Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Piękne kwitnienia ;:138 Twój pierworodny jest faktycznie duży :D I gratuluję sukcesu w reanimacji ;:63 ;:63
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratuluję udanej reanimacji ;:196 Justynko on zaczął z Tobą współpracować i życzę byś niedługo ujrzała jego kwiatki jako podziękowanie za trud i cierpliwość. ;:3
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu- uda się następnym razem...
Bedę czekać na pędziki... Mam 2 takie sadzonki, może któraś zechce zakwitnąć. Różowy equestris kwitnie.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pani_Storczyk- ja marzę o białym wielkoludzie wciąż...może kiedyś... ;:224

Aniu- nawet nie Wiesz, jak się zdziwiłam...przecież to tylko tydzień w tych kamyczkach sobie stoi, albo aż tydzień. Drugi ma korzonki maleńkie, ale to zasługa Pauli ;) Myslę, że on przeżyje. W najgorszym stanie jest trzeci, bo nie ma nowych korzonków i tylko 3 omdlałe liście... On pewnie najdłużej będzie walczyć o życie :)

Dusiu- mam taką nadzieję. Roślinka będzie starsza i mocniejsza ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Justus chyba pobilas rekord jeśli chodzi o tempo reanimacji :D gratulacje dla biedaka ;:138 ;:138 Trzeci tez na pewno da sobie radę, trzymam mocno kciuki ;:108
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie ja...to natura ;:108 ;:224 Myślę, że wiosnę poczuły...
parapetowce
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja myślę , że to Twoje łapki i natura zdziałały cud. ;:196 Życzę by ten trzeci też ruszył do przodu. ;:180
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32

Post »

Gratulacje Justynko :) A to w tych kamieniach tak odżyły? Mój mieszka w keramzycie i na razie nic... No, poza listeczkiem. Ale Tobie gratuluję i ciesze się razem z Tobą ;:138
Magda
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu- mam taką nadzieję. Roślinka będzie starsza i mocniejsza
Na razie oba są maleńkie, mają tylko po parenaście cm. Puszczają korzonki i już trochę urosły odkąd je mam, ale są dużo mniejsze od tego różowego.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - staram się ;) Ale Wiesz, czasami się nam z jakimś kwiatuszkiem może nie udać...dlatego drżę o pozostałe dwa. Mimo wszystko, ten jeden sprawił mi wielką radość ;:108

Empe- tak, tak... chciałam wypróbować sposób Trzynastki na ratowanie storczyków. Kamienie a keramzyt to jest duża różnica. Kamienie, jak Zalejesz wodą nie "wchłoną" wody, tylko ona paruje... A keramzyt musi być stale wilgotny, bo inaczej "pobiera" wodę z korzonków roślinki i zamiast jej pomagać, to może nawet jej zaszkodzić. Choć dużo Osób Ratuje storczyki w keramzycie, ale do niego trzeba mieć "wyczucie". Ja go nie mam i dlatego wybrałam, wg mnie prostsz sposób na "kamienie" :)

Dusiu- teraz wiosna i lato przed nami, storczyki skoro ruszyły na liście i korzonki. To może jesienią puszczą jakieś pędziki.

I jeszcze jedno....Dziewczyny, Spotkałyście się gdzieś, kiedyś, żeby katlejka wydała na świat keiki? Hmm, wczoraj przygotowywałam moim katlejastym domek wakacyjny. Biorę moją hybrydę z LM i tak oglądam...a tam na jednej psb, z której wyrosły cztery listki, a spomiędzy nich wychyla się...korzonek :D Normalnie keiki chyba będzie rosło. Ależ mi brakuje aparatu... nic, najwyżej znów u Znajomej na jeden dzień go pożyczę i Wam tego "dziwaka" sfotografuję...
parapetowce
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32

Post »

Hmmm.. ja mojego bidulka bez korzonków trzymam właśnie w keramzycie. Stare liście są suche na wiór, pomarszczone i cieniutkie... Ale wypuścił nowe 2 listki. Korzonków chyba nie ma. Myślałam o wsadzeniu go w spaghnum ale że go nie posiadam, to tak czeka na cud i zbawienie... Może dla odmiany w takie kamyki? Mogą być zwykłe podwórkowe? Coś z nimi zrobić przed wsadzeniem bidulka? Podpowiesz?:)) Czesto opuszczam moje storczyki na weekend albo i parę dni i ciężko mi dbać o stałą wilgotność, niestety...
Magda
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko przybiegłam do Ciebie, bo wyczytałam , że zastanawiasz się co zrobić z keiki u cattleyki :?: Mogłabyś pokazać zdjęcie :?: Mam pewien pomysł ale nie chcę pisać w ciemno. ;:196
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Keiki u katlejki to jeszcze nie widzialam ;:24 .Z chęcią też zobaczę zdjęcie :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Empe- dokładnie takie kamyczki mam. Przywleczone ze spaceru z psiakiem nad rzekę ;) Tylko Wyparz je we wrzącej wodzie, a potem Wytrzyj. No i oczywiście Poczekaj, aż ostygną. Włóż do szklanego naczynia< ja kupiłam takie salaterki szklane w sklepie po 2,50zł/szt>, Nalej na dno <jakieś 0,5cm> wody i Włóz zdechlaczka. Ja dolewam raz na parę dni wody, żeby cały czas mogła parować i tyle. Myślę, że raz na jakieś 2,3 tyg. będę namaczać zdechlaczka przez kilka godzin.

Aniu- właśnie ze zdjęciem będzie problem. Spróbuję pożyczyć aparat na weekend znów. Może się uda :) Zaczęłam się zastanawiać, czy korzonka nie zawinąć w spagnum? co Ty na to?

Pani_Storczyk- postaram się mu zrobić zdjęcie, bo chya nie często się spotyka keiki u katlejki.. Sama jestem zdziwiona tym "dzidziusiem" ;:224 ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To dobry pomysł , byś zawinęła korzonek spagnum i myślę , że trzeba go zwilżać częściej by spagnum było leciutko wilgotne ale nie zalane. Jeśli masz możliwość to myślę że można też użyć patyczka by ustabilizować to keiki. Chodzi mi o to by keik nie obciążał za bardzo starej pseudobulwy. jak będziesz miała możliwość zrobić zdjęcie to może coś jeszcze przyjdzie do głowy , ja jestem z reguły wzrokowcem może dlatego. ;:196
Początek mojej przygody.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”