Małe co nieco od Ave ...
Re: Małe co nieco od Ave ...
Panie Boże dziękuję Ci, ze ja ciast nie jadam..
chociaż jednego przepisu Ave nie muszę wypróbowywac hihihi
chociaż jednego przepisu Ave nie muszę wypróbowywac hihihi
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
No to będę musiała poszukać czegoś bardziej "zjadliwego" dla Liseczki 

Re: Małe co nieco od Ave ...
Ave pisze:No to będę musiała poszukać czegoś bardziej "zjadliwego" dla Liseczki
kochana skrzydełka i szynka w galarecie to stały mój repertuar

Jakoś nikomu się nie nudzi

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
To tak jak u mnie Tesskowy ser camembert w szynce , hahahaha
Re: Małe co nieco od Ave ...
no tak... tylko ser zawijasz w szynke (ja w boczek) i gotowe... a ze szkrzydełkami jest tyle roboty... ale co zrobic jak to takie dobre?Ave pisze:To tak jak u mnie Tesskowy ser camembert w szynce , hahahaha

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
-
- ZBANOWANY
- Posty: 747
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ciasto mandarynkowe ? rodzinne
Jakiś miesiąc temu bardzo podobny przepis pokazywali w jakimś programie na tvn style odnośnie zastępników kalorycznej kuchni.
Jakiś miesiąc temu bardzo podobny przepis pokazywali w jakimś programie na tvn style odnośnie zastępników kalorycznej kuchni.
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ave... do prześledzenia Twojej strony skusiła mnie golonka, bo chciałam sprawdzić co tak zachwyca wszystkich naokoło... A teraz padam na kolana z atakiem ślinotoku...
Twoje przepisy na dodatek okraszone zdjęciami są fantastyczne!
Ja od razu bardzo prosze o kursik filetowania skrzydełek na PW.
Golonkę którą chciałam podejrzeć u Ciebie robię w zasadzie podobnie, tylko ... do gotowania daję samo piwo, ani grama wody i potem przy pieczeniu podlewam golonki tym wywarem. Skórka robi sie złota i chrupiąca... a mięso gotowane w piwie ma bardzo ciekawy smak. Nie daje piwa typu strong, bo wtedy mięso robi sie gorzkawe.
Bardzo Ci dziekuje za wszystkie przepisy
skorzystam pewnie z wiekszości!

Twoje przepisy na dodatek okraszone zdjęciami są fantastyczne!
Ja od razu bardzo prosze o kursik filetowania skrzydełek na PW.
Golonkę którą chciałam podejrzeć u Ciebie robię w zasadzie podobnie, tylko ... do gotowania daję samo piwo, ani grama wody i potem przy pieczeniu podlewam golonki tym wywarem. Skórka robi sie złota i chrupiąca... a mięso gotowane w piwie ma bardzo ciekawy smak. Nie daje piwa typu strong, bo wtedy mięso robi sie gorzkawe.
Bardzo Ci dziekuje za wszystkie przepisy

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
Re: Małe co nieco od Ave ...
To i ja poproszę o instrukcje kościowo-skrzydełkowe na pw. Pozdrawiam, Rosea
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Małe co nieco od Ave ...
UDAŁO SIĘ!! Udało mi się wyfiletować skrzydełka , jestem z siebie dumna. Skończyło się jednym potarganym skrzydełkiem i jedna raną kłutą
Ale efekt końcowy wielce zadowalający. Rodzina zachwycona i M nawet zaproponował pomoc w filetowaniu skrzydełek następnym razem.
Dzięki wielkie Ewuniu!

Dzięki wielkie Ewuniu!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Bardzo miło czyta się takie "zadowolone" komrntarze. Cieszę sie, że te przepisy się Wam przydają.
Resea - kursik tylko na emaila, bo jest w pliku Worda
- wysyłam jako załącznik 
Resea - kursik tylko na emaila, bo jest w pliku Worda


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1238
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Witaj Ave
.
Same smakowitości tu u Ciebie, a na dodatek jakieś cuda wyprawiasz ze skrzydełkami
.
To może na ten przepis filetowania mogłabym się i ja załapać ?

Same smakowitości tu u Ciebie, a na dodatek jakieś cuda wyprawiasz ze skrzydełkami

To może na ten przepis filetowania mogłabym się i ja załapać ?
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Nie ma sprawy
W stopce jest mój adres mailowy - poproszę o maila zwrotnego i prześlę w załączniku kursik 


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1238
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ślicznie, ślicznie dziękuję
za instrukcję. Teraz trzeba ruszyć do boju
.


- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Małe co nieco od Ave ...
EWA ciasto mandarynkowe jest wspaniałe - brawo
.
Zrobiłam dzisiaj i wiem , że na pewno będzie na moim stole świątecznym .
Mam nadzieję , że jak wstawię fotkę , nie będziesz miała pretensji
.

Ewa jak wyjmować goździki , żeby nie było takich śladów
. Mi to nie przeszkadza , ale jak na ciasto świąteczne dla gości - może dać jakąś polewę . Jaka pasuje to tej lekkiej goryczki mandarynkowej
.

Zrobiłam dzisiaj i wiem , że na pewno będzie na moim stole świątecznym .
Mam nadzieję , że jak wstawię fotkę , nie będziesz miała pretensji



Ewa jak wyjmować goździki , żeby nie było takich śladów


Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
WOW... Ewciu, ale super
Wstawiaj fotki, wstawiaj,
Możesz to ciasto polukrować lukrem pomarańczowym :
2 szklanki cukru pudru
1 duża łyżka soku z cytryny
1 pomarańcza - skórka otarta z pomarańczy (wczęsniej pomarańcze oczywiście szorujemy) + miąższ , ale trzeba wyjąć pestki i w miarę możliwości zdjąć skórkę
1 łyżka likieru pomarańczowego
Pomarańczę zmiksować, dodać cukier puder i sok z cytryny.
Ucierać aż zgęstnieje. Rozsmarować na cieście i zostawić do następnego dnia aż stężeje.
albo położyć na wierzchu ciasta serwetkę zrobioną na szydełku i na to posypać cukrem puderem przez sitko, zdjąć delikatnie serwetkę a na cieście zostanie ażurowy wzór serwetki z cukru pudru.
a jak nie chcesz dziurek po goździkach to z nich zrezygnuj, ciasto też będzie dobre


Możesz to ciasto polukrować lukrem pomarańczowym :
2 szklanki cukru pudru
1 duża łyżka soku z cytryny
1 pomarańcza - skórka otarta z pomarańczy (wczęsniej pomarańcze oczywiście szorujemy) + miąższ , ale trzeba wyjąć pestki i w miarę możliwości zdjąć skórkę
1 łyżka likieru pomarańczowego
Pomarańczę zmiksować, dodać cukier puder i sok z cytryny.
Ucierać aż zgęstnieje. Rozsmarować na cieście i zostawić do następnego dnia aż stężeje.
albo położyć na wierzchu ciasta serwetkę zrobioną na szydełku i na to posypać cukrem puderem przez sitko, zdjąć delikatnie serwetkę a na cieście zostanie ażurowy wzór serwetki z cukru pudru.
a jak nie chcesz dziurek po goździkach to z nich zrezygnuj, ciasto też będzie dobre
