Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Sabinko zima u ciebie cudna była w święta ,ja też bym tak chciała,ale u nas chwilę posypało a potem jak zaczęło lać tak lało i lało,masakra ;:223
Święta ,święta i po świętach ,oj szybko zleciało,Choinka cudna jak i stroiczki ;:215
Wspomnienia wiosenne śłiczne i teraz mamy czas co by wspominać i odliczać dni do wiosny,ale i to nam szybko minie .
Wszystkiego dobrego na Nowy Rok ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Takich śnieżnych świąt to tylko pozazdrościć.
U nas było okropnie. Czułam się raczej jakby to Wielkanoc była, chociaż też nie za ciekawa, bo padało.
Wrócę do badań. Zbadaj koniecznie mocz i nerki.
Nie rozumiem, dlaczego od razu nie dostałaś takich badań.
Chyba,że miałaś jakiś powód do nerwów. Ale mam nadzieje, że nie
Przepieknie wyglądają te łany krokusów.
Ja mam ich zdecydowanie za mało
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko mieliśmy białe święta. :tan Dzieciaki pięknie ubrały choinkę. ;:138 Były pewnie zachwycone, że śnieg był wokół. Mój nowy sąsiad ulepił ogromnego bałwana, a pięcioletni syn szalał na sankach. Kępy krokusów zachwycające, masz rację, że warto w nie inwestować, skoro tak cudnie u ciebie kwitną. ;:oj Zastanawiam się czy u mnie gleba im nie odpowiada, czy gryzonie niszczą. Domagaj się poszerzonych badań u lekarza rodzinnego. To mity, że na nadciśnienie chorują starzy ludzie. Dziękuję, ;:180 dodajesz mi otuchy, jak widzisz coś ładnego w moim grodzie. Dużo powodów do radości w przyszłym roku. ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko, po obejrzeniu porcji zdjęć nieco mnie przytkało ;:oj Tyle śliczności jeżówkowych nam pokazałaś, że ledwo pozbierałam szczękę z klawiatury :lol: Za chwilę powaliły mnie łany krokusów...Rozmarzyłam się na te widoki i chyba zacznę odliczać dni do wiosny. Wszak mamy już Nowy Rok, to chyba można, prawda?

W Nowym Roku życzę Ci jeszcze obfitszych kwitnień, zdrowych różanych królowych i jak najmniej ślimaków, żeby nie obżerały takich cudnych jeżówek ;:196

PS. Wiosenna lista będzie skromna, a wzbogaci się o nowe Austinki i być może jedną lub dwie rabatówki :) Tutaj sprawa jest jeszcze otwarta, bo wszystko zależy od dostępności. Tak samo sprawa ma się z angielkami. Mam kilka na oku /poza Lady Emma Hamilton/, ale póki co na razie jeszcze nie zdecydowałam, które zaprosić. Na razie zbieram informacje... :wink:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko szczęśliwego Nowego Roku!!! Oby w zdrowiu, szczęściu i z ogrodzeniem z gumy. ;:168
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabino,
jaka piękna wiosna.
Niebawem będziemy mieli prawdziwą - Ty trochę wcześniej, u mnie wegetacja jest bardzo opóźniona.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam w Nowym Roku :wit
Teraz to już zleci, a przynajmniej mam taką cichutką nadzieję. Póki co ogród trwa przykryty sporą warstwą śniegu, otulony białą pierzyną chroniącą przed mrozem. Podobno w Polsce nie ma zimy. Słucham radia, a tam podają maksymalnie -3 w Zakopanem ;:224 ciężko to zaakceptować patrząc rankiem na termometr i odnotowując -12 ;:306 Widać Podkarpacie to już nie Polska. Ciekawa jestem jak przetrwają moje najstarsze angielki. Jakiś "złoczek" podkusił mnie i zamiast okryć (jak co roku) zostawiłam im jedynie spore kopczyki. Oby były wystarczająco silne.

Kupiłam pierwsze nasiona :heja Kobeę i kosmosy, nie obyło się też bez przytargania do domu zapączkowanych hiacyntów. No nie mogłam sobie podarować. Jeszcze chwila i będę miała chociaż namiastkę pachnącej wiosny :D

Obrazek

Tulap, twoja rabata mówisz.. zobaczysz co będzie się działo w tym roku. Dosadziłam 200 krokusów plus śnieżniki, przebiśniegi i szachownice. Stwierdziłam, że muszę podkolorować marzec. Koniec końców najbardziej czekamy na te pierwsze kwitnienia.
Czy coś planuję?? Planuję wreszcie skończyć kącik do wypoczynku. Niestety moje najlepsze chęci mogą okazać się niewystarczające, bo postawienie altany to jednak dział mojego eMa. Bardzo chętnie zaplanowałabym nową rabatę.. niestety wolnego miejsca brak, a przy opcji podniesionych i murowanych rabat odpadają wszelkie możliwości poszerzenia tych istniejących. Zostaje mi więc wypełnianie wolnych miejscówek i rotacje odmianowe. Złożyłam zamówienie w BR, zastanawiam się też co ciekawego zaprezentuje w tym roku pan Pajda. Lilie jakoś powypadały mi w ubiegłym sezonie.. Zobaczymy jak się to wszystko rozwinie

