W moim ogródeczku ... Halina,cz.2
Halinko... popatrzyłam na twoje kwasoluby i już kombinuję jak by taką rabatkę zrobić 

Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani, pięknie dziękuję za odwiedzinki i miłe słowa
Dzisiaj pojechałam na moją działeczkę, myślałam, że porobię spokojnie trochę zdjęć, ale niestety pogoda nie pozwoliła ... lał deszcz
Dodam za to kalendarz biodynamiczny na nowy tydzień

W najbliższym tygodniu księżyca będzie ubywało. W piątek 18- go września znajdzie się on w nowiu.
Duże rysunki łopatek wskazują że przed nami kwadra uprawy, czyli dobry czas do zbiorów warzyw korzeniowych oraz wykonywania prac pielęgnacyjnych.
Według ekologicznego poradnika księżycowego w dniach oznaczonych przekreślonym nasionem i przekreśloną sadzonką, oraz łopatką należy unikać siewów oraz zbiorów owoców i warzyw liściowych, jak również wykonywania z nich przetworów.
Możemy w tym czasie zająć się pracami pielęgnacyjnymi i uprawowymi. Ścięta w tym terminie trwa będzie bardzo wolno odrastać
Symbol korzenia informuje nas o tym, że wykopywane w ciągu tych dni rośliny korzeniowe będą bardzo wartościowe i doskonale nadają się do przechowywania. Od soboty do czwartku powinniśmy też znaleźć czas na prace pielęgnacyjne w pasiekach.
http://ww6.tvp.pl/4915,20090829927375.strona
Planuję w tym tygodniu ściąć trawę, żeby tak szybko nie odrastała i wykonać prace pielęgnacyjne
Moje aksamitki

i nowe nabytki od Oli ... niestety zapomniałam jak się te roślinki nazywają
Olu proszę o pomoc

Dzisiaj pojechałam na moją działeczkę, myślałam, że porobię spokojnie trochę zdjęć, ale niestety pogoda nie pozwoliła ... lał deszcz

Dodam za to kalendarz biodynamiczny na nowy tydzień

W najbliższym tygodniu księżyca będzie ubywało. W piątek 18- go września znajdzie się on w nowiu.
Duże rysunki łopatek wskazują że przed nami kwadra uprawy, czyli dobry czas do zbiorów warzyw korzeniowych oraz wykonywania prac pielęgnacyjnych.
Według ekologicznego poradnika księżycowego w dniach oznaczonych przekreślonym nasionem i przekreśloną sadzonką, oraz łopatką należy unikać siewów oraz zbiorów owoców i warzyw liściowych, jak również wykonywania z nich przetworów.
Możemy w tym czasie zająć się pracami pielęgnacyjnymi i uprawowymi. Ścięta w tym terminie trwa będzie bardzo wolno odrastać
Symbol korzenia informuje nas o tym, że wykopywane w ciągu tych dni rośliny korzeniowe będą bardzo wartościowe i doskonale nadają się do przechowywania. Od soboty do czwartku powinniśmy też znaleźć czas na prace pielęgnacyjne w pasiekach.
http://ww6.tvp.pl/4915,20090829927375.strona
Planuję w tym tygodniu ściąć trawę, żeby tak szybko nie odrastała i wykonać prace pielęgnacyjne

Moje aksamitki

i nowe nabytki od Oli ... niestety zapomniałam jak się te roślinki nazywają

Olu proszę o pomoc

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witaj Halinko! Jeszcze raz dziękuję za wszystkie roślinki.
Piękna kolekcję aksamitek i traw pokazałaś. Aksamitkami obsadzam puste miejsca, bo dość późno je pikuję, a trawami też zaczynam się interesować. Mam już kilka turzyc i jeszcze parę niskich i średniowysokich. A u Ciebie piękne z kolei te wysokie wiechy.
Jeśli pozwolisz, nazwę rośliny, które pokazałaś - rozchodnik okazały 'Frosty Morn' i chyba kokorycz żółta.
Piękna kolekcję aksamitek i traw pokazałaś. Aksamitkami obsadzam puste miejsca, bo dość późno je pikuję, a trawami też zaczynam się interesować. Mam już kilka turzyc i jeszcze parę niskich i średniowysokich. A u Ciebie piękne z kolei te wysokie wiechy.
Jeśli pozwolisz, nazwę rośliny, które pokazałaś - rozchodnik okazały 'Frosty Morn' i chyba kokorycz żółta.
-
- 500p
- Od: 2 lut 2008, o 17:12
- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Halinko. Podglądam stale Twoją działkę. Śliczna ta kwaśna rabata. W tym roku widzę przebojem forum są hortensje i trawy. Pięknie u Ciebie wyglądają ale na Twoich hektarach można je sadzić i jest znakomity efekt. I dlaczego ludzie mówią, że aksamitki to bee... bardzo je lubię i też zawsze sadzę.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Renatko, pięknie dziękuję
Olu, ja już też nie patrzę na kalendarz
... tylko robię swoje
Dzisiaj sadziłam roślinka, które dostałam od Izuni - chatte i wszystkie cebulki w koszyczkach
a jak wróciłam z ogródka zajrzałam do Biedronki iii ... nakupiłam znowu masę cebulek
aż boję się jutro z nimi jechać do S.S. bo mama uzna mnie za wariatkę
Chyba będę musiała je jakoś przemycić i jak mama nie będzie widzieć, szybko wsadzić do ziemi
W dodatku jutro będę musiała iść do ogrodniczego po koszyczki i pewnie znowu coś kupię ... aż się boję
Chyba zacznę chodzić bez pieniędzy, hihihi 
Aduniu, dziękuję
Dla mnie aksamitki, tak jak słoneczniki, nagietki i nasturcje, to przepiękne ozdoby ogrodu, w dodatku tak długo kwitną i nie są wymagające
Hortensje też mi się podobają, maj takie maleńki, ale nawet nie wiem jakie 
Jollluś,
Haniu, już napisałam PW

Olu, ja już też nie patrzę na kalendarz

Aduniu, dziękuję

Jollluś,

Haniu, już napisałam PW