Kukurydza cz.1
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kukurydza cukrowa
Pozdrawiam Ewa
- ewa2019
- 1000p
Plamy,przebarwienia,dziureczki-może to deszcz?majs pisze:ewa2019
Możesz opisać co Cię niepokoi ?
Pozdrawiam Ewa
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ewa2019
Dziurki coś wygryzło, a przebarwienia to najprawdopodobniej spadek temperatury i brak jedzonka.( fosfor, potas, magnez, żelazo )
Dziurki coś wygryzło, a przebarwienia to najprawdopodobniej spadek temperatury i brak jedzonka.( fosfor, potas, magnez, żelazo )
brak polskich znaków
- ewa2019
- 1000p
Ponad tydzień temu podsypałam, saletrą potasową, chociaż na 12 roślin, 3 szt. właśnie mają przebarwienia.
Pozdrawiam Ewa
- ewa2019
- 1000p
Martwiłam się o kukurydzę, a ona pięknie odbiłaewa2019 pisze:Plamy,przebarwienia,dziureczki-może to deszcz?majs pisze:ewa2019
Możesz opisać co Cię niepokoi ?

Pozdrawiam Ewa
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Moja kukurydzka. Sąsiadka poradziła podlać kurzakiem, ponoć kukurydza lubi dużo papu.
Posadziłam na początku maja, silnie okrywałam przed przymrozkami

Posadziłam na początku maja, silnie okrywałam przed przymrozkami

Pozdrawiam
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Kukurydza to prawdziwy pasibrzuchkasia82 pisze:Moja kukurydzka. Sąsiadka poradziła podlać kurzakiem, ponoć kukurydza lubi dużo papu

brak polskich znaków
A jak długo odrywać te boczne odrosty?
- Feel
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 maja 2011, o 09:05
moja kukurydza rośnie w gęstej gromadzie ma już ponad 1,5 metra i jesz cze nie widać żeby wiechy miała puszczać, czy to może być przyczyną że bardzo gęsto rośnie?
Ja tam cukrową mam co jakieś 30 cm jedną i za radą majsa obrywałem dolne odrosty. Chyba nawet trochę za ambitnie, bo raz zauważyłem, że to co oberwałem to przyszła kolba
Ale nie martw się, w skupisku też zakwitną i wydadzą owoc, tyle, że później i trochę mniejszy.

Ale nie martw się, w skupisku też zakwitną i wydadzą owoc, tyle, że później i trochę mniejszy.
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
Ile moczyć kukurydzę przed posadzeniem?
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Verbali, kukurydzę się sieje
Jeżeli chcesz moczyć to zrób to na dobę przed siewem. Ja nigdy nie moczę ani nie podkiełkowuję nasion. I tak wschodzą tyle samo i w tych samych ilościach.

Zna ktoś książki o hodowli kukurydzy i praktycznych sposobach wyselekcjonowania jednolitej odmiany? W wielkim skrócie to przez kilka lat z kukurydzy karłowej cukrowej, czerwonej ozdobnej i kukurydzy typu popcorn i może jeszcze z jakiejś pastewnej mam jakieś krzyżówki (mieszańce).
Wiem, że jest to zabawa nieopłacalna i nie mam zbytnio warunków do eksperymentów, jednak jako amator chciałbym poszerzyć swoja wiedzę. 

Wesprzyj Wiatrak!
Jestem na diecie bezglutenowej i dlatego bliżej zainteresowana jestem uprawą kukurydzy, tyle, że nie wiem jeszcze jakiej. Na pewno ma być jadalna, by można było zrobić z niej tortille. Na tortille (i nie tylko) potrzeba mąki wzbogaconej wapniem,a z tej sklepowej dobrych tortilli kukurydzianych się nie zrobi. Mam pytanie, czy ktoś z Was wie jaka odmiana używana jest do produkcji mąki, kaszy itp. Czy jest to po prostu cukrowa, w pełni dojrzała. Może wiecie gdzie takie nasiona kupić(np 10-30 kg) - najlepiej niezaprawiane bym mogła wykorzystać je również do celów kulinarnych. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
PS przeszukałam sieć, dzwoniłam do ludzi, pisałam maile .....i nic. Jak nie pastewna, to zaprawiona.
PS przeszukałam sieć, dzwoniłam do ludzi, pisałam maile .....i nic. Jak nie pastewna, to zaprawiona.