Kawon (arbuz) - część 11
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Ja pierwszy rok staram się robić więc bez niczego gołe niebo.
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
anulab pisze: BobejGS , z której strony masz drzewa ? Taka naturalna przesłona od wiatru .
Siostra ma osłonę z dwóch stron przez budynki i wszystkie ciepłolubne sadzi blisko
budynku . Rosną lepiej , dużo lepiej niż u mnie na wygwizdowie .
Lasek jest od strony zachodniej. Nie ma co teraz nad tym myśleć, jak już wysadzone.

Będe obserwowac i jak się uda ponownie za rok dogadac to poletko, to arbuzowisko, zrobię w kierunku północ-połudmie, a nie jak teraz wschód-zachód.
Co do oznaczeń, to bez przesady. Są one tylko tak orientacyjnie, by wiedzieć jakie odmiany rosną. A i spokojnie sobie do nich dojde by spojrzeć jaka odmiana.

Niektóre moje sadzonki mają pełno żółtych żyłek. Co to może być? W niedzielę chyba skończą się wichury i będę je wysadzał. Jeśli to jakaś choroba, to bym je pominął albo w inne miejsce wsadził.

A mój ostatni najpóźniejszy eksperyment ze szczepieniem chyba się powiódł. Trzymają się ładnie już z tydzień po odsłonięciu i kilka dni w pełnym słońcu. Dwa z nich zaszczepiłem metodą side grafting. Muszę im tylko dyniowe główki odciąć. Zastanawiam się czy w takiej formie mógłbym je już posadzić?
Niektórym intensywnie odrastają liście podkładki. Można to jeszcze bezpiecznie wyciąć czy olać i raz na jakiś czas urywać pęd dyni?

A mój ostatni najpóźniejszy eksperyment ze szczepieniem chyba się powiódł. Trzymają się ładnie już z tydzień po odsłonięciu i kilka dni w pełnym słońcu. Dwa z nich zaszczepiłem metodą side grafting. Muszę im tylko dyniowe główki odciąć. Zastanawiam się czy w takiej formie mógłbym je już posadzić?
Niektórym intensywnie odrastają liście podkładki. Można to jeszcze bezpiecznie wyciąć czy olać i raz na jakiś czas urywać pęd dyni?

Krzysiek
kylo Głodniutkie są. Podaj im jak najszybciej jeszcze do doniczki jakąś odżywkę. To ich wzmocni przed wysadzeniem.
Co któryś raz podlewam je nawozem uniwersalnym. Dobrze, że to nie jakieś choróbsko 

Krzysiek
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli to Złoto Wolicy to ten typ tak ma.kylo pisze:Niektóre moje sadzonki mają pełno żółtych żyłek. Co to może być? W niedzielę chyba skończą się wichury i będę je wysadzał. Jeśli to jakaś choroba, to bym je pominął albo w inne miejsce wsadził.
Absolutnie nie olewać, tylko szybko usunąć odrosty podkładki, bo za miesiąc będziesz miał na polu i dynie i arbuzy z jednego krzaczkakylo pisze:Niektórym intensywnie odrastają liście podkładki. Można to jeszcze bezpiecznie wyciąć czy olać i raz na jakiś czas urywać pęd dyni?

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Raczej same dynie. Pędy arbuza nie udzwigną konkurencji.
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
A czym radzicie odżywić arbuzy ?? Jaki nawóz na dokarmienie w te kiepskie dni ??
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.

Pozdrawiam. Wiola
Nie takie to proste, bo przecież były wycinane przed szczepieniem i niektóre już 2x wyrywałem, ale ciągle odrastają. Obawiam się, że wyciąć mogę zbyt konkretnie i uszkodzę roślinę.wokan pisze:
Absolutnie nie olewać, tylko szybko usunąć odrosty podkładki, bo za miesiąc będziesz miał na polu i dynie i arbuzy z jednego krzaczka
Krzysiek
To zależy czym dysponujesz i jakie nawożenie preferujesz i zależy też od kondycji arbuza. Jak jesteś bardziej eko tak jak ja, to w przypadku jak są jeszcze w doniczkach - biohumus, herbatka z kompostownika-ja to nazywam swojski florowitKrzysztof_18 pisze:A czym radzicie odżywić arbuzy ?? Jaki nawóz na dokarmienie w te kiepskie dni ??

- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
Ja mam zamiar przetestować mączkę bazaltową. Przede wszystkim na ślimaki, ale też na nawożenie i antygrzybiczość (sic) i duszenie insektów, bo podobno robi robotę. Zamówiłem 20 kg. Na razie dałem, przygotowując grunt pod arbuzy od jesieni 2019: KOMPOST, gnój bydlęcy w granulkach, 2x nawóz zielony i wieloskładnikowiec mineralny raczej delikatnie.
Drożdże na razie poszły w pomidory. Rosną lepiej w gruncie niż pod folią u teścia. Od wczoraj mam posadzone arbuzy i melony ( 12 sztuk). W przyszłym tygodniu dostaną drożdży z mlekiem
Jak będzie się czym pochwalić - dam znać. aha, Janosik i Asahi mają już zawiązki owoców. Oby nie opadły po posadzeniu...
Drożdże na razie poszły w pomidory. Rosną lepiej w gruncie niż pod folią u teścia. Od wczoraj mam posadzone arbuzy i melony ( 12 sztuk). W przyszłym tygodniu dostaną drożdży z mlekiem

Karczownik Pierwszy raz słyszę i czytam o mączce bazaltowej, a niby od ponad stu lat stosowana. Tak trochę to daje do myślenia. Gdyby była godna stosowania to by się już dawno rozpowszechniła. Troszkę szybciutko poczytałam i najbardziej to mnie zaciekawiło : '' Pył mączki zatyka kanaliki powietrzne na skórze owadów i sprawia, że się duszą. Taki sposób walki może być wykorzystywany przy zwalczaniu np. mszyc, stonek ziemniaczanych, gąsienic czy mączlików.'' No i tak mi przyszło do łepetyny czy takie samo działanie miałoby np. zapylenie robactwa cukrem pudrem , kartoflanką albo inną mąką. Poważnie się zastanawiam. U mnie nie ma na razie mszyc bo bym od razu próbowała. Stonka to na pewno będzie -więc ją popudruję ale najpierw tym co mam pod ręką
.
edit.Przejrzałam oferty. Tania ta mączka bazaltowa. Kupię ją i się wymienimy doświadczeniem OK?

edit.Przejrzałam oferty. Tania ta mączka bazaltowa. Kupię ją i się wymienimy doświadczeniem OK?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

anulab No właśnie nie wiem bo nawet jej nie widziałam. Na razie zbieram teorię
.A Ty masz jakieś doświadczenia z mączką bazaltową? No to dawaj mi tu wykład
edit. Albo chodźmy tu podebatować - znalazłam wątek: viewtopic.php?f=8&t=62792&hilit=m%C4%85 ... a&start=17

edit. Albo chodźmy tu podebatować - znalazłam wątek: viewtopic.php?f=8&t=62792&hilit=m%C4%85 ... a&start=17