Pomidory-choroby i szkodniki cz.18

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18

Post »

Obecny, pani psorko ! :;230 . Jednokrotna analiza nic nie daje. U siebie robiłem 4 lata z rzędu żeby w przybliżeniu określić ile dobroci rocznie ubywa z moich piasków z plonami i z wodą. Pod folią, jeżeli folia jest na stałe, jest inaczej . Z reguły czegoś przybywa, chyba że pomidory uprawiane są "ekologicznie" czyli algi, biohumusy, gnojóweczki i inne bzdety, które mają w sobie tyle dobroci co woda z kałuży a jeszcze trzeba je rozcieńczać żeby "nie przenawozić". ;:306 .
Kiedyś jak chłop szedł kosić to zjadł chleba ze słoniną i cebulą, na obiad żona przyniosła grochówkę z mięsem , do tego suto okraszone ziemniaki i mógł pracować cały dzień. Dzisiaj zje kilka wafelków musli , popije kolą lajt i też kosi tylko, że kombajnem. :wink: Wziął by kosę to by padł po kilku minutach. ;:108 .Tak samo jest z pomidorem czy innym warzywem. Jeżeli ma wydać plon to musi zjeść , bo jak od lat do znudzenia powtarzam , z głodu jeszcze nikt się nie zesrał.
Moje posadzone 2 tygodnie temu " na wodę", po 2 dniach zdemolowane przez burzę , po 7 dniach podlane porządnie przez ulewę, dzisiaj podlane po raz pierwszy.
Obrazek

wanderka czy pomidory posadziłać w asfalcie ? :shock:
Luki432
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 kwie 2019, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień doberek działkowicze :) Zauważyłem, ze moje pomidory odcinają kwiatki z gron, czym to jest spowodowane i jak mogę to zatrzymać.
Wrzucam zdj dla lepszego zobrazowania:

https://zapodaj.net/images/748f7bf35020a.jpg

https://zapodaj.net/images/8492e9c918a5f.jpg
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57

Post »

KaLo myślisz ze ziemia za ciężka?
Czarna dosc mamy ziemie, trochę gliniastą a na zdjęciu jeszcze świeżo po podlaniu.
Spulchnić, zmieszać ja z czymś?

Posadzone są w takiej ramce bez dna. Bo normalna ziemia i nad jest mocno gliniasta i po opadach woda długo stoi stad rośliny które musza mieć przepuszczalne podłoże zdychają, na trawę rzucają się wszelkie grzyby i pleśnie. Do tej ramki dodałam trochę ogrodowej by ja odciążyć, może za mało? To już 3 rok ale w poprzednich rosły lepiej.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wanderka, w pierwszej chwili pomyślałam, że rosną w błocie, weź pazurki i pogrzeb troszkę, dopuść trochę powietrza.
Luki, jak nie masz szarej pleśni, to prawdopodobnie się nie zapyliły. A to możliwe, jeśli nie masz tam silniejszego wiatru i przewiewu to trzeba często potrząsać kwiatostanami albo sztucznie zapylać. Na pewno są też jakieś inne powody zrzucania kwiatków. Ale to tak na szybko spostrzeżenia amatora. U mnie tak często robiła Aussie, i to w gruncie a nie pod folią, no ale to typ wybitnie wegetatywny.
Pozdrawiam! Gienia.
Luki432
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 kwie 2019, o 18:56

Post »

@gienia1230 A czy zbyt wysoka temperatura może powodować własnie taki efekt?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak najbardziej, niektóre odmiany w ogóle się nie zapyla jeśli temp. Przekroczy 30 * C. Zacienianie szklarni i tuneli to koniecznosc.
Pozdrawiam! Gienia.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wanderka ta ziemia wyglada jak lepki muł, który oblepia korzenie i one się duszą. Jak trochę przeschnie to weź widły amerykany i podziuraw ten asfalt na długość zębów. Podlewaj dopiero wtedy jak będą więdły ale nie w południe tylko wieczorem i nie do skrzynki a obok z jednej i drugiej strony. Nawozisz jakoś?
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

kaLo pisze:Który z nich działa w wysokiej temp?
Bielinek kapustnik a może zielonek pomidorak? Raczej Spodoptera frugiperda
Kalo to ja jestem pierwszy w Polsce? :shock:

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... zej-europy
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majmaj pisze:Kalo to ja jestem pierwszy w Polsce? :shock:
Chciałbyś :lol: . https://piorin.gov.pl/files/userfiles/w ... iperda.pdf

Teraz taka ćma nie ma problemu z dotarciem gdziekolwiek, nawet biletu kupować nie musi. Razem z papryką i oberżyną przywiozą z Maroka czy z Turcji do Lidla, Biedronki, Kauflanda i innych .
Przemo85kr
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 cze 2017, o 20:13

Post »

Witam, czy odpowie mi ktoś na pytanie co powoduje ciemne plamy na liściach moich pomidorów? Dodam, że na łodygach znajdują się takie małe czarne muszki. Może to mszyce?
Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

To choroba fizjologiczna, brak któregoś minerału(teraz nie pamiętam)- poszukaj zdjęć, może dopasujesz.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Lunarii
Napisałeś kto ci doradzał to teraz napisz co ci doradził, bo nie wiadomo co im dajesz, chyba,że coś wcześniej pisałeś, ogólnie to twoje pomidory wyglądają jakbyś przeprowadzał doświadczenie : jaka minimalna ilość składników jest potrzebna, żeby pomidory wegetowały
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Pomidory rosły w sezonie 17 jako tako. W sezonie 18 na wiosnę zrobiłem analizę i wyszło, że ziemia uboga. Zalecenie było takie aby rozrobić obornik koński z wodą i dać w dołku pod pomidory. Po tym zaleceniu odmiany generatywne jak corazon rosły dobrze, a malinowe słabo - też miały r9żne plamy na liściach trochę jak w tym sezonie. Myślałem że to przenawożenie, że za dużo azotu. W tym sezonie nic nie nawoziłem, nawet pogłowie bo padły sugestie, że pomidory mi pożółkły w wyniku przesuszenia gleby przez zimę w wyniku którego nastąpiło 'przenawożenie'. Do tego szok temperaturowy i słoneczny po posadzeniu. Trochę to się kupy nie trzyma, ale nie jestem chemikiem ani rolnikiem, żeby nie wiedzyć w to co piszą mi bardziej doświadczeni forumowicze. W każdym razie ruszam z akcją gnojówka z pokrzyw, ona ma sporo azotu i pewnie potasy i innych składników. Być może wstępna diagnoza była błędna i tak od przenawożenia wracam do punktu wyjścia czyli de facto co wyszło w analizie 2018 że ziemia birdna.Poszukwm wyniki i wkleje

Obrazek
miałem na myśli wegetatywne jak corazon. powyżej analiza z stycznia 18.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2019, o 21:27 przez jokaer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączenie postów
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Przenawożenie azotem łatwo poznać, liście są ciemnozielone, zniekształcone, poskręcane, grube pędy , krótkie międzywęźla, także widzisz, że to na pewno nie to, żółknięcie liści to objaw raczej niedoborów, w zależności jak i na których liściach to można powiedzieć czy azotu czy potasu czy innych.
moim zdanien powinieneś kupić nawóz wieloskładnikowy NPK 113 z mikroelementami, najlepiej rozpuszczalny w wodzie to najszybciej działa
pokrzywy to raczej taki wspomagający, musisz użyć czegoś mocniejszego
NataliaZ
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 cze 2019, o 18:59

Co dolega moim pomidorem?

Post »

Witam,
Jak w temacie. Wszystko było ok aż do zeszłego tygodnia. Liście zaczęły zwijać się do wewnątrz i wyglądają jak zwiedniete. Ogólnie całą roślina dość zmizerniala :( I mam wrażenie że przestała rosnąć. Przeczytałam już chyba cal y Internet i celuje że mogłam zbyt zaszaleć z nawozem i roślina nie jest w stanie przerobić albo niedobór miedzi bądź wapnia.
Dołączam zdjęcia. Roślinki wsadzone pod koniec maja że względu na pogodę do specjalnej ziemi do pomidorow. Nawozone bio NPK: 6%N-3%P-5%K z dodatkiem 2%S, 0,4%Mg, 0,7%Na, 5%Ca. Dzięki za pomoc!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”