Orzech włoski - uprawa Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Orzech włoski - uprawa

Post »

A ja mam pytanie (sorki, ale jestem zupełnie w tym temacie zielona) - dostałam 2 sadzonki orzecha, tzw. samosiejki.
Czy one będą owocować? Bo coś tam kiedyś obiło mi się o uszy, że takie nie owocują. Ale nie wiem, czy z czymś
innym nie pomyliłam. :oops:
I nie wiem, czy posadzić je obok siebie, czy lepiej w różnych miejscach ogrodu?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak na logikę biorąc, to gdyby samosiejki orzecha nie owocowały, to gatunek zakończyłby karierę na pierwszym i jedynym egzemplarzu. Owoce orzecha (orzechy) to nasiona tego drzewa, ono się tak rozmnaża, i gdyby samosiejka nie mogła zaowocować, to gatunek by zginął.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Dzięki Tula! :D Wróciłam do początku wątku i też doczytałam się, że owocować będą, ale mogą nie całkiem
powtórzyć cechy rośliny macierzystej.
Pozdrawiam serdecznie
lilka66
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2012, o 19:38

Post »

Witam wszystkich forumowiczów!
Jestem tutaj nowa, postanowiłam tu zajrzeć, bo mam problem z moim orzechem, a całkowicie się nie znam na ogrodnictwie.
Mam orzecha który ma ponad 20 lat, co roku rósł bez żadnych problemów. Od kilku lat owocował, raz lepiej raz gorzej. W tym roku jednak coś złego się z nim stało. Jest już 5 maja, a nie wypuszcza jeszcze liści. Raczej nie zmarzł, ostatnio nie było żadnych przymrozków. W dodatku wszędzie w okolicy, chociażby u sąsiadów, orzechy już mają liście. Boję się, że będzie go trzeba ściąć. A szkoda, bo to już wielkie drzewo, daje wspaniały cień latem... :( proszę o pomoc
Roger_Wolff
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 mar 2011, o 18:15

Post »

Witam, mam problem z moim orzechem, którego młode liście są w nienaturalnym, bordowo - czerwonym kolorze (jak na zdjęciu) do tego obrzeża niektórych liści zrobiły się czarne. Czy ktoś mógłby mi pomóc w zidentyfikowaniu co dolega drzewku? Czy kolor liści może być spowodowany przenawożeniem jakiegoś składnika?

Obrazek
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Roger_Wolff pisze:Witam, mam problem z moim orzechem, którego młode liście są w nienaturalnym, bordowo - czerwonym kolorze
Jest OK

-----

Kilka dni temu w tunelu zaszczepiłem pozyskanego wielkoowocowego orzecha... ciekawe co z tego będzie.
Pieniek 6mm scięty i próba szczepienia w klin zrazem przechowywanym w lodówce (półka 0st.C). Jak będzie cieplej to jeszcze w gruncie spróbuje bo zrazów mam jeszcze troche.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50

Post »

Roger_Wolff jest to całkowicie naturalny i prawidłowy kolor młodych, rozwijających się liści. Te czarne przypalenia brzegów blaszek liściowych są najprawdopodobniej spowodowane miejscowym przemarznięciem, widocznie musiały wystąpić u Ciebie lokalne, delikatne przymrozki. U mnie w tym roku były już dwa takie lekkie i na szczęście mroziły tylko część liści czy pędów, a nie wszystko jak leci - co zwykle ma miejsce przy standardowym przymrozku.
Space99 a to jakiś odmianowy orzech, czy znaleziona przez Ciebie wielkoowocowa siewka? Myślę że z powodzeniem szczepienia może być problem, przy obecnym silnym ochłodzeniu temperatura pod tunelem może być niewystarczająca by doszło do zrośnięcia zraza z podkładką.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Siewka z dużymi orzechami i cienką łupką...
Jak teraz nic z tego nie będzie to jeszcze raz spróbuje później
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Im bardziej czerwone liście orzecha na wiosnę, tym lepszy wigor drzewka. Przypalenia brzegów liści mogą powstać również od silnego wiatru. Na Podkarpaciu wczoraj o mało nie poobrywało liści całkiem, a dzisiaj niektóre mają już przypalenia.
Space99, szczepienie w gruncie możesz sobie od razu podarować, szkoda roboty i materiału. Musiałbyś trafić na przynajmniej 2 tygodnie upałów.
Lilka66, absolutnie nic nie majstruj przy przemarzniętym orzechu. W tym roku część orzechów mocno przemarzła, a takie drzewa odbijają ze znacznym opóźnieniem. Cięcie dopiero aż będzie widać coś zielonego, może nawet dopiero w lipcu.