Obrazek

Ewelina, ten śnieg nadal zalega ;:oj Wcale nie widać, żeby było mu źle, mało tego w nocy dosypało kolejną porcję. Nie narzekam. Jest ładnie, czysto, schludnie i co najważniejsze jaśniutko ;:108 Krokusy koniecznie dosadź. Ja już przestałam się bawić w konkretne odmiany. Zamawiam mix i sadzę obok siebie. Wszystkie wyglądają pięknie i cieszą

Annes, śnieżna zima, to to co tygryski lubią najbardziej. Jakoś łatwiej przeżuć te martwe miesiąc zerkając za okno na iskrzący się w słońcu śnieg niż patrzeć na szarości i zgniliznę -tak miałam w tamtym roku.. Oj, to dopiero dołowało ;:222

Krysia, dobrze, że mamy zdjęcia. Osobiście mogę godzinami przeglądać archiwalne foty, nawet te sprzed kilku lat. Dopiero zimą doceniamy jak mieliśmy barwnie w sezonie.

Crocus Rose.. miłość od pierwszego kwitnienia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za dużo uśmieszków?.. przecież wszyscy życzyli szczęśliwego roku.. powinniśmy się dużo uśmiechać :lol:
CDN..
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Kasia, taką prawdziwą burzę?? Z błyskawicami i grzmotami? Zazdroszczę.. uwielbiam burze, niestety ostatniego lata zamiast burz były jakieś mierniutkie opady, które przechodziły bokiem ;:222 Zdjęcia krokusów to zawsze pewien problem. Mnie ratują wyniesione rabaty - wystarczy "słowiański przykuc" :;230

Beata, dziękuję ;:168 A wiesz, że ja utknęłam w twoim ogrodzie na dobre ;:oj Od kilku dni podczytuję, a że zdjęcia robisz genialne tak delektuję się każdym wpisem..

Małgoś, śnieg nadal nie odpuszcza. Śnieg i mróz. Nawet w środku dnia mamy -4 i piękne słońce ;:oj Z krokusami jest o tyle łatwo, że wsadzisz je dosłownie wszędzie.. Nawet jak wydaje ci się, że już nic nie zmieścisz :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sonia, dzieciaki szalały i ciężko im było przestawić się na tryb szkolny. Ciekawe czy śnieg wytrzyma do ferii - u nas w tym roku już od 16 stycznia ;:oj Giną ci krokusy?? Wydawało mi się, że to całkiem bezproblemowe rośliny. Zdarzyło się nawet, że niechcący wykopałam jakąś cebulkę przy ogarnianiu roślin rosnących obok i ta cebulka, na powierzchni, z ledwo zanurzonymi w glebie korzonkami potrafiła wiosną zakwitnąć ;:oj

Dorotka, pewnie że możesz odliczać dni.. przypuszczam, że nie będziesz w tym osamotniona ;:204
Życzenie mniejszej ilości ślimaków.. marzenia.. chociaż udało mi się posezonowo kupić kilogramowe pudełko niebieskich kulek i tylko czekają na przełom lutego i marca ;:163 Podobno wytrucie pierwszych pozimowych osobników to klucz w walce z wiosenno - letnią plagą

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aneczka, bardzo przydałoby się takie gumowe ogrodzenie ;:306 Chociaż patrząc na to ile pracy kosztuje mnie ogród, który realnie nie zajmuje nawet 1/4 naszej działki zastanawiam się czy podołałabym.. szczególnie w okresach letniej suszy ;:224

Magda, mam wrażenie, że ostatnimi laty wegetacja roślin ogromnie przyspiesza.. kiedyś krokusy potrafiły kwitnąć do połowy kwietnia. Teraz przychodzi szybka wiosna i od razu wskakują wysokie temperatury. Wczesnowiosenne rośliny przekwitają dosłownie w ciągu kilku dni. Mamy bardzo krótką wiosnę i jakby z marszu w maju zaczynają się letnie upały. Dziwny jest ten świat :lol:

wchodzimy spacerkiem w miesiąc lipiec..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Jeszcze mnie denerwuj ;:124
Ja w tym roku jakoś nie szalałem, sama wiesz, że 500zł na cebule to nic ;:145
Ale w sumie poczekaj, zaraz spojrzę, jak się sprawy mają...
100 krokusów, po pół Blue Pearl i z takim samym wybarwieniem żółtych, dla mnie najpiękniejsze. Dobra, porywam się na 500sztuk w przyszłym roku, przypomnij mi,żebym odłożył.
A, 15 zimowitów kupiłem, to niemało pieniędzy. A i tak nie każdy zakwitł ;:222
No tak, 300 tulipanów kupiłem. I 50 śnieżników. I jakieś inne w małych ilościach. Zobaczymy. Ale wsadzanie krokusów to koszmar, nie sądzisz?
Masz tam szafirki? Co roku jak kwitną dochodzę do wniosku, że w łanie byłyby piękne, ale ciężko jakoś z wykonaniem.

