Paprocie ogrodowe Cz.1
Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?
Gdzie mi tam to pokazywanych, rzadkich i pięknych gatunków i odmian. To pewnie Made in....
Ale powiem szczerze, że równie cieszą mnie wyrastające, każdej wiosny nawet te bardziej już znane u nas gatunki i odmiany.
Ostatecznie straty zimowe mam b. małe. Po raz pierwszy wszystkie 3 długosze już będą miały sporofile.
O.r. 'Cristata', pokazuje je pierwsza, już wyraźnie.
B. penna-marina - jednak przetrwały, chociaż tylko na jednym z 2 stanowisk no i niezbyt ich wiele...
I pytanie: kiedy można spodziewać się wyrastania marsylii czterolistnej posadzonej jesienią?
Ale powiem szczerze, że równie cieszą mnie wyrastające, każdej wiosny nawet te bardziej już znane u nas gatunki i odmiany.
Ostatecznie straty zimowe mam b. małe. Po raz pierwszy wszystkie 3 długosze już będą miały sporofile.
O.r. 'Cristata', pokazuje je pierwsza, już wyraźnie.
B. penna-marina - jednak przetrwały, chociaż tylko na jednym z 2 stanowisk no i niezbyt ich wiele...
I pytanie: kiedy można spodziewać się wyrastania marsylii czterolistnej posadzonej jesienią?
Pozdrawiam - Jean
Jean - moja sadzona jesienią (dostana od larixa
) pięknie już wychodzi, ma mnóstwo pastorałów i kilka rozwiniętych listków 

Piotrku,a w jakich warunkach rośnie Twoja marsylia?Bo u mnie w oczku rośnie,a raczej wegetuje od 5 lat.Pierwsze liscie pokazują się pod koniec maja.I nie rośnie gęsto,a wypuszcza pojedyncze długie kłącza co mnie irytuje.Próbowałem w gruncie w misce i nie przetrzymała zimy.Zastanawiam się czy w oczku ryby jej nie podskubują?
Jeanco do naszych sprawdzonych odmian całkowicie się z Tobą zgadzam.Do Athyrium f.f,Dryopteris affinis i Osmuda regalis czy Blechnum spicant mam duży sentyment i mam ich po kilka egzemplarzy
Jeanco do naszych sprawdzonych odmian całkowicie się z Tobą zgadzam.Do Athyrium f.f,Dryopteris affinis i Osmuda regalis czy Blechnum spicant mam duży sentyment i mam ich po kilka egzemplarzy

Dziękuję Piterku; ale raczej się zmartwiłem bo u mnie nic kompletnie nie wyrasta. Jest około 10 cm wody nad podłożem. Jeszcze nie tracę całkiem nadziei. 

Pozdrawiam - Jean
Z polystichum 'Laxum' i 'Proliferum gracile' udało mi się ukorzenić rozmnóżki.P 'Wollastoni' u mnie nie proliferuje
Przyuważyłem,że im paproć ma lepsze warunki tym mniej rozmnóżek wytwarza.Pewnie nie czuje się zagrożona i ma w nosie potomstwo.Te co cenniejsze odmiany chyba wysadzę w tym roku do piachu i na słońce

-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
By trochę ożywić nasz wątek i zachęcić do dzielenia się zdjęciami paproci chciałbym pokazać Ceterach officinarum w naturalnym środowisku. Jak łatwo zauważyć jest to paproć skalna w więc rośnie w szczelinach skał, kamiennych murów itp. Prawie zawsze są to pionowe ściany wapiennych skał i murów co zapewnia dobry drenaż.
Tu widzimy suchy kamienny mur umacniający skarpę w ogrodzie oliwnym na Krecie.

A tu nasza ulubienica z bliska w szczelinie naturalnej wapiennej skały

Paproć ta rosła niegdyś w Polsce na murach fortecznych w Grudziądzu. Botanicy do dziś spierają się czy była rodzimym składnikiem naszej flory czy też przywędrowała w nieznany sposób.
W ogrodzie jest dość kapryśna i gdyby nie odmienne upodobanie co do pH podłoża można by powiedzieć, że ma podobne wymagania jak Lewizje.
Tu widzimy suchy kamienny mur umacniający skarpę w ogrodzie oliwnym na Krecie.

A tu nasza ulubienica z bliska w szczelinie naturalnej wapiennej skały

Paproć ta rosła niegdyś w Polsce na murach fortecznych w Grudziądzu. Botanicy do dziś spierają się czy była rodzimym składnikiem naszej flory czy też przywędrowała w nieznany sposób.
W ogrodzie jest dość kapryśna i gdyby nie odmienne upodobanie co do pH podłoża można by powiedzieć, że ma podobne wymagania jak Lewizje.
- izabella1004
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak wyglada moj Ceterach w ogrodzie.

-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wygląda bardzo ładnie i zdrowo
Zauważyłem, że kamienie w których rośnie Twój Ceterach i Cheilanthes to chyba granity. A podłoże też maja kwaśne?
A obok Ceteracha to Cheilantches tomentosa?

Zauważyłem, że kamienie w których rośnie Twój Ceterach i Cheilanthes to chyba granity. A podłoże też maja kwaśne?
A obok Ceteracha to Cheilantches tomentosa?
- izabella1004
Larix tak to Cheilanthes i one rosna w lekko kwasnym podłożu a te kamienie to zwykle polne.

Asplenium rhizophyllum

Asplenium rhizophyllum
Oglądając Ceterach Izabelli a zwłaszcza Asplenium rhizophyllum, można nabawić się kompleksów. Piękne "toto".
Pozdrawiam - Jean
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
Zeniu to jest całkowita nieprawda z tymi odmiennymi upodobaniami co do pH substratu- ten mój super substrat okazuje sie być uniwersalnym pod wszystkie paprotki a ma pH 5,5 - także to że Ceterach czy Cheilanthes wysycha w okresie suszy to wcale nie znaczy że to lubią. Co do tego ze rosną no ogól w skalach wapiennych to też da się wyjaśnić faktem ze takowe łatwiej erodują wiec jest więcej szczelin w których można się zadomowić
Ja już nawet teorie opracowałem na ten temat która mówi że te gatunki mają zdolność zakwaszenia substratu w swoim pobliżu -za pomocą kwasów organicznych, wbrew pozorom u roślin to bardzo częste. Swoją drogą to należało by w każdym takim miejscu pobierać próbkę gleby ew nosić ze sobą kajet, płytkę i płyn Helliga i robić to na bieżąco
to by bylo zapewne bardzo pouczające 

- izabella1004
Moja piekność

Athyrium filix-femina 'Caput-Medusae'

Athyrium filix-femina 'Caput-Medusae'