Działka z dębami - Wiślanka - agape

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka z dębami - Wiślanka - agape

Post »

A, i zapomniałam o najważniejszym:
Sezon 2010 uważam za otwarty! ;)
Obrazek

Obrazek
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aguś
Wiele zimowych wieczorów spędziłam czytając uważnie i z wielką przyjemnością Twój wątek. Jesteś niezwykłą osobą, wrażliwą, twórczą, a na dodatek pracowitą i utalentowaną, toteż Wiślanka i wątek o niej to dzieła, do których wraca się z przyjemnością i odchodzi niechętnie.
Jak pisują na forum, zazdraszczam i odgapię nieregularny chodnik z płytek. Nie mogę się na niego napatrzeć. Aż szkoda, że wkrótce prawie zniknie w trawie.
Zdjęcia cudne, niebanalne, a ostatni krokusik grzeje serce niczym południowe słońce ;:196
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Siberio!
Przyznam, że dwa razy sprawdziłam, czy to na pewno do mnie napisane! Tyle miłych słów!
Bardzo Ci dziękuję! Jestem niesamowicie zaskoczona i ujęta, no i zaszczycona, że swój pierwszy post na forum skierowałaś do nas - Wiślanki no i mnie...Będę czekać aż założysz może i swój wątek ogrodowy, aby zobaczyć "siostrzane" ścieżki nieregularne u Ciebie! No i w ogóle dowiedzieć się o Twoim ogrodzie!
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Taki jeden maleńki, zółty krokusik na twoim zdjęciu, a tyle w nim ciepła, tyle słońca, tyle WIOSNY !!!! Jakby krzyczał: Hurra! Wiosna... wiosna... Już wiosna!!!
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

agape pisze:Będę czekać aż założysz może i swój wątek ogrodowy
Mam nadzieję, że uda mi się przed tym powstrzymać :wink: Po pierwsze primo nie mam co pokazywać, po drugie primo mój zapał do pisania wątku wypaliłby się szybciej niż snopek słomy. Wiem, bo już to kiedyś przerabiałam. Gdyby tak się jednak nie stało, to byłoby jeszcze gorzej, bo mam jednak sporo obowiązków, które musiałyby wtedy ucierpieć (a i teraz cierpią!)

Mój Ogród (wpływ Oranii?) jest jeszcze młodziutki i wciąż rodzi się w bólach (aktualnie rozciapkana a wkrótce kamienna glina).
Od dzisiaj zastanawiam się jak sprawnie posadzić 41 bylin zakupionych na cebulach.pl. Tak jest, jestem z zamiłowania byliniarką, choć popełniłam też zakup 12 róż (zgubny wpływ forum!). I teraz nie wiem gdzie je posadzić, zrujnowały mi koncepcję... a na dodatek zajęły donice na nowe zakupy.
No i uważam, że w dobie wszechobecnej chemii ogród bez warzywnika i sadu to nieporozumienie. Kwiatki są cudne, ale zdrowie dzieciaków jest wartością nadrzędną.
Ależ się rozpisałam!!! :shock:
Uściski dla wszystkich współtwórców tego wątku, jesteście fajną ekipą... Wiem, bo wszystko u Was przeczytałam :D
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Nie ma to jak śniadanko na świeżym powietrzu. A już niedługo.... bułeczkę obłożymy świeżą sałatą z dodatkiem rzodkiewki, posypiemy szczypiorkiem i popijemy kefirem z koperkiem :heja
Ale się rozmarzyłam.
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga - gratuluję! Jestem pod wrażeniem. I wiosny, i wykonanej pracy. Ja wciąż na etapie porządków. Pozazdrościłam Ci rano tych krokusów :oops: , ale gdy poszłam dziś na działkę ( po jednym dniu przerwy ) doznałam szoku. Tyle krokusów u mnie zakwitło :shock: , że dojrzałam je z daleka. Wiosna jest cudowna! Wciąż mnie zadziwia i raduje...
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo! Rozumiem Twoją radość! U mnie też nagle wyszły z ziemi i rozkwitły iryski! Jak z niczego!
Asiu! Twój opis nowalijkowych kulinariów wręcz mnie uskrzydlił! To jest to!
Siberio! ja jednak zawsze będę Cie namawiać, bo wcale w wątku nie trzeba pisać codziennie, ani nawet co tydzień. Wystarczy skrobnąć co słychac w ogrodzie raz na miesiąc.Ale najfajniejsze w tym jest to, że ma się gdzie wstawić fotki. Pomyśl o tym, zakwitną Twoje byliny...wzejdzie rzodkiewka kiedyś, zaowocuje drzewko...Jest wiele wątków które mają po 4-5 stron a nie po 80-90, a krótkie też są i nie są przez to wcale mniej ciekawe! Poza tym taki wątek to wspaniały pamiętnik ogrodowy! Niemal "rodzinna pamiątka" :lol:
Niemniej zawsze zapraszam do nas, czuj się jak u siebie!!!
[Izo]- wiosna zdecydowanie!
Igor - a u mnie lało a cięliśmy w końcu te drzewa! ;:63
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i fotorelacja w konwencji "przed i po" :D
W końcu się doczekałam i drzewa przejaśnione!
Najdziwniejsze było to, że ja chciałam np. aby z akacji usunąć dosłownie 2 gałęzie, a jak zostały ścięte i zrzucone na ścieżkę to okazało się, że są 3 razy wieksze ode mnie a jak ciężkie!
I tak było z każdym drzewem. Z dołu to wygląda na małe, a każda gałąź jest ogromna. Zostały mi wielkie bele dewna. ;:138 Oj bedę z nimi kombinować!

Generalnie przycięte zostały wszystkie drzewa prócz orzecha, ale nie będę Was katować fotami wszystkich. Tylko te na których najbardziej mi zależało:
akacja:
Obrazek

jabłoń:
Obrazek

czereśnia:
Obrazek

Mam nadzieję, że mój upór nie będzie kosztował jej życia z powodu tych grzybów...
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj czarno sie zrobiło, ale wiosna trwa!
Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Te kikuty mnie zastanawiają :oops:
Na jabłoni, na akacji... Może ja niedowidzę, i wszystko jest OK, ale na fotkach wyszło tak, jakby był pozostawione kawałki konarów. Takie coś potrafi z czasem zabić drzewo :(
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysiu! Co masz na myśli? :(
Rzeczywiście w dwóch miejscach na 100% odstają...
To jest jednak pierwszy etap cięcia. Po owocowaniu będzie drugi.I na czereśni zostały różne wąsy, ale to już sekatorem, a tego wczoraj nie zrobiliśmy....
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Kikut konara, który nie żadnych śpiących pąków na szczycie przestaje przewodzić soki, nie obrasta kalusem i próchnieje. Często próchnica idzie w głąb pnia. Konary powinno się wyciąć tuż przy pniu, wtedy będą się zabliźniać, lub skrócić za odchodzącą gałęzią.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli można to naprawić, rozumiem? Wyciąć bliżej pnia?
Awatar użytkownika
renszpaks-1
50p
50p
Od: 24 mar 2010, o 16:25

Post »

Witaj Agapa! Jakie cudowne masz kwiatki! A co za kolor!!! Sama je farbowałaś? :;230 Masz uroczą działkę! Maleńka ale jak zadbana. Jestes pracowita :D Na mnie czeka praca, bo mam dość sporą działke i dopiero zaczynam coś robić, a marzeń pełna głowa! Pozdrawiam! pa, pa :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”