Zenku, jak już pewnie czytałeś wyżej, opinie są podzielone
Ja powiem że dawniej sadziłam nie strzyżone, ale w zeszłym roku przycięłam. W zasadzie nie ma różnicy. Podobno przycinanie wzmacnia siewki. Jednak jak nie są zbyt gęsto posiane, to też będą dorodne.
Jeśli Twoje porki stoją jak druty, to daj im na razie spokój. Jak się zaczną zginać to przytnij.
PKasiu ale szczegółowe pytania zadajesz. To jest odmiana średnio wczesna ale nadaje się do upraw przyspieszonych. Dorasta nawet do 70cm i zasadniczo przeznaczona jest do zbioru jesiennego. Nadaje się do suszenia i do mrożenia. Ja kupiłem opakowanie 1g za 2zł w opakowaniu Spójnia (Nochowo) ale z tego co się orientuję to właścicielem odmiany jest firma Seminis. Odmian zimowych jeszcze nie wysiewałem.
Przepraszam Przemku za moją dociekliwość ale wolę wszystko dokładnie wiedzieć! A gdzieś mi się ta odmiana pozytywnie obiła o uszy! A jakie zimowe odmiany polecasz? Pozdrawiam Kasia
W sobotę przeniosłam moje pory do tunelu. Obcięłam dno w doniczce i zadołowałam.
No i oczywiście trafił się przymrozek -7 st. Porom zbielały końcówki - z wrażenia chyba , ale od ziemi dzielnie stoją.
Poobrywałam te końcówki. Mam nadzieję, że nie przenosłam ich do lepszego śiwata
Moje porki odbywają wędrówki do tunelu, ale z racji tych nocnych mrozów wracają na noc do domu. Jak tylko w nocy bedzie cieplej, to już zostaną tam na dłużej,ufff..