Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

:wit Witajcie!
Niebo było dziś dla mnie łaskawe i podarowało słoneczną pogodę, dzięki czemu spokojnie mogliśmy wraz z bratem dokładnie pomyć i udekorować nagrobki naszych bliskich.
Wróciłam mocno zmęczona, ale szczęśliwa, że dzięki łaskawej aurze udało się wypełnić ważną część obowiązku wobec tych, którzy od nas odeszli. ;:167

Obrazek

Stasiu - kochana, nawet przez moment nie pomyślałam, że Ty mogłabyś mi źle życzyć. ;:185 ;:185
To nie są listki buraczka, ta roślinka kwitła, tylko nie pamiętam, jakimi kwiatkami. SKS nie boli, ale dokucza. ;:145
Poczytałam na temat miechunek. Ciekawa lektura! Bardzo Ci dziękuję za adresy. ;:196

Ewuniu [ewarost] - mnie też straszą deszczem właśnie w środę. ;:202 Trudno się mówi, w tym dniu jestem gotowa nawet zmoknąć, ale faktycznie wizyty na cmentarzach będą krótkie. ;:108 Jednak nie ta część obowiązku wobec naszych bliskich zmarłych jest najważniejsza, a ta ważniejsza już pod dachem. ;:32
Chryzantemy wypuściły małe odrosty, które wsadzam do doniczek. Jeśli przeżyją zimę, to pogadamy. ;:303

Paulinko - miło mi przywitać Ciebie w moim wątku. ;:168
W tekście porady, jaką otrzymałam, napisano, by ściąć kwiaty i pąki do wazonu, wobec tego częściowo i łodyżki ścięłam, bo jak inaczej wstawić do wazonu kwiaty? ;:204
Bardzo proszę, podpatruj ile chcąc i pytaj do woli.
Cieplutko pozdrawiam i zapraszam. ;:196

Danusiu [danuta z] - z całą pewnością nie są to listki buraczka. ;:185 A co tam rośnie... za nic nie mogę sobie przypomnieć. SKS ;:110
Kochana, tylko nie odmładzaj się za mocno, bo Cię najbliżsi nie poznają i będziesz miała problem. ;:306
Polecam lekturę książki "Salonowe życie" Ireny Matuszkiewicz, a zobaczysz, czym grozi takie odmłodzenie. ;:224
Niestety, kwiatki już kończą żywot i do następnego roku będzie nami targała tęsknota za nimi. ;:174

Kasiu [kania] - mam blisko, więc mogę od czasu do czasu działkę odwiedzić. Nawet spacerkiem zajmie mi taka wyprawa jakieś 20 minut. ;:333
Owijasz róże włókniną? Ja nigdy tego nie robię. Usypuję im tylko kopczyki i jeszcze mi nie zmarzły. Z korzeni zawsze wypuszczą. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och, Lucynko! nie okrywasz róż, bo Twoje królewny rosną w ciepłym klimacie :D . Na mojej kaszubskiej Syberii włóknina to bardzo lekkie okrycie. Moja działka ma zimną, zbitą glebę i specyficzny, niekorzystny mikroklimat. Gdybym się nie postarała, mogłabym zapomnieć o różach.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz rację.Jedna żona pomalowała włosy na inny kolor i mąż nie chciał do domu wpuścić. :;230
Włókniną nie owijam róż ponieważ wyczytałam,że krople wody zamarzają w otworkach i różom jest jeszcze zimniej.Kiedyś owijałam,tylko
włókninę porwałam i nic to nie dawało.
Tytuł książki zapisałam, jak będę w bibliotece a będzie to wypożyczę.Piękne te kwiatki które pokazujesz.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

A ja dziękuję za cudownie soczyste ostatnie foteczki, które dla nas wstawiłaś. ;:cm
Pozdrawiam i w miarę dobrej pogody Wam życzę na jutrzejsze Święto zmarłych. ;:4 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko Moje róże ... jak w "Weselu" okrywają chochoły ... mam dobrego sąsiada, co stwierdził, że dla tak pięknych widoków latem może mi podarować kilka kostek słomy :lol: Tez będę eksperymentować z chryzantemami... jak polegnę to będę prosić o podzielenie się sadzonkami, a jak mi się uda to i ja będę mogła cie obdarować ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Październik pożegnał się ze mną piękną słoneczną pogodą. Niestety, na jutro zapowiada się deszczowa aura. ;:222
Trudno, jakoś trzeba będzie to przeżyć na wyjeździe.
Przed chwilą odbyłam dość długą rozmowę z dzieciakami w maskach domagających się cukierków. Grzecznie słuchały i zdaje się, że zrozumiały, bo obiecały przyjść po cukierki po świętach i bez masek, a zaraz po naszej rozmowie opuściły blok.
Kupię dla nich dużą torbę słodyczy. Kochane dzieciaki, tylko niewyedukowane przez rodziców.

Kasiu [kania] - u mnie też klimat nie jest zbyt łaskawy. Jednak faktycznie cieplejszy niż u Ciebie.
Gdybyś miała możliwość załatwienia słomy, to byłoby ;:333 , bo chochoły to idealne okrycie dla róż. ;:63

Danusiu [danuta z] - włókniną owijam tylko młodziutkie delikatne roślinki i takie, które bez okrycia nie przeżyją zimy. Jednak okrywam tylko dookoła, zostawiając od góry bez okrycia. Poza tym nie owijam rośliny bezpośrednio włókniną. Wbijam 4 - 5 palików i owijam wokół nich. Póki ci co metoda się sprawdzała. ;:108

Stasiu - ;:cm
Dziękuję i wzajemnie spokojnych i pogodnych Świąt życzę. ;:167 ;:167 ;:196

Ewuniu [ewarost] - do okrycia róż zdecydowanie najlepsza jest słoma, ;:303 ale nie każdy ma do niej dostęp. ;:185 Pamiętam chochoły w babcinym ogrodzie. ;:108 Teraz takie wielkie bele słomy tworzą, że nawet nie ma jak uszczknąć z nich choć trochę tego dobra. ;:223
No to zaczynamy eksperymenty! ;:138 ;:138

Dobrej, przychylnej pogody ;:3 ;:3 życzę wszystkim na Święta i na cały listopad. ;:4

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko cudnie Ci kwitną chryzantemki, ale ta jarzmianka zwala z nóg!
Wracając do Grześka podobno to jedynie słuszna rozgłośnia tak podała i wszyscy za nią.... a sprostował portal Meteoprognoza. Na szczęście wiatr ucichł i zobaczymy co następnego ten rok przyniesie?
Życzę suchej i słonecznej pogody na najbliższe dni, bo te miejsca ostatniego spaceru ziemskiego ładnie się wtedy prezentują! Pozdrawiam i dobrej nocy życzę ;:196
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Lucynko,

przeglądam twój wątek, dotarłam do strony 7. Czy dobrze widziałam, że przy płocie masz cały szpaler hibiskusów? Piękne okazy. Początkowo zamierzałam posadzić podobnie- wzdłuż alejki, ale trochę zwątpiłam, podobno są wrażliwe na mróz. Mam tylko jednego, dwulatka, ostatniej zimy nie był za bardzo zabezpieczony, nie przemarzl, ale zima należała raczej do łagodnych. A przed domem teściowa ma olbrzymi okaz. Czy należy je przycinać?
I jeszcze przyuważyłam piękne floksy. Gdybyś wiosną miała nadwyżkę tego, który ma takie ciekawe listki, chętnie odkupię.
pozdrawiam, będę studiować twoj wątek dalej.
Paula
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nareszcie troszeczkę słońca do nas zawitało ;:138
Szkoda, że przy takiej wichurze, ale dzisiaj już było całkiem miło
Podobno powtórka w weekend.
Mam nadzieje, bo mam do posadzenia kilka roślinek.
No i trzeba zrobic ostateczne porządki.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

A widzisz to ja głupio robiłam.Teraz sypię kopczyki z kompostu.Kompost polewam gnojówką z roślin i szybko mi się rozkłada,tylko potem muszę się nanosić tych wiader.Widziałam film na you tubie jak facet polecał na grządki i kopczykował róże keramzytem.Mówił,że lepsze niż
kora,bo korę trzeba uzupełniać.
Zdrówka życzę.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Mam chwilę to nadrabiam i odwiedzam cudne ogrody ;:196
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Piękny pokaz chryzantem.
Jarzmianka pomyliła pory roku, a może wie, że zimy jeszcze nie będzie.
Moje róże dostają tylko kopczyki z kompostu i to nie zawsze.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko na zimę to jeszcze chyba poczekamy... w górach śnieg poleży, ale niżej to jeszcze raczej poczekamy ... jeszcze chochołów nie stawiam... :lol: Ciekawe czy moje jarzmianki w przyszłym sezonie zakwitną ;:173 Trzymajcie się cieplutko i zdrówka życzę ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Witaj Lucynko :wit
Troszkę odrabiam zaległości na forum... w Twoim ogródku jak zawsze cudnie jest kolorowo i obficie ;:oj
Piękne dynie zachwycają ! A "szafa zapasów na zimę " do pozazdroszczenia, ale masz tam smakołyków ;:137
Pozdrawiam Cię serdecznie i dużo słonka życzę :wit ten weekend zapowiada się fajny. Ciepły i słoneczny :tan
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Lucynko ;:196
Dano nie wpisywałam się u Ciebie ,ale zagladałam .
Piękne masz chryzantemy ;:333 ;:333 ;:333
W poniedziałek jedziemy z M na badanie TK KL kl pier
Dobrze ,że na mojej ulicy nie chodzą tacy przebierańcy bo też bym ich uświadomiła .

Dużo zdrówka Wam życzę ;:4 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”