Super kolekcja

Zaczekaj jak zaczną kwitnienie te wielkie irysy TBrikkuu pisze:Monika, za chwilę dostanę zawału i będziesz mnie miała na sumieniuprzepiękne
![]()
Dzięki, Joluś Iryski kwitną teraz na całego - każdego dnia rozwijają się kolejne odmianyjol_ka pisze:Monika świetny zakupPrzepiękne ma kwiaty
![]()
Iryski cudne, jeden ładniejszy od drugiego
Moja działka ma podobną długość do Twojej - my mamy 120m długości. Szerokość większa, bo 36m, ale i u Ciebie z pewnością uda się ciekawie skomponować ogród. Tak długi ogród wymaga nie lada gimnastyki, bo jednak łatwiej zagospodarować kształtny, kwadratowy ogród niż taką dżdżownicęAga2016 pisze:Moniś, irysy piękne nawet nie przypuszczałam, że takie są ładne, a co do założenia własnego wątku to nie mam odwagi jeszcze nie teraz muszę wpierw bardzo intensywnie pracować na zewnątrz aby cokolwiek pokazać. Nawet o istnieniu niektórych roślin wstyd się przyznać nie miałam pojęcia, moja teściowa sadziła piękne kwiaty, byliny a ja myślałam że to chwasty i je pieliłam a ona dziwiła się że nic nie rośnie, dla mnie szczytem "dobrego smaku" była trawa i szpaler kolorowych iglaków oraz rododendrony
, ale że nie wiedziałam jak o nie dbać dziś po rododendronach nie ma śladu a szpaler kolorowych iglaków też się zmniejszył bo mój psiak albo je oblewał albo przymusowo je przycinał
właściwie to dobrze bo dziś dzięki Tobie zaczynam mieć inne zapatrywanie na ogród.
Moja działka jest duża ma 115 metrów długości ale tylko 20 m szerokości po środku stoi dom wybudowany 6 lat temu działka jak pisałam "była już zagospodarowana" co było mi na rękę ale dziś rozplanowałabym to inaczej może starczy mi siły i zapału aby to zmienića ziemię mam fatalną leśną, jedyne co jest na mojej działce fajnego to 250 świerków przycinanych jak żywopłot, obecnie chcę zamówić cegłę rozbiórkową na murki i ścianę do zlewu żeliwnego, z takiej cegły mam już obłożony taras i wykusz, jednak dobór tej odpowiedniej nie jest łatwy
nie marudzę i czekam na kolejne zdjęcia Twojego ogrodu, pozdrawiam
![]()
Agnieszka
Zapomniałamtym bardziej jestem pełna podziwu dla Ciebie że po mino zachorowania na boreliozę tak dzielnie walczysz w ogrodzie
a teraz myślę intensywnie gdzie kupić takie piękne irysy chyba pojadę na ryneczek albo napadnę
na działkowców w ogródkach działkowych
Mam jeszcze więcejElwi pisze:Moniś, nawet nie wiedziałam, że masz tyle tych pumilekI jakie różne kolