Moje spełnione marzenie... tu.ja cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Izuś

GRATULUJĘ ZŁOTKA

Obrazek

Dawno mnie tu nie było. Widzę, że sporo osób robi przetwory w termomixie. Może coś ciekawego uda sie podglądnąć. Szukam przepisów zwłaszcza na proste ciasta z termomixa, bo nie mam talentu w tej dziedzinie.

Iza, a czy eszolcję sieje się jesienią, to jest roślina jednoroczna i może zmarznąć.
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izo, kiedy był sadzony ten anemon z pąkiem?
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, nasionka już jadą do Ciebie :lol:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam,witam miłych gości :!:
Basiu - dzięki za gratulacje. Ja też mam nadzieję na łatwe i ciekawe przepisy. Co do eszolcji to można ją siać i jesienią i wiosną. Większość jednorocznych można siać jesienią - przecież niektóre same wysiewają się i wiosną pięknie wschodzą. Gdyby zima była sroga to wiosną dosieję ( dostałam tyle nasion od Eli [/b]Tija, że starczy na kilka rabatek)

Moniko - anemony sadziłam wiosną.

Aniu - serdeczne dzięki. Jak tylko dotrą dam Ci znać.

Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izo, teraz będą kwitły?? Miła niespodzianka :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia - one już kwitły mi latem. Jednak jakoś tak pojedynczo a nie hurtem. Myślałam,że ten jeden jakiś spóźnialski - obejrzałam dokładniej i zobaczyłam dziś,że kilka innych też "wyłazi" z ziemi.

Jako,że dziś od rana nie padało "zafundowałam" sobie sama rehabilitację i na 3 godziny poszłam do ogrodu. Odwaliłam kawał dobrej i nikomu nie potrzebnej roboty ( jak mówi mój M ). Trochę uprzątnęłam, posadziłam sporo cebul ( można rzec,że jestem na półmetku z sadzeniem), zaplotłam swoją krzewuszkę i ubrałam kilka różanych badylków w butelki. Nawet M się przemógł i przyszedł na działkę. Dzięki temu bunkier ma już dziurę na wywietrznik i będzie piwniczką. To kucie w bunkrze nie było wcale łatwe i udało się jedynie dlatego,że przy sprzątaniu tam Panowie ( tzn. M i syn ) odkryli,że kiedyś tam było okienko. Które zostało zabetonowane. Teraz już tylko zostało wykombinować kominek i można będzie przenieść tam skrzynki z jabłkami. Sporo miejsca zajmują mi w altance.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

A jako, że u nas dzisiaj padało to z działki nici i z czystym sumieniem miałam zabrać się za porządki domowe, ale i ten plan nie wypalił :? bo....M kupił buraki i zabrałam się za sałatkę z buraczków. Przygotowałam zalewę, ugotowałam buraki i jutro do słoików i gotowanie...Zawsze robiłam te słoiki we wrześniu, a teraz prawie w listopadzie,,,,,,,,, :lol:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Izo, mam nadzieję i tego bardzo Ci zyczę, że jak najmniej będą dokuczać Ci dolegliwości. Mam nadzieję, ze to profilatycznie, że nie dopadło Cię coś bardzo poważnego? Życzę Ci zdrowia!

No to pieknie! Piwniczka zacznie przynosić profity! Ależ Ci zazdroszczę! Super! Ale zraaz- jaki kominek? Do ogrzewania piwniczki? Cebulki wsadzone- sumienie zadowolone! A nie ma to jak satysfakcja! Ale powiedz, bo ona mi się wydawała mała (drzwiczki dla krasnala), czy tam się ktoś zmieści do środka, czy tylko da się wstawiać rzeczy?

No, ba, nie dziwota że Twój Mąż się martwi, że pracujesz w ogrodzie, gdy masz skierowanie na rehabilitację. Pewnie wolałby abyś nie brała na siebie "niekoniecznej" pracy...

Zmartwiło mnie co piszesz o rehabilitacji...Trzymaj się... ;:3
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Iza bardzo się cieszę,ze będziesz miała piwniczkę.
Też jestem ciekawa po co ten kominek?
Może aby podsuszyć teraz to pomieszczenie?

Czekam na zdjęcie zaplecionej krzewuszki.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

tą piwniczkę dobrze by było gdybyś wybieliła wapnem - wapno by trochę grzybów wybiło które na pewno tam zamieszkały przez okres nieużywania działki a przez które moga np owoce szybciej gnic ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Radę o bieleniu piwnicy przekazałam już M.
Chyba niezbyt precyzyjnie wysłowiłam się o "kominku". To ma być taki komin wentylacyjny. Piwniczka wbrew pozorom jest dość pojemna. Wejść tam można jednak trzeba zapomnieć o pozycji pionowej. Mam jeszcze gdzieś schowany taki regał koszykowy z plastiku ( kupowałam jak urodziła się córka -by mieć pod ręką przy przewijaku pieluchy i ubranka ) i teraz będzie jak znalazł na bulwy i cebule w piwniczce.
Dzisiaj znów pada i pada bez przerwy i końca. A miałam nadzieję,że siłą rozpędu pójdę posadzić resztę cebul.

Wiosna posiałam dzwonki irlandzkie. Urosły tylko trzy, bo resztę sukcesywnie pieliłam myśląc,że to chwasty ( podobne siewki ). Trudno - w przyszłym roku może będzie lepiej...
Obrazek

Za to nasturcja rośnie jak szalona. Przelazła już do sąsiada i do parku. Posiałam ją w tym betonowym kręgu a ponoć poprzednik miał tam kiedyś kompostownik.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Izuś kochana i ja choć późno szczerze
GRATULUJE ZŁOTKA :!: Obrazek

Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

No to nie dziwne, że nasturcja rośnie jak szalona, skoro na kompostowniku :) Lepiej jej być nie może. W tamtym roku też mi rosła w samym kompoście i była wielka. W tym roku wsadzona do samej ziemi zupełnie nie wyrosła i chyba nawet nie mam nasion na przyszły rok. A bardzo lubie nasturcje. Potrafią zaskakiwać odcieniami i deseniami. Chyba najpiekniejsze widziałem w Słowenii na takich podwyższonych rabatach w mieście. Nie mogłem się doliczyć kolorów :!:
Izo, czy umieszczałaś gdzieś zdjęcia Twoich dalii, o których mi pisałaś? Bo chciałbym je zobaczyć.
Uważaj na siebie.
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

Dla miłośników i właścicieli termola - nowy wątek :)

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=17973
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolu - serdeczne dzięki za wątek. Postaram się udzielać się w nim dość aktywnie.

Jacku - zdjęcia tych dalii znajdziesz u mnie na str. 11 i 20. Nasion nasturcji mam sporo...więc jeśli chcesz to daj znać.

Danusiu - dziękuje za gratulacje!

Pogoda dzisiaj u mnie szalona: rano kropiło, w południe słońce i prawie upał, a po obiedzie burza.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”