do rowów, oby już jej w rowach nie zabrakło. Wykorzystałam ten deszcz i posadziłam dzisiaj resztę moich balkonowych jednorocznych rozsad na działce.
Niestety wczorajszy deszcz połamał które większe i cięższe peonie, ale chociaż w domu mam perfumerię:) A róże dalej stoją, jak jutro wyszłoby słońce, to może moje Cardynały zakwitną, albo Charles de Mills, jeszcze moja kochana Madame... ;)

Jolu Zapisuję bordowego pełnego orlika dla Ciebie :) A orlik może i przez przesadzanie nie zakwitł, zbuntował się, ale może i też przesunął kwitnienie na później? A widzisz u mnie raz popadało to i na piwonie deszcz musiał trafić jak u Ciebie ;) Jolu oglądałaś nowe My little pony z dziewczynkami? :D hihi

Dzisiaj zacznę od balkonowego króla (góruje z sufitu nad wszystkimi roślinami), jego wysokość kaktus ;)
Obrazek

Obrazek

I nowość na moim rynku lokalnym - surfinie ciemnofioletowo-żółte i niezawodne sanwitalie:
Obrazek

A teraz czas na działkę:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie takiego fajnego deszczu nie było. Nawet meble nie zostały zmoczone, tyle że kurz się trochę "uklepał". Pąki róż i piwonii nie chcą się rozwijać :?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Ala piwonie przepiękne ;:138 przytargałam sobie jedną do pracy i czuję teraz jak pięknie pachnie :D
u nas wczoraj trochę pokropiło, ale deszczu generalnie mamy już dość, może teraz trochę u Ciebie popadać :wink:
nowe surfinie fajne, u mnie na targu nie ma nowości :evil: a sanwitalię mam jedną i niestety mi pada, nie wiem dlaczego :? nic to, zastąpię ja innym kwiatkiem, będzie okazja do zakupów :wink:
miłego dnia!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudowne piwonie, pięknie zakwitły, bardzo lubię ich zapach ;:63
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ dzisiaj popadało, chyba nareszcie wszystko co zielone z korzeniami zostało podlane, a przy okazji woda może napadała do wiader, które zapobiegawczo rozstawiłam na działce ;:224 Tylko teraz się boję, że jak u nas zaczęło padać, to nie przestanie... :wink: Na złość moim szykującym się do kwitnienia różom. Mam nadzieję, że w weekend będzie słonecznie, bo chcę nazbierać trochę płatków rugosy (ususzyć do zielonej herbaty) oraz kwitnących baldachów czarnego bzu na sok lub konfiturę z truskawką. Kolejny rok natchnęło mnie na dalsze kombinacje smakowe dżemów - aktualnie w kolejce dżem truskawkowo-bananowy i truskawkowo-rabarbarowo-imbirowy. Tylko czekam na spadek cen truskawek :wink: Macie jakieś sprawdzone przepisy na ciekawe dżemy/konfitury?
A jak u Was z warzywami, nie zaczynają chorować po tej wilgoci? U mnie mimo braku deszczu ogórki i buraki już coś łapie, miedzian trzeba przyszykować po deszczu.

Ewo, mój Cardinal de Richelieu i Charles de Mills od ponad tygodnia są na takim samym etapie, teraz jak wyjdzie słońce to wreszcie otworzą swoje wrota ;) Dzisiaj deszczu dopadało, aż czuć było na mieście jak wszystko wchłania tą wodę i się cieszy ;)
Jolu, piękne są te piwonie, bo to też, jak u Ciebie, stare krzaczki po poprzednich właścicielach. Przez lata zaniedbań ginęły w oczach, ale jak kupiliśmy działki, to poprzesadzaliśmy je i rewanżują się, tylko w tym roku coś mniej kwiatów. A czemu sanwitalia pada? U mnie w ekstremalnych warunkach (południowy żar na balkonie, istny grill) jako jedne z niewielu sobie radzą bez problemu, jedyne to częste podlewanie, bo inaczej biedne skręcają się (ale po podlaniu odżywają). U mnie na mieście też kiepsko z ciekawymi odmianami roślin, ale surfinie itp. można trafić ciekawe co roku. Pozdrawiam Ciebie w depeszowskich rytmach One Night in Paris Obrazek :D
Patrycjo tez kocham ten zapach, od dzieciństwa uwielbiam te kwiaty. U babci pod jednym oknem rósł niesamowity okaz piwonii, ale to był widok!

Cardinal de Richelieu i kiedyż to wreszcie rozwinę się?
Obrazek

Obrazek

Charles de Milles
Obrazek

Obrazek

Ena Harkness
Obrazek

Jeszcze nie rozkwitła, a już żółknie, brakuje jej czegoś, czy choroba ;:185
Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

pięknie się rozsiewają, ja oglądałam :D
to jak one tak same , to dla mnie zapisz po ziarenku każedego ;:224
Już się nie mogę doczekać w piątek wreszcie na działkę 2 tygodnie nie byłam- może coś i u mnie kwitnie ;:306
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dojrzalam Twoje kwiatki na.balkonie, alez cudo, ;:oj
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też wreszcie padało ;:138 Róże w większości na takim samym etapie rozwoju, ale już niedługo powinny się rozwinąć :D Ogórki siałam późno i dopiero mają pierwsze liście właściwe-za to należałoby je przepielić :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Ja wnoszę sprzeciw,protest.Zaraz się tu oflaguję.Aluś coś ty zrobiła...?Awatar zmieniłaś,ja się nie zgadzam ;:145 ;:145 ;:145 ;:163 ;:163 ;:163
Pozdrawiam Magda :)
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Ala ja tez wolałam poprzedni avatar ;:145

Nie wiem czemu ta sanwitalia zamiera, może miała za mało wody w weekend (nie było nas w domu), ale inne kwiaty z tego powodu nie ucierpiały, tylko ona taka bidna

Poproszę o przepisy na dżemiki, chętnie zrobię :D Chyba mi w tym roku truskawek wystarczy :;230
Za truskawami z kompotu nie przepadam, za mrożonymi też nie, może trochę musu zrobię, tylko muszę dobre proporcje z cukrem załapać, bo jakoś nie chce mi taki 'w sam raz' wyjść :;230
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Alu, nie poznałam Cię :shock: Jak dla mnie zmiana ok :wink: Za chwilę przyzwyczaimy się do nowego wyglądu :lol:
Jeżeli chodzi o dżemiki, to ja robię tylko jednosmakowe, więc nie pomogę z przepisami.
Truskawkowy najlepszy, ale w tym roku nie starczy ich na przetwory :( Choć zagonek spory, to dużą część kwiatów zniszczył przymrozek a teraz od nadmiaru wody gniją na potęgę :(
Z baldachów kwitnącego bzu robię pyszniutkie placuszki. Ciasto naleśnikowe + kwiat czarnego bzu usmażyć ..... mniam :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”