Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Post »

Ależ masz cudne hortensje Krysiu ;:63 ;:63
Co jedna to ładniejsza.
Moje ze 3 dopiero takie ładne.Ze 3 średnie ,A 3 to maleńkie nijakie..:(
A na twoje napatrzeć się nie mogę.
Polar Bear na razie w mojej swerze marzeń ;:173
I tojady takie okazały piękne.
Nie wiem czemu, ale mi się z nimi nie udawało.Czy złe kupowałam ( przeważnie z kapersów na wiosnę ) , czy coś źle robiłam.
Mam tylko jeden,Ale i to mi nie kwitnie.Może jeszcze się namyśli :?
agniesz-ka
200p
200p
Od: 16 kwie 2013, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czemu tak późno do Ciebie trafiłam... sama nie wiem ;:oj . Przepiękny ogród. Cudowne zestawienia roślin. No i oczywiście piękne fotografie. To sztuka tak pokazać ogród.
Na Twoje hortensje patrzę z podziwem i nadzieją jednocześnie - że moje też będą coraz większe i tak samo obsypane kwiatami :wink:
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu trochę późno nadrabiam zaległości jednak musiałam wszystko poczytać dokładnie ,bo wiele mądrości można sie u Ciebie dowiedzieć.Piękne rozrośnięte Tojady nie mówiąc juz o hortensjach ;:167 Znów następna mnie zauroczyła swoimi różowymi kwiatostanami. Gdzie ją posadzić jak miejsca mało, jednak chyba się na nią zdecyduje to Renhy Vanille Fraise ten róż w pełni rozkwitu ;:167 Jedną juz sobie ukorzeniłam tę która mnie zafascynowała u Ciebie to była Hayes starburst już nawet zakwitła ,teraz urzekła mnie Vanillka .Gdzie natrafiłaś na gąsienicę Gładysza u mnie takie cuda nie przesiadują ;:174 . Kępa sadźca ogromna ;:oj także różne gatunki dzielżanów, no i malutkie krokodylki [jaszczurki] .Dobrze ,że skończyły się upały i można oddychać i czas brać sie za robotę
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Cię :wit
Postanowiłem zajrzeć do Ciebie po wakacjach i co widzę :?: -wspaniałe rośliny,super ujęcia kwiatów,owadów,gadów i stawonogów ;:oj ;:oj
-jak zwykle zresztą,nie łatwo opuszcza się Twój wątek ;:433
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Krysiu hortensje cudne, jak to dobrze widzieć Polar Bear ostatnio właśnie ja zakupiłam.
Patrzę na domek dla owadów, czy dużo rurek masz zamurowanych u mnie tego roku marniutko.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miło mi powitać kolejnych gości :wit

anabuko1 pisze:Napisane: Pn 14 sie 2017
Krysiu śliczności a śliczności w kwitnieniach u ciebie!
Pokrzywki widzę sadzisz do gruntu.Ja tylko do donic.
Hortensje piękne.Na Polar Bear mam jeszcze ochotę.
Hosty wszystkie u ciebie piękne.Fajnie,że msz dla nich półcień, ja niestety nie. Fragrant Bouquet to śliczna hosta i ja ja lubię.I ten jej piękny zapach ;:109
Tojady piękne.Ja nie mam do nich szczęścia, parę razy sadziłam i nić ni z tego nie wyszło, gdzieś przepadały :twisted:
I liliowce śliczne. Dla mnie wszystkie są śliczne.. :wink:
Aniu pokrzywki rosną w różnych miejscach a w tym sezonie rosną same bo w większości w gruncie.

Przed altaną rosną 2 brzozy - tam zawsze sucho wiec nawet te rosnące w gruncie muszą dostać od czasu do czasu ale wanna z kranem obok więz zero kłopotu.
Obrazek
Obrazek

kącik przy rabacie nad stawem też ma przenośną ozdobę w postaci doniczki z koleusami
Obrazek
Obrazek
Obrazek

jeśli lubisz tojady mogę Ci pomóc bo az dziwne,że nie chcą - one zawsze i wszędzie mi rosną a nawet się sieją jak nie zdążę nasienników ściąć.
Aniu - do 3 razy sztuka - a może tym razem ???

korzo_m pisze:napisane: Wt 15 sie 2017
Kolekcja tojadów imponująca, one u mnie nie chcą rosnąć.
Malino-truskawkę widzę po raz pierwszy jaki smak w owocu dominuje maliny czy truskawki.
Nie pozbywaj się koleusów, przecież pięknie wyglądają czy w doniczce, czy posadzone do gruntu, ten rok nie był dla ich przechowywania ciekawy wiele sadzonek straciłyśmy, dzięki zakupom mojej mamy część odmian odzyskałam.
Jak sadzonki zniosą tegoroczne przechowanie to zagadkowa loteria.
Dorotko Tobie też nie chcą rosnąc tojady - az dziwne . Ja nie mam z nimi żadnych problemów stąd spore zdziwienie ...
U mnie letnie i jesienne rosną jak szalone. A ... te jesienne to nawet ponad 200 cm mają i właśnie teraz
mają pąki nabrzmiałe - widać szykują się do kwitnienia .
Koleusy lubię i tak całkiem nie pozbędę się ich ale zimowanie coraz kłopotliwsze bo inne doszły czyli pelargonii . Całe szczęście,że jedna córka bakcyla złapała i ma z nich oranżerię na dużym tarasie.
Na działce gdzie się da upycham je aby nacieszyć oczy

Miejsce pod strzechą to nasze cieniste miejsce wypoczynkowe. Wokół rosną hosty i różne rośliny w doniczkach ... oczywiście koleusy też :D
Obrazek
Obrazek

tencia pisze:Napisane: Wt 15 sie 2017
Krysiu wszystkie Twoje rośliny zasługują na podziw ,widać ,że im u Ciebie dobrze ;:333 .Pozdrawiam serdecznie
Teresko bardzo dziękuję i pozdrawiam.

kropelka pisze: Napisane: So 26 sie 2017
Krysiu, wspaniałe wszystko rośnie i kwitnie pięknie. Ogród nawodniony, śliczna zieleń i sporo kolorów. A dzielżany jakie ciekawe! Te żółciutkie jakie cudne. Podziwiam!
Mariolko często w sezonie jest tak,że początek suchy, roślinność wymęczona a potem upały i też dla nich źle bo kwitnienie krótsze. Dopiero byliny późnego lata potrafią nam wynagrodzić obfitością kwiecia i długością kwitnienia.
Dzielżany to miłość od dziecka bo rosły w ogrodzie babci Heleny. Ona nazywała je "Helenkami" ... tak nazywali je inni czyli jakaś potoczna nazwa.
Po wielu latach czytając o dzielżanach dowiedziałam się , że szwedzki uczony Linneusz nadał im nazwę na cześć Heleny Trojańskiej - Dzielżan (Helenium)
Teraz mamy wiele odmian a zaczęło się wszystko od dzielżanu jesiennego - wielokolorowego i wysokiego
Czasami mają ponad 200 cm - zrobienie zdjęcia to wielki kłopot. Ścinam je do wazonu bo długo zachowują świeżość .
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dzielżan Kanaria (Canaria)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Maska pisze:Napisane: So 26 sie 2017
Nie wiedziałam że belamkanda ma właściwości lecznicze? aż z ciekawości poczytam, a iksja to dla mnie roślina cebulowa o takich kwiatkach http://www.palmiarnia.szczecin.pl/produ ... 0-szt.html :D
Mario no właśnie przez to ,że ma właściwości lecznicze trafiła do mnie kilkanaście lat temu bo wtedy od czasu do czasu miałam problemy z głosem.
Przez te lata dzięki nowym technologiom poszerzono badania i uzupełniono skład i działanie.
Belamkanda chińska syn. Iksja chińska (Belamcanda chinensis) - bylina kłączowa
Iksja ogrodowa ( Lepniczka )- Ixia to roślina cebulowa , która należy wykopać na zimę.

takasobie pisze:Napisane: So 26 sie 2017
Widoki ogólne piękne! Ja takie bardzo lubię, bo widzę, jak z roku na rok pięknieje i zmienia się działka!
Sadziec imponujący! Może powinnam znaleźć dla niego miejsce! ;:218
Cudowne dzielżany! Kiedy moje zrobią taką kępę ;:173
Miłko dziękuję.
Sadziec wygląda jak olbrzym w większej kępie ale też widać go z daleka jak tylko wejdzie się na aleję prowadzącą do naszej działki . Ty masz duży ogród i nawet myślałam wiosną cichaczem Ci go podesłać jak wykopywałam z tej dużej kępy sadzonki ale ... bałam się, że mnie pogonisz za taką niespodziankę ;:306

Pochwalę się daliami - są urocze - sama zobacz - dziękuję ;:196
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jeszcze czekam na kwitnienie 2 odmian , bardzo długo wschodziły i stąd takie opóźnienie ale pąki sa.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witaj Krysiu :wit
Do Twojego ogrodu trafiłam z wątku o dzielżanach i muszę powiedzieć, że uwielbiam takie przypadki. Jest tu cudownie, bajkowo. Tak pięknie pokazujesz swoje ogrodowe królestwo ;:167 Jestem pod wielkim wrażeniem. Jeśli pozwolisz będę Cie odwiedzać i podziwiać a może i coś podpatrywać :D
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu dzielżany masz piękne i koleusy cudne - jeszcze trochę i trzeba będzie ich zbierać do domu :D
Hortensje ;:167
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Krysiu ,piękne te Twoje dzielżany,chyba za sprawą forum to moja następna choroba,bo już zakupiłam dwie odmiany,tylko nazw nie było ,napisali tylko ,że słonecznik ;:124 .ach te Twoje hortensje ,brak słów ,śliczności ;:63.Pozdrawiam serdecznie :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Krysiu, pokaż, proszę, kwitnącego bielunia, a choćby jego pąki, bo zdaje się, że rozwiązałam zagadkę koloru. ;:218 A po prawdzie to sąsiadka tę zagadkę rozwikłała. ;:108 Najpierw jednak chciałabym zobaczyć, czy ma rację. :roll: W tym celu zdjęcie ;:180 ;:180 ;:180 Plisss ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Krysiu dzielżany i dalie pięknie się prezentują ;:63 ogólnie dalie mi się bardzo podobają, ale przeraża mnie ich wykopywanie i później wkopywanie :) wiem, że coś za coś, no ale może kiedyś się skuszę :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam miłych gości :wit
W tym sezonie wyjątkowo późno zakwitły u nas dalie ... kiepska sprawa bo niezbyt długo będziemy mogli cieszyć się ich kwiatami. Jedynie podpędzane w doniczkach karłowe odmiany zakwitły już pod koniec czerwca.
Każdy sezon inny i trzeba się z tym pogodzić .
Pewnie dlatego baczniej się przyglądam , chwytam w kadr ulotne chwile i ... dzielę się z Wami.
Na spektakl powolnego otwierania się pąka warto czekać - trwa dość długo jak to bywa u odmian z wielkimi kwiatami.

Kwiaty odmiany pokazanej poniżej mają ok 25 cm średnicy, czasami więcej .Pomarańczową czerwień rozjaśniają żółte smugi wzdłuż płatków i na strzępiastych końcach.
W chłodniejszym okresie kwiaty mają więcej żółtego koloru , zauważyłam to u wielu odmian nie tylko u niej.