Męża jak będziesz po troszku codziennie namawiać to zrobi, zresztą chyba znasz te techniki, tylko jeszcze wiara w siebie :wink:
Te podniesione rabaty są tak piękne, że bym się aż tak nie przejmował brakiem miejsca. Za to możesz kupić paprotki, rojniki czy inne w miejsca pomiędzy murkiem, albo lewizje ;:108 Chyba że one cementem łączone :|
Też czekam na lilie, znowu 5 osób do jednego koszyka, żeby dostawa była tania i ja nie będę pamiętać i się nie znam ;:173
Chyba się na BR skuszę, i tak nie mam wcale dużo miejsca, a chcę i trochę klimat zmusza to posadzenia dużych i niewymagających roślin, krzaki i trawy.

Ładne różyska pokazałaś, pierwsza szczególnie mi się przypodobała. Motylki na budlejach też fotogeniczne. Właśnie, muszę ich dokupić!!

To się nazywa post bez oporów ;:306
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Sabinko zaintrygowałaś mnie kulkami na ślimaki- dobrze zrozumiałam, że rozsypujesz je na przełomie lutego i marca? Sypiesz po całości czy jakaś specjalna technika? Bo u mnie to też plaga i szykuję się do walki ;:134
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Sabinko :wit . Na prawdę miałaś po -12 ;:202 ?? Ja przecież też na Podkarpaciu mieszkam a jeszcze tak zimno u nas nie było . W nocy spadki do -6 a w dzień na niewielkim minusie ;:108 . Śnieg też mam ale nie aż tak dużo. Widzę, że pierwsze nasiona zakupione ;:215 , tak trzymać i zanim się obejrzysz będzie wiosna . Zapączkowanych hiacyntów w domu to Ci zazdroszczę ;:224 . Może i ja przy okazji gdzieś spotkam i przytargam ;:224 . Zdjęcia jak zwykle rewelacyjne ;:333 . Robisz perfekcyjne ujęcia i jestem pod wrażeniem ;:108 . Motyle w ogrodzie to świetna sprawa i warto je zapraszać do ogrodu ;:333 . Floksy cudne ;:167 . Pozdrawiam serdecznie ;:196 .
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Sabinko

Niesamowicie wygląda ten szpaler Jukk ;:oj , moje kwitły akurat jak byłam na wakacjach, potem padał deszcz i było juz po kwiatach, nawet nie zdążyłam obfocić ;:145
Pokazałaś moje chciejstwa; Floksy jakie one u Ciebie urocze,robisz świetne zdjęcia ;:108 ,właśnie teraz w ostatnich dniach zrobiłam zamówienie i wpadło parę tych kwiatuchów do koszyka :heja, motylki ;:138
Ja z ślimakami walczę tak samo,zaraz na początku wiosny. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

U Ciebie śnieg i mróz, a u mnie tylko delikatny mrozek..śniegu prawie nie ma.
Moja zima jest szara i brzydka ;/ i męczy już mnie ten stan, bo przez to odechciewa się wszystkiego!

Na osłodę paskudnych dni zapełniłam nieco koszyk różany we Fl. Oczywiście zauroczona Twoją Crocus Rose, nie mogłam sobie jej odmówić..piękność !!!

Powtórzę się po raz kolejny... masz świetne oko do robienia zdjęć, prawdziwy talent! Zawsze oglądam Twoje zdjęcia z wielką przyjemnością ;:215
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Sabinko ile Ty masz cudnych floksów ;:oj
Też uwielbiam burze, ale te zimowe są dziwne...zdecydowanie wolę te letnie. A ta też była byle jaka - błysnęło, zagrzmiało i sobie poszło.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Sabinko,
Z prawdziwą rozkoszą zwiedziłam Twój ogród. Róże, ostróżki, jeżówki = wszystko co ;:167 Przepięknie u Ciebie. Jeśli pozwolisz, będę stałym gościem ;:108
Jubilee Celebration - różę tą dostałam jako gratis i póki co słabo sobie u mnie radzi, za to u Ciebie wygląda cudnie, czy możesz napisać w jakim miejscu rośnie? A może jakoś szczególnie o nią dbasz?

PS - ja burz boję się okrutnie. Jak byłam dzieckiem mieszkałam z dziadkami w drewnianym domu. Z każdą burzą babcia budziła wszystkich, stawiała w oknie gromnicę i wspólnie odmawialiśmy zdrowaśki - z punktu widzenia 5-latki coś strasznego :;230
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”