Pozdrawiam, kozula
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuję za rade i rozglądnę się za siewkami po lesie koło mnie (wiewiórki ciągle coś dosadzają :lol: )
Poprzesadzam do tunelu jesienią i popróbuje jeszcze.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
ryszarda
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 paź 2011, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Orzech włoski będzie owocował - tylko jeśli w pobliżu będzie miał sąsiada..! No i parę latek trzeba na owocowanie poczekać !
mirka2
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 12 cze 2009, o 19:53

Post »

Mam na działce 30-letniego orzecha, którego Tata wyhodował z owocu orzecha. Drzewo jest ogromne, przez wszystkie lata ładnie owocowało. W zeszłym roku wypuściło liście, które potem zmarzły. W tym sezonie większość gałęzi jest pusta. Na niektórych jest niedużo, jasnozielonych liści. A orzechów dwie sztuki. Co zrobić i kiedy? Czy po prostu zmarzło, czy konczy swój żywot? Proszę o porady.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Osłabiony po zeszłorocznym przemarznięciu nie wytrzymał tej zimy. Ostatnie 2 lata są dla orzechów ciężkie. Podtopienia, bardzo późne przymrozki, nagłe mrozy zimą i kolejne przymrozki. Dość dużo wiekowych orzechów bardzo mocno ucierpiało do tego stopnia, że mają zmarznięte całe korony. Wypuszczają cokolwiek tylko z najgrubszych konarów.

Ratowanie przemarzniętego orzecha trzeba rozpocząć od podania nawozu azotowego. Należy zrobić to jak najszybciej, aby nie przedłużać nawożeniem wegetacji. Nie może to być zbyt duża dawka, około 1 kg saletry amonowej na 30 letnie drzewo powinno wystarczyć. Nawóz rozrzucić z dala od pnia (tu nie ma drobnych korzeni), nieco poza obrys korony. W przypadku silnego przemarznięcia zasadne będzie ogłowienie tego orzecha. Jasny kolor liści świadczy o przemarznięciu drewna i niedożywieniu z powodu utraty powierzchni asymilacyjnej. Trzeba dokładnie obejrzeć konary i okeślić w których miejscach wypuszcza się najwięcej młodych pędów. Gałęzie obciąć w bliskiej odległości wybijających pędów, bo w tym miejscu orzech będzie zabliźniał rany. Powierzchnię cięcia dokładnie zasmarować pastą Funaben 03 PA, lub farbą emulsyjną z dodatkiem Topsinu. Po kilku tygodniach powierzchnię ran pokryć trwałą farbą do drewna ( jakimś drewnochronem, czy czymś podobnym). Nie można tego rodzaju farb używać na świeże rany, ponieważ są fitotoksyczne i opóźniają gojenie.
Termin cięcia - kiedy młode pędy osiagną 20-30 cm, czyli już, lub w najbliższych dniach. Do zabiegu należy wybrać ciepły, słoneczny dzień.
Do niedawna wszelkie większe cięcia orzechów były zalecane w sierpniu, ale to się zmieniło. Najlepiej goją się orzechy cięte w drugiej połowie maja i pierwszej połowie czerwca. Cięcie sanitarne można wykonywać przez całe lato, do końca sierpnia.

U siebie mamy około 80-letniego orzecha, któremu jakieś 30 lat temu zmarzła cała korona. Został ogłowiony tak jak kiedyś ogławiano wierzby, czyli z konarów zostały krótkie kikuty. Obecnie jest olbrzymim drzewem.

Pozdrawiam, kozula
mirka2
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 12 cze 2009, o 19:53

Post »

Kozula, bardzo Ci dziękuję za tak obszerną i przecyzyjną odpowiedż. Dzisiaj kupię tę saletrę i zastosuję wszystkie wskazówki, zaczynam wierzyć, że orzech odżyje.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

Bardzo zainteresował mnie temat orzecha kozuli. Chciałbym się dowiedzieć, jakie na dzień dzisiejszy odczuwa skutki tamtego ogławiania. Rzazy po ogławianiu 50-letniego orzecha musiały być potężne! Czy on zdołał je jakoś zalać przed wypróchnieniem? A przecież przy tym rodzaju cięcia rany są zostawione samopas, gdyż nie ma w pobliżu tkanki przyrannej... W jaki sposób był wtedy zabezpieczony? Jak wygląda dzisiaj i w jakim stanie jest jego pień? Jestem bardzo ciekawy, z tego względu, że sam do niedawna opiekowałem się orzechem z 1959 roku i rany cięte na obrączkę o średnicy 25-30 cm zabezpieczone funabenem po 10 latach wyglądały źle, a nawet pojawiła się żagiew... Muszę się przyznać, że nigdy nie miałem do czynienia z orzechem włoskim w tym wieku. Jeśli byłaby możliwość zrobienia kilku zdjęć tego okazu w całości i z uwzględnieniem tych miejsc, gdzie był ścinany w latach 80 to moja wdzięczność i zadowolenie byłyby nieocenione. ;:170
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”