Marysiu
Ależ masz dużo różnych przepięknych róż.
Kolekcja irysowa bardzo duża i piękna.
I następna wielka kolekcja do podziwiania.
Przepiękne piwonie. Duzo, różnorodne. cudne.
Czym zasilasz swoje róże i czym piwonie ??
Pozdrawiam serdecznie
Jadziu masz rację co do tego ruskiego
Walczyłam z oślizłymi prze parę lat ale w tym roku mam wyjątkowo mało ale dzięki biologicznemu środkowi
Mazidła nie robię bo na ociężałe boczki nie pomaga a kości jakoś dają radę Aniu mój ogród nie był zasilany przez 30 lat żadnymi specyfikami tylko kompostem z własnego ogrodu.
W ubiegłym roku zasiliłam cały ogród jak leci późną jesienią obornikiem granulowanym bydlęcym i wiosną Yara Mila ale 5 kg na jakieś 500m kw to było tego niewiele. Ma to wystarczyć na następnych nie wiadomo ile lat. Ogród nie jest podlewany tylko to co z nieba kapnie i jakoś wszystko daje radę a mnie to cieszy
Zapraszam do spaceru
Ładna ta gilenia.. nie znam tej rośliny zupełnie.
Masz Marysiu bardzo dużo powojników.
Wszystkie piękne. Ja też je lubię.
irys rdzawy - hmm pierwszy raz takiego widzę. skad ty takie ciekawostki masz ??
Hosty też piękne. Kamasje żółte ?
U mnie w tym roku jedyna niebieskawa i to nie zakwitła.
Marysiu, o, jak bardzo chciałabym spacerować w realu po Twoim raju, każdego dnia , żeby zobaczyć naocznie te wszystkie rozkwitające cudeńka .
Cudne piwonie i moc pięknych irysów .
Moc róż w nieróżanym ogrodzie .
Las żywokostów chce przebić też wrotycz
Mnóstwo uroczych dzwonków , piękne powojniki, zwłaszcza te, o dzwonkowatych kwiatuszkach .
Złotnica liguryjska, zupełnie mi nieznana dotychczas , taka zwiewna w porównaniu z żółtą .
Po jakim czasie wyrósł taki łan zawilca kanadyjskiego? .
Po prostu dobrze mu u Ciebie, jak to w raju .
Ten różowy czosnek, to może być czosnek Farrera
Moltkia, Gillenie takie zwiewne i fikuśne mają kwiatki .Maryś tego dobra u Ciebie multum .Lnica przylaszczkolistna cudna i też sie tak rozsiewa jak ta błękitna .A to co?? https://images89.fotosik.pl/672/6b415469e2d73fb1med.jpg cudne też zwiewne. Udanego niedzielnego spaceru po raju
Maryniu dziękuję za pochwałę mojego misz-maszu
Ja zachwycam się Twoimi zdjęciami są perfekcyjne Aniu jak zawsze u mnie wszystkiego po trochu i takim oto sposobem i gilenia do mnie trafiła bo wyszukuję cos co u mnie będzie rosło bez specjalnych warunków glebowych i zabiegów na zimę oraz poradzą sobie bez podlewania.
Irys rdzawy to dla mnie też była ciekawostka, nie kwitł chyba ze trzy lata i obudził się w tym roku jednym kwiatkiem Martuś nie ma sprawy, zapraszam do siebie i przy okazji odwiedzimy naszą wspólną znajomą z ogromnym sercem
Chciałabym mieć większy ogród ale to nie jest realne, wtedy może więcej ciekawostek udałoby mi się znaleźć i cieszyć się nimi
Powojniki owszem są ale z braku wody marniutkie w tym roku za to zawilec kanadyjski nie potrzebuje podlewania i rośnie jak szalony.
Rozrósł się bardzo szybko, może mu to zajęło dwa sezony wegetacyjne i nie mogę się go pozbyć
Róże nie moja bajka ale jak miały iść na kompost to przygarnęłam do siebie i tak powiększa się niby kolekcja każdego roku.
Złotnicę liguryjską znalazłam w zaprzyjaźnionej szkółce i ujęła mnie zwiewnymi liśćmi bo nie kwitła wtedy i w ciągu sezonu z dwóch pędów jest 9 też jestem nią zachwycona
Dziękuję za nazwę czosnku Jadziu na tym zdjęciu to dzwonek poszarskiego czasami uda mi się zrobić fajną focię
Co do lnicy to przychówek z innej rośliny, czekaliśmy ze znajomym sezon co z tych chwaściorów w niej wyrośnie no i wyrosło takie ładne malusie a czy się będzie siać to zobaczymy
Lato w pełni i ogród się zmienia, zapraszam na spacer
Ogród w lipcu wdzięczy się kolorami lilii i liliowców
Marysiu, cudnych liliowców i lilii pokazałaś takie mnóstwo , że jeszcze nieraz będę tu wracać .
Gdyby to był ubiegły tydzień, to miałabyś gościa bankowo Teraz już od piątku będę mieć swoich, wakacyjnych, to już nie zdążę , ale za rok, to sobie zaplanuję wycieczkę i będę się wpraszać
Martuś nie ma sprawy, zapraszam, u mnie drzwi zawsze otwarte i cieszę się z każdych odwiedzin
Liliowców jest jeszcze dużo a lilie dopiero zaczynają kwitnienie
Liliowce i lilie tak piękne, że trudno oczy od nich oderwać
Cudenka masz i tak dużo
Pająki cudo
Tyle roślin, tyle kwitnień, tyle ciekawostek
Moltkia, gilenia rózowa, no piękne toto i inne. Ale pierwszy raz o nich słyszę
Powojniki też podziwiam
Ja też tuptam między pięknymi liliami i liliowcami,normalnie festiwal a te delikatnie różowe piękne i takie wielkie te kwiaty czym je karmisz że takie dorodne?jeszcze tu zawitam może po cichaczu bardzo mi się tu podoba.
wszystkiego po trochu to i ja lubię
Twoje ciekawe roślinki z wielką przyjemnością oglądam
Masz piękne lilie różne i liliowce.
Ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez tych roślin i kwiatów
Aniu dobrze, że ogród nie jest rozciągliwy bo już sił brakuje a chciejstwa nadal są.
Mam znajomego, który wyszukuje ciekawostki i później szukamy gdzie można zdobyć
Dużo ciekawych roślin mamy z zaprzyjaźnionej szkółki a oni mają od kolekcjonerów i tak często trafiają do mnie jak np irys rdzawy.
Znajomy zbiera bardziej wyszukane rośliny potrzebujące specyficznych warunków a ja tylko takie co dam radę utrzymać
Powojniki u mnie marne bo ja nie podlewam ogrodu, za wysokie koszty zużytej wody byłyby Jolu cieszę się z odwiedzin i zapraszam
Po 30-tu latach ubiegłej jesieni ogród dostał obornik granulowany bydlęcy w bardzo umiarkowanej ilości a każdego roku kompost Jadziu jak zawsze miło mi Cię widzieć
Ten liliowiec to zapewne 'Night Embres' jeden z najstarszych u mnie
Cudeńka to może nie do końca ale bylinki bo je uwielbiam chociaż i inne znajdują miejsce jak trzeba im dać nowy domek
Zapraszam na kolejną odsłonę letniego ogrodu
Fajnie, że masz ciekawą szkółkę obok siebie i takiego znajomego co ciekawostek szuka.
Cudna kolekcja liliowców.
Jeżówki , dzielżany wszystko pięknie ci się prezentuje. Powojniki też. Nie wiem czemu marudzisz.
Ale i lilie masz piękne. Duzo i wszystkie ciekawe.
Floksy, kokorycze ciekawe. Hortensja piękne. Tearz ich czas. Teraz dzięki nim cudnie w ogrodzie.
Widzę masz kilka akantów . Tak ci się rozrosły ?
Ja ma jednego. Pierwszy raz zakwitł. Ciekawa jestem czy mi się rozmnoży ? Czy tylko sam będzie ?