Ogrodniczka z małopolski

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

agnieszka72 pisze:Ooooooooo drzewo pięciornikowe :shock: .
Sama robiłaś czy gotowca kupiłaś?
Bo ja w zeszłym roku się przymierzałam :roll:

Z donicami i pięciornik zniknie 8)
Magdaleno też jestem zauroczona drzewkiem pięciornika. Pierwszy raz widzę, szkoda, że takie okazy nie wszędzie bywają.
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Ewo f cisa kupowałam jako Cis pospolity..od pewnego pana emeryta ,który sam je rozmnaża i tylko tyle o nim wiem...zielony i ma być ok na zywopłot.Juz go posadziłam więc fotki wkrótce :)
Wiedziałam,że jego jedyną chyba wadą jest to, że wolno rosnie..ale niesamowicie mi się podoba,więc poczekam.... :lol:

Aśka68 bardzo mi miło :D Przyznać muszę że Pięciornik nie bardzo mi się podobał jak go mąż kupił,ale zaczęłam go ładnie przycinać ,szczególnie przekwitłe ,suche kwiatki i dzięki temu tak wygląda :D

Reni4 jestem bardzo mile zaskoczona wielkością twojego ogrodu,bo miałam wrażenie że jest ogromny.Masz mnóstwo pieknych roślin i każde zdjęcie dawało do myslenia...ile powierzchni zajmuje :wink:
Super :)
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Magdo
Ładnie jesień u Ciebie wygląda - liriope fantastyczne a pięciornik super - aż jutro zobaczę czy mój da się tak spleść - Twój jest naprawdę oryginalny i szykowny ;-)! Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p

Post »

Pyzia miło mi :D
Mam jeszcze dwa dość spore pięciorniki i też spróbuje wydobyć z nich drzewka pienne :wink:
Powodzenia ci życzę Pyziu...sobie też :roll:
Zapraszam do ogrodu
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Magda
Twój ogród uroczy. Same rarytasy, tu przyłączę się do poprzedników zachwwyconych Liriope, a i ciekawi mnie jaki kształt Twój ogród osiągnie w najbliższym czasie. Z pewnością do Ciebie wpadnę
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p

Post »

adamian cieszę się z Twojej wizyty i zapraszam ponownie :D

Mój ogród chyba szybko nie osiągnie ostateczego kształtu :wink:
Wstrzymują mnie różne prace remontowe domu np.elewacja,i z czasem kostka,bo z pewnością stworzę różne rabatki blisko domu...pnącza,bukszpany,lawendy....nie mogę się doczekać :cry:
Mam natomiast nie lada problem z obsadzeniem tzw."rabaty kolejowej".....są to podkłady między którymi marzyły mio się jakieś zwisające roślinki ,ale nie chcą tam rosnąć ...może to wydzielina im szkodzi?A może pełne słońce?
Może coś doradzicie?Na dzień dzisiejszy rośnie tam wspaniale lawenda i bukszpan.....a miejsca jeszcze wiele,więc do wiosny coś wymyślimy :wink:
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Magdo, dobry pomysł z prowadzeniem pięciornika w takiej formie, wygląda świetnie. :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p

Post »

Majko dziękuje :D

Dwa pozostałe mają już nową formę :wink: ale efekt będzie w następnym sezonie :roll:
Chyba dokupię jeszcze inny kolor,bo mam tylko biały i żółty....tylko gdzie ja to wsadzę.... :wink:
Zapraszam do ogrodu
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Rośliny słabo rosną na rabacie kolejowej? Wiesz, Magdo....dosadź bukszpanów i lawendy! Pomiędzy nimi dużą
ilość twoich ulubionych czosnków (czy pamiętałaś dokupić je jesienią?) Lawendy utrzymają z niewielka pomocą
kształt kulisty a bukszpany można ciąć, np. dla kontrastu w sześciany! Zasychające liście czosnku w sezonie
będą ukryte, kolorystycznie lawenda i czosnek nie pogryzą się... :lol: :lol: :lol:
Tyle, że to byłaby bardzo formalna rabata. Ja właśnie taką zrobiłam...w tej chwili jeszcze mi się nie podoba.
Ale gdy wiosną zakwitnie dwadzieścia czosnków gwiaździstych i kiedy bukszpan podrośnie...może nabrać ładnego
wyglądu :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p

Post »

O :shock: :shock: :shock: czytasz Vita w moich myślach :D

Mam taki właśnie zamiar utrzymać tę rabatę tylko z bukszpanem,który bedę ciąć i formować,dodatkowo lawenda która już tam rośnie min.francuska która jest już sporych rozmiarów i....no właśnie wspaniały pomysł z czosnkami ;:87 coś tam kupiłam tylko posadziłam w innych miekjscach,ale jutro pędzę w takim razie dokupić resztę :D
Super pomysł,wielkie Dzięki :D :D :D
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p

Post »

Moja wczorajsza praca :D
Na zamierzony efekt trzeba będzie paru latek poczekać....

Obrazek

Obrazek
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Magda, czas tak szybko leci, najważniejsze, ze już są posadzone. Będzie pięknie. :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p

Post »

Vito :wink: wczoraj dokupiłam czosnki ozdobne i juz posadziłam, w mojej nareszcie uporządkowanej i mającej ostateczny kształt rabacie :D Strasznie się cieszę bo długo nic się na niej nie działo,poza plagą chwastów rosła tam tylko lawenda i bukszpan,które poprzesadzałam wczoraj estetycznie i porządnie :wink:
Zapraszam do ogrodu
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Piękna rabata...trochę zbyt formalna, ale poczekajmy :lol: :lol: :lol: Ile cebul posadziłaś?
Teraz warto się rozglądać...markety robią przeceny. I jeszcze zapytam, z której strony je posadziłaś- od cisowego
żywopłotu, czy z przeciwnej strony? :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p

Post »

Wiktorio cisy są niżej koło ogrodzenia,a bukszpany wyżej.Ja chciałam taką właśnie formalną i elegancką rabatę.Ale wszystko będzie efektowne dopiero jak podrośnie i będzie formowane w kule ,stożki itp.Czosnki mam tylko fioletowe i w sumie posadziłam ich chyba 12 sztuk.Nie było innych kolorów, a do Obi mam kawałek :? Ale kto wie..... :wink:
Zapraszam do ogrodu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”