Paprocie ogrodowe Cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?

Post »

Gdzie mi tam to pokazywanych, rzadkich i pięknych gatunków i odmian. To pewnie Made in....
Ale powiem szczerze, że równie cieszą mnie wyrastające, każdej wiosny nawet te bardziej już znane u nas gatunki i odmiany.
Ostatecznie straty zimowe mam b. małe. Po raz pierwszy wszystkie 3 długosze już będą miały sporofile.
O.r. 'Cristata', pokazuje je pierwsza, już wyraźnie.
B. penna-marina - jednak przetrwały, chociaż tylko na jednym z 2 stanowisk no i niezbyt ich wiele...
I pytanie: kiedy można spodziewać się wyrastania marsylii czterolistnej posadzonej jesienią?
Pozdrawiam - Jean
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jean - moja sadzona jesienią (dostana od larixa ;:180 ;:180 ;:180 ) pięknie już wychodzi, ma mnóstwo pastorałów i kilka rozwiniętych listków :)
TomekMr
100p
100p
Od: 3 lis 2008, o 10:25

Post »

Piotrku,a w jakich warunkach rośnie Twoja marsylia?Bo u mnie w oczku rośnie,a raczej wegetuje od 5 lat.Pierwsze liscie pokazują się pod koniec maja.I nie rośnie gęsto,a wypuszcza pojedyncze długie kłącza co mnie irytuje.Próbowałem w gruncie w misce i nie przetrzymała zimy.Zastanawiam się czy w oczku ryby jej nie podskubują?
Jeanco do naszych sprawdzonych odmian całkowicie się z Tobą zgadzam.Do Athyrium f.f,Dryopteris affinis i Osmuda regalis czy Blechnum spicant mam duży sentyment i mam ich po kilka egzemplarzy :wink:
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p

Post »

Dziękuję Piterku; ale raczej się zmartwiłem bo u mnie nic kompletnie nie wyrasta. Jest około 10 cm wody nad podłożem. Jeszcze nie tracę całkiem nadziei. :(
Pozdrawiam - Jean
majek68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 sty 2011, o 12:51

Post »

Nowe sadzonki i zdjęcia .

1 Polystichum s.Laxum
Obrazek

2 Polystichum s Seestern
Obrazek

3 Polystichum s Wallastonii
Obrazek

4 Polystichum s Hamlet
Obrazek

5 Poltstichum s Proliferum Gracile
Obrazek

Oczywiście są to młode sadzonki i różnicę będzie można zobaczyć po jakimś czasie ale liczą się geny .
TomekMr
100p
100p

Post »

Z polystichum 'Laxum' i 'Proliferum gracile' udało mi się ukorzenić rozmnóżki.P 'Wollastoni' u mnie nie proliferuje :wink: Przyuważyłem,że im paproć ma lepsze warunki tym mniej rozmnóżek wytwarza.Pewnie nie czuje się zagrożona i ma w nosie potomstwo.Te co cenniejsze odmiany chyba wysadzę w tym roku do piachu i na słońce :) :wink:
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

By trochę ożywić nasz wątek i zachęcić do dzielenia się zdjęciami paproci chciałbym pokazać Ceterach officinarum w naturalnym środowisku. Jak łatwo zauważyć jest to paproć skalna w więc rośnie w szczelinach skał, kamiennych murów itp. Prawie zawsze są to pionowe ściany wapiennych skał i murów co zapewnia dobry drenaż.

Tu widzimy suchy kamienny mur umacniający skarpę w ogrodzie oliwnym na Krecie.

Obrazek

A tu nasza ulubienica z bliska w szczelinie naturalnej wapiennej skały :)

Obrazek

Paproć ta rosła niegdyś w Polsce na murach fortecznych w Grudziądzu. Botanicy do dziś spierają się czy była rodzimym składnikiem naszej flory czy też przywędrowała w nieznany sposób.
W ogrodzie jest dość kapryśna i gdyby nie odmienne upodobanie co do pH podłoża można by powiedzieć, że ma podobne wymagania jak Lewizje.
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak wyglada moj Ceterach w ogrodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wygląda bardzo ładnie i zdrowo ;:138
Zauważyłem, że kamienie w których rośnie Twój Ceterach i Cheilanthes to chyba granity. A podłoże też maja kwaśne?
A obok Ceteracha to Cheilantches tomentosa?
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Larix tak to Cheilanthes i one rosna w lekko kwasnym podłożu a te kamienie to zwykle polne.

Obrazek

Asplenium rhizophyllum
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p

Post »

Oglądając Ceterach Izabelli a zwłaszcza Asplenium rhizophyllum, można nabawić się kompleksów. Piękne "toto".
Pozdrawiam - Jean
majek68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 sty 2011, o 12:51

Post »

Dodam coś do wątku śledzionkowego .
To jest moja pierwsza roślina którą posadziłem wiele lat temu , śmiało mogę powiedzieć że to roślina mateczna . Pobrałem od niej kilka sadzonek i zawsze mogę na nią liczyć .
Posadzona jest na płaskim terenie i na pełnym słońcu .
Obrazek
TomekMr
100p
100p

Post »

To ja dla odmiany dodam jednego z większych dryopterisów i chyba jedną z większych paproci gruntowych. Dryopteris goeringiana.Naturalnie występuje w północnej Rosji,Korei,Chinach i Japonii
Obrazek Obrazek
Warto dodać,że szerokość liści dochodzi do 40cm :!:
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

Zeniu to jest całkowita nieprawda z tymi odmiennymi upodobaniami co do pH substratu- ten mój super substrat okazuje sie być uniwersalnym pod wszystkie paprotki a ma pH 5,5 - także to że Ceterach czy Cheilanthes wysycha w okresie suszy to wcale nie znaczy że to lubią. Co do tego ze rosną no ogól w skalach wapiennych to też da się wyjaśnić faktem ze takowe łatwiej erodują wiec jest więcej szczelin w których można się zadomowić :idea: Ja już nawet teorie opracowałem na ten temat która mówi że te gatunki mają zdolność zakwaszenia substratu w swoim pobliżu -za pomocą kwasów organicznych, wbrew pozorom u roślin to bardzo częste. Swoją drogą to należało by w każdym takim miejscu pobierać próbkę gleby ew nosić ze sobą kajet, płytkę i płyn Helliga i robić to na bieżąco :idea: :wink: to by bylo zapewne bardzo pouczające :idea:
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja piekność :heja

Obrazek

Athyrium filix-femina 'Caput-Medusae'
Pozdrawiam Izabella