Show'n'Tell dalia strzępiasta
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

anabuko1 pisze:Napisane: Cz 31 sie 2017
Ależ masz cudne hortensje Krysiu ;:63 ;:63 Co jedna to ładniejsza.
Moje ze 3 dopiero takie ładne.Ze 3 średnie ,A 3 to maleńkie nijakie..:(
A na twoje napatrzeć się nie mogę. Polar Bear na razie w mojej swerze marzeń ;:173
I tojady takie okazały piękne. Nie wiem czemu, ale mi się z nimi nie udawało.
Czy złe kupowałam ( przeważnie z kapersów na wiosnę ) , czy coś źle robiłam.
Mam tylko jeden,Ale i to mi nie kwitnie. Może jeszcze się namyśli :?
Aniu czasami słyszy się, że do niektórych roślin nie mamy szczęścia ... ile w tym prawdy jest ... nie wiem .
Czasami trzeba dać sobie spokój i za jakiś czas ponowić próbę. Tojady uważam za łatwe w uprawie i mało wymagające.
Lubią glebę wilgotna i wapienną ale sa też odmiany którym bardziej służy lekko zakwaszone stanowisko.
Ten co Ci nie zakwitł może to jesienna odmiana ?

To tak jak z naszymi hortensjami - jednym z kija urośnie a innym zakupione sadzonki marnieją lub stoją w miejscu bez wigoru i chęci współpracy.
Napisałam z kija i ... śmieję się bo pokażę Ci moją pierwszą hortensję wyprowadzona na pniu z kawałka zdrewniałej sadzonki którą dostałam od znajomej z forum .
Okazało się,że ten kijek miał w sobie tyle energii ,że przerósł inne wysokością i tak przyszedł pomysł na drzewko. To było dawno bo teraz to solidny krzew ale nadal NN bo zakwita pod koniec czerwca jak inne jeszcze śpią

Obrazek
Obrazek

Pod koniec lipca już pełnia kwitnienia
Obrazek

zdjęcie z połowy sierpnia - już ładnie przebarwiona
Obrazek
Obrazek
Aniu tak wygląda zabawa ogrodnika z "kijem" czyli zdrewniałą sadzonką ,która faktycznie jest kawałkiem kijka :;230

agniesz-ka pisze:Napisane: Cz 31 sie 2017
Czemu tak późno do Ciebie trafiłam... sama nie wiem ;:oj . Przepiękny ogród. Cudowne zestawienia roślin. No i oczywiście piękne fotografie. To sztuka tak pokazać ogród.
Na Twoje hortensje patrzę z podziwem i nadzieją jednocześnie - że moje też będą coraz większe i tak samo obsypane kwiatami :wink:
Agnieszko witam Cię serdecznie i zapraszam - drogę poznałaś to może zechcesz wpaść po raz kolejny . Dziękuję za miłe słowa.
Skoro posadziłaś krzewy hortensji to na pewno przygotowałaś im dobre stanowisko i co nieco pomagasz gdy słonce grzeje a deszczu niewiele bo lubią wilgoć - to duże krzewy a i kwiatostany u wielu odmian też do najmniejszych nie należą i mają ok 50 cm długości. Szybko doczekasz dużych krzewów i będziesz narzekać jak ja ,że za szerokie lub za wysokie ...

