Magdaleno też jestem zauroczona drzewkiem pięciornika. Pierwszy raz widzę, szkoda, że takie okazy nie wszędzie bywają.agnieszka72 pisze:Ooooooooo drzewo pięciornikowe.
Sama robiłaś czy gotowca kupiłaś?
Bo ja w zeszłym roku się przymierzałam![]()
Z donicami i pięciornik zniknie 8)
Ogrodniczka z małopolski
Aśka
Zapraszam
Zapraszam
Ewo f cisa kupowałam jako Cis pospolity..od pewnego pana emeryta ,który sam je rozmnaża i tylko tyle o nim wiem...zielony i ma być ok na zywopłot.Juz go posadziłam więc fotki wkrótce
Wiedziałam,że jego jedyną chyba wadą jest to, że wolno rosnie..ale niesamowicie mi się podoba,więc poczekam....
Aśka68 bardzo mi miło
Przyznać muszę że Pięciornik nie bardzo mi się podobał jak go mąż kupił,ale zaczęłam go ładnie przycinać ,szczególnie przekwitłe ,suche kwiatki i dzięki temu tak wygląda
Reni4 jestem bardzo mile zaskoczona wielkością twojego ogrodu,bo miałam wrażenie że jest ogromny.Masz mnóstwo pieknych roślin i każde zdjęcie dawało do myslenia...ile powierzchni zajmuje
Super

Wiedziałam,że jego jedyną chyba wadą jest to, że wolno rosnie..ale niesamowicie mi się podoba,więc poczekam....

Aśka68 bardzo mi miło

Reni4 jestem bardzo mile zaskoczona wielkością twojego ogrodu,bo miałam wrażenie że jest ogromny.Masz mnóstwo pieknych roślin i każde zdjęcie dawało do myslenia...ile powierzchni zajmuje

Super

adamian cieszę się z Twojej wizyty i zapraszam ponownie
Mój ogród chyba szybko nie osiągnie ostateczego kształtu
Wstrzymują mnie różne prace remontowe domu np.elewacja,i z czasem kostka,bo z pewnością stworzę różne rabatki blisko domu...pnącza,bukszpany,lawendy....nie mogę się doczekać
Mam natomiast nie lada problem z obsadzeniem tzw."rabaty kolejowej".....są to podkłady między którymi marzyły mio się jakieś zwisające roślinki ,ale nie chcą tam rosnąć ...może to wydzielina im szkodzi?A może pełne słońce?
Może coś doradzicie?Na dzień dzisiejszy rośnie tam wspaniale lawenda i bukszpan.....a miejsca jeszcze wiele,więc do wiosny coś wymyślimy

Mój ogród chyba szybko nie osiągnie ostateczego kształtu

Wstrzymują mnie różne prace remontowe domu np.elewacja,i z czasem kostka,bo z pewnością stworzę różne rabatki blisko domu...pnącza,bukszpany,lawendy....nie mogę się doczekać

Mam natomiast nie lada problem z obsadzeniem tzw."rabaty kolejowej".....są to podkłady między którymi marzyły mio się jakieś zwisające roślinki ,ale nie chcą tam rosnąć ...może to wydzielina im szkodzi?A może pełne słońce?
Może coś doradzicie?Na dzień dzisiejszy rośnie tam wspaniale lawenda i bukszpan.....a miejsca jeszcze wiele,więc do wiosny coś wymyślimy

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rośliny słabo rosną na rabacie kolejowej? Wiesz, Magdo....dosadź bukszpanów i lawendy! Pomiędzy nimi dużą
ilość twoich ulubionych czosnków (czy pamiętałaś dokupić je jesienią?) Lawendy utrzymają z niewielka pomocą
kształt kulisty a bukszpany można ciąć, np. dla kontrastu w sześciany! Zasychające liście czosnku w sezonie
będą ukryte, kolorystycznie lawenda i czosnek nie pogryzą się...
Tyle, że to byłaby bardzo formalna rabata. Ja właśnie taką zrobiłam...w tej chwili jeszcze mi się nie podoba.
Ale gdy wiosną zakwitnie dwadzieścia czosnków gwiaździstych i kiedy bukszpan podrośnie...może nabrać ładnego
wyglądu
ilość twoich ulubionych czosnków (czy pamiętałaś dokupić je jesienią?) Lawendy utrzymają z niewielka pomocą
kształt kulisty a bukszpany można ciąć, np. dla kontrastu w sześciany! Zasychające liście czosnku w sezonie
będą ukryte, kolorystycznie lawenda i czosnek nie pogryzą się...

Tyle, że to byłaby bardzo formalna rabata. Ja właśnie taką zrobiłam...w tej chwili jeszcze mi się nie podoba.
Ale gdy wiosną zakwitnie dwadzieścia czosnków gwiaździstych i kiedy bukszpan podrośnie...może nabrać ładnego
wyglądu

O
czytasz Vita w moich myślach
Mam taki właśnie zamiar utrzymać tę rabatę tylko z bukszpanem,który bedę ciąć i formować,dodatkowo lawenda która już tam rośnie min.francuska która jest już sporych rozmiarów i....no właśnie wspaniały pomysł z czosnkami
coś tam kupiłam tylko posadziłam w innych miekjscach,ale jutro pędzę w takim razie dokupić resztę
Super pomysł,wielkie Dzięki

Mam taki właśnie zamiar utrzymać tę rabatę tylko z bukszpanem,który bedę ciąć i formować,dodatkowo lawenda która już tam rośnie min.francuska która jest już sporych rozmiarów i....no właśnie wspaniały pomysł z czosnkami

Super pomysł,wielkie Dzięki

Wiktorio cisy są niżej koło ogrodzenia,a bukszpany wyżej.Ja chciałam taką właśnie formalną i elegancką rabatę.Ale wszystko będzie efektowne dopiero jak podrośnie i będzie formowane w kule ,stożki itp.Czosnki mam tylko fioletowe i w sumie posadziłam ich chyba 12 sztuk.Nie było innych kolorów, a do Obi mam kawałek
Ale kto wie.....