Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Post »

Aguś, dobrze, że zajrzałam do Ciebie ;:oj Nie posiałam cynii i astrów ;:223 To znaczy wcześniej , w kwietniu wysiałam do donic ustawionych na kompostowniku, ale jakaś małpa zeżarła młode siewki. Kupiłam kolejne paczuszki, bo u mnie cynie i astry to must have :wink: . A paczuszki leżą ;:7
Irysy w takiej ilości wyglądają cudnie. Ja swoje też posadziłam w grupie, ale jeszcze kilka muszę wykopać, ale to na jesienie co? Nie znam się na irysach za dobrze, bo nie zawsze je lubiłam ;:224 Twoje cudne ;:333 Co potem tam będzie kwitło? W tym miejscu po irysach? Zawsze mnie ciekawią takie rozwiązania, bo sama mam problem z właściwym zagospodarowaniem rabat. ;:131
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aguś ,ależ piękny czas w twoim ogrodzie tyle kwitnień i to takich co kocham najbardziej ,piwonie ,łubiny ,orliki ,irysy same babcine odmiany tworzą rewelacyjny klimat wspomnień ,nie można wyjść z takiego ogrodu ,dom otoczony dookoła tymi kolorami i zapachami ,po prostu jak w bajce zanurzony w kwiatach,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Moniś takie pomyłki są bardzo denerwujące. No bo jabłonie dobrze owocują, jak mają odpowiednie zapylacze i kto kupował jabłonki to wie, jak trzeba się nakombinować, żeby wszystko pasowało. Miałam kilka odmian, które chciałam mieć a potem drugie tyle zamówiłam po to, by wszystkie miały odpowiednie zapylacze. Więc jak jedna się nie zgadza, to kto wie co tam z resztą będzie ;:218 Ja np bardzo nie lubię odmian za słodkich ani takich z tłustą skórką, wybierałam tak, żeby ich nie było. A będę miała- nie wiadomo co. I nie wiadomo, czy zechcą ładnie owocować, takie w ciemno wybrane.
Pan ze szkółki jest w porządku, tzn napisałam, zadzwoniłam, jeszcze raz napisałam i za kilka dni przyjadą drzewka, niby już dobrej odmiany, ale co to będzie- to się okaże ;:218
Pamiętam, jak się narobiłam z sadzeniem, wszystko to dojechało jak mąż był w delegacji i ja sama zasadziłam wszystkie drzewka. Do domu to się czołgałam :;230 I przykro trochę, ze tyle roboty i ponad rok czekania, a urosło nie to, co chciałam ;:218 No, to sobie zrzuciłam z serca :lol: Czasem trzeba :wink:

Izuś faktycznie mam większość takich kwiatków- swojskich, wręcz pospolitych :lol: Nie przeszkadza mi to :) tak, tak się pomylili w szkółce, jakbym kupiła w markecie, to nie byłabym tak zawiedziona :) Mam z marketu jabłoń i się nie zgadza, ale wiedziałam, ze taka jabłonka z Biedronki może być niespodzianką. Dzięki, te łubiny bardzo różnorodne wyrosły, też mi się w tym roku podobają, już podrosły i ładnie kwitną :D

Ed wiem, są takie fajne drzewka z dwoma odmianami, chciałam sobie taką kupić wiosną, ale już mam tyle jabłoni, ze za kilka lat utoniemy w jabłkach :;230 Moja to jedna odmiana na jednej podkładce. Może nauczę się kiedyś szczepić, przejdę po wiosce, popytam i zaszczepię sobie taką prawdziwą papierówkę? :D

Aniu u mnie też większość piwonii w tym roku nie kwitnie :) Ale podrosną i kiedyś zakwitną :) Tylko jakim kwiatkiem, to nie wiadomo, może powinnam etykietki zdjąć, żeby się nie nastawiać ? :;230

Martuś a ja mam wrażenie, że mało co kwitnie teraz, że na kwiatki dopiero czekam, może całkiem inaczej patrzę czasem na swój ogród :) Dziś chodziłam po kątach, podziwiałam pączki na kwiatkach, jak ładnie będzie jak się otworzą.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Posadziłam dziś trochę roślinek, w tym moje nowe róże :D Niewdzięcznica Eden Rose podrapała mi po przyjacielsku nie tylko ręce, ale i głowę, jak ugniatałam ziemię koło niej. Chciałam jej się miło odwdzięczyć i nie podlać po posadzeniu, ale sprytnie mi przed nos podsunęła etykietkę z ceną i wygrała, poszłam grzecznie po konewkę podlać jaśnie księżniczkę :twisted:
Kosmosy cupcake które sadziłam były już wysokie +20 cm, zamieszkały na rabacie z daliami, szałwią musztatołową i lewkonią. Canny sadziłam koło tarasu, wszystkie to tegoroczne wysiane w styczniu, a moja czerwona jedynaczka ma nawet pączki. Nie byłam pewna, czy w pierwszym roku zakwitną, ale teraz nie mam wątpliwości :)

Goździki brodate od Dominiki pokazały kwiatuszki, śliczne one, w samych pięknych kolorach ;:oj

Obrazek

Canna zbiera się do kwitnienia. Ma ładne listki i jak będzie miała ładne kwiatki, to dam jej jakieś imię :wink: W końcu z nasion- to nowa odmiana :D

Obrazek

Obrazek

Tu wylądowały canny, azalie, goździki i róże na tych białych kratkach.

Obrazek

Na goździki z zeszłego roku wlazł szkodnik i robi ślady jak skrzypionka w zbożu ;/ Chyba je opryskam, bo prawie bez liści zostały... To te ładne, czarne. Nawet przezimowały, ale teraz je podżera robal i pewnie na młode też się rzuci :roll:

Obrazek

Tu trafiły floksy. Nie chcę za dużo tu wcisnąć, bo byliny się rozrosną, a ja posiałam też cynie, maki i astry :)

Obrazek

Wizytówka :wink:

Obrazek

Obrazek

Łączka mi się nawet podoba :) Trochę tego rumianku wyrwałam, a ciągle sporo kwitnie :)

Obrazek

Pierwsze cynie skabiozowe.

Obrazek

I pączki na wysianych daliach.

Obrazek

Royality

Obrazek

Lawenda ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Agnieszko grządka z daliami z siewu będzie cudna, taka liczba kwitnących. ;:oj Cynia w pięknym, niespotykanym kolorze. ;:215
Choroby roślin nieuniknione, ale wirusowych chyba coraz więcej. ;:218 Denaturat niestety na wirusy słabo działa, raczej mechanicznie przetarcie , ma tu znaczenie.
Nawet nie zdążyłam swoich chorych orlików wykopać. ;:223
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Aga ja nie bardzo wiem, co Ty do mnie mówisz o tych zapylaczach :lol: na sadownictwie nie znam się nawet odrobinę. Ale żarty na bok. Mam nadzieję, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :)
Ja muszę już do łóżka, bo na zdjęciu z brązową pergolą zastanawiałam się jak ta "kalina" tak równomiernie kwitnie ;:219 A to lampioniki :;230
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Mawiają, że dobremu rolnikowi i byk się ocieli... a dobremu ogrodnikowi wszystko rośnie. :D Ślicznie u Ciebie i tak wiele masz z nasionek. Piękne owocki, piwonie, iryski. Bardzo mi się u Ciebie podoba Aguś. ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No właśnie ciekawa też jestem jak nam te piwonie zakwitną nawet w przyszłym roku. Dlatego nie dokupuje ich. Muszę zobaczyć jak kwitną aby wiedzieć co i jakie mam.
Trytomy kwitną ?? :shock:
Jakie Canny duże. Moja w koszu też spora. Te posadzone wcześniej nawet nie wiem gdzie. Jeszcze ich nie widać. Może nie wyjdą. ? :( .
A jeszcze kilka dostałam teraz.posadze. Ale pewnie już mi w tym roku nie zakwitną. :|
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Aguś co tam rany kłute odniesione podczas sadzenia ważne ,że ją masz i ,że już siedzi w ziemi ..... broniła się :)
Canna ma śliczne listki same w sobie są ozdobą ciekaw jak zakwitnie.
Spodobała mi się jeszcze ta pastelowa cynia :)
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Aguś
Podziwiam Twoje kwitnące piwonie, już czuję ich nieziemski aromat :D
Canna z nasion bardzo ciekawa i cynia też.
Powiedz co tam masz w donicy okrągłej przy pergoli o bok petunii :?:
Złocień krzewiasty :?:
Mogła byś pokazać tego szkodnika niszczącego liście :?:
Chodzi o minującego listki :?: U nas to już na wszystkim prawie jest.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Już cynie? Jak Ty to robisz? U mnie w powijakach dopiero...

Inkarwillea zachwyca... Moje, siane rok temu, dopiero liście puszczają...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agusiu u mnie to mało kwitnie , nie u Ciebie :D Ciebie są już piękne irysy, pierwsze cynie, różyczki, śliczne łubiny, orliki, piwonie w kolorkach jakich nigdy nie widziałam, lawenda. To mało ? Dla mnie bardzo dużo :D Bardzo już kolorowo u Ciebie.. Zauważyłam niesamowicie ciekawą roślinkę obok łubinów. Taki jakby szafirek, ale żółto - czerwony. Pojęcia nie mam co to jest .A drzewka masz zdrowiutkie, z młodymi owockami.. Ile myśmy się w tym roku z Tatą namęczyli, aby mszyce nam naszych nie zjadły i aby liście były zdrowe. I w miarę są , ale owoców nie ma :(
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Agusiu masz racje ,ze nie poznałam swojego ogródka po przyjeździe tak wszystko wybujało a chwasty sie rozpanoszyły .Trochę pracy mnie czeka jednak mam czas .Śliczny ten Limnantes nie zauważyłam jego nasion w ogrodniczym .U ciebie wszystko szaleje, a łubiny są zjawiskowe .Moje sie ociągają z kwitnieniem, a może ich juz nie ma i padły w ślimacze pyski.Kurcze nawet nie sprawdziłam . Miłego ;:3 weekendu a pomyłek nie zazdroszczę wtedy można się na prawdę wkurzyć
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Irysy mogę oglądać przy każdej wizycie :D
Pomyłki rzadko bywają miłe, choć akurat ta z nektarynką byłaby mi na rękę, bo wolę je od brzoskwiń :wink: Orliki dały popis w tym roku, teraz mogą odpoczywać. Piwonie każda piękna ;:215
Z sadzenia Eden Rose uśmiałam się jak norka :;230
Cieszę się ogromnie, że roślinki wstydu nie przyniosły, niech dalej grzecznie się zachowują :uszy
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Jak tam kanna? Zakwitła? Ja już się kilka razy do niej przymierzałam, bo mój M stwierdził, że ma podobne liście do banana ;] i by pasowała na tę rabatę ;] Tylko banan trochę "za bardzo" się rozrósł ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”