Dla Ciebie jako zachęta na kolejny spacer na który juz teraz zapraszam
Obrazek

JAKUCH pisze:Napisane: Pt 01 wrz 2017
Krysiu trochę późno nadrabiam zaległości jednak musiałam wszystko poczytać dokładnie ,bo wiele mądrości można sie u Ciebie dowiedzieć.Piękne rozrośnięte Tojady nie mówiąc juz o hortensjach ;:167 Znów następna mnie zauroczyła swoimi różowymi kwiatostanami. Gdzie ją posadzić jak miejsca mało, jednak chyba się na nią zdecyduje to Renhy Vanille Fraise ten róż w pełni rozkwitu ;:167 Jedną juz sobie ukorzeniłam tę która mnie zafascynowała u Ciebie to była Hayes starburst już nawet zakwitła ,teraz urzekła mnie Vanillka .Gdzie natrafiłaś na gąsienicę Gładysza u mnie takie cuda nie przesiadują ;:174 . Kępa sadźca ogromna ;:oj także różne gatunki dzielżanów, no i malutkie krokodylki [jaszczurki] .Dobrze ,że skończyły się upały i można oddychać i czas brać sie za robotę
Jadziu ja też często w niedoczasie ale staram się na bieżąco śledzić zaprzyjaźnione wątki a pozostałe tak z doskoku bo w sezonie często brak czasu.
Poza tym sama wiesz - sa plony to robi sie też przetwory :D
Obrazek

Na bieżąco przerabiam pomidorki bo nie mam gdzie ich składować.
W tym roku sporo drobno krajanych miksuję ze świeżą bazylią i zamrażam w pojemnikach.
Bardzo nam zasmakowała pomidorowa ze świeżych pomidorów (z mrożonych smakuje podobnie)
Obrazek

W ostatni dzień ciepły i słoneczny - 31-08-17 była córka z wnuczką na działce i pomogła zebrać fasolkę szparagową z późnego siewu.
Trzy krótkie rządki a strąków wyszło półtora 10-litrowego wiadra.
Podzieliłam na dwie rodziny a i tak roboty masa - z tej robiłam fasolkę w słoiki w kwaśnej zalewie, pozostała przeznaczona na fasolkę szparagową po bretońsku do słoików na zimę - pycha .
Praca nudna bo sporo krajania ale ... postawiłam miskę na parapecie okna i w towarzystwie kwitnących pelargonii zaraz przyjemniej sie zrobiło :wink:
Obrazek
Obrazek
Już wole upały niż obecną pogodę bo od 1.IX czyli juz tydzień czasu leje, pada lub mży ... a maliny dojrzewają ale do zbioru się nie nadają, a takie miałam plany ;:145
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Krysiu, 'Spitzbube' piękna! U mnie bardzo się ociąga i nie wiem, czy doczekam się kwiatów w tym sezonie. Trudno, jak nie teraz, to za rok 8-)
'Show'n Tell' zjawiskowo niepowtarzalna! Ona wymyka się wszelkim definicjom piękna! Mam jej 3 krzaki w różnym miejscach ogrodu i wciąż mi jej mało ;:223
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Krysiu
Przepiękne te twoje hortensje.przepiękne.
A te na pniu.Klasa.Pełna klasa.Może kiedyś i ja takie będę miała.Marzą mi się takie.Ale jak na razie nie mam żadnej takiej.
Ale mam plan aby takie właśnie mieć ;:129
Spodobała mi się ta Le Vasterival ,śliczna taka, i delikatna i dostojna i inna . ;:215
I powiedz mi, co to jest za hortka ( limkę znam i mam) o tą drugą mi chodzi :D
christinkrysia pisze:
Obrazek
Obrazek
C>D>N>
Cuudna.Cudna .Oczywiście dużo masz cudnych.Które też jeszcze mi się marzą.Jak Polar Bear ,,i ze dwie inne
Tojady,,, marzenie,Nie mam żadnego.Jakiś niby powinien być,A nie widać,, :twisted:
Pomidorki apetyczne, swoje bardzo cieszą.
No, no hosty piękne.
Wiem ,że masz ich dużo i tez kochasz je tak jak i ja .
Dzielżany śliczne.
A zerknij do mnie, czy mój żółty to jest taki sam jak twój Dzielżan Kanaria ??
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Krysiu u mnie też cały czas zimno i cały czas pada, cierpię najbardziej z powodu malin które pleśnieją na krzaku i nie nadają się do niczego a krzaki są obsypane. A dalia cudeńko ;:138 , u mnie jeszcze wszystkie nie zakwitły, ten rok jest strasznie niesprawiedliwy bo na południu upały a u nas na północy deszcze i chłody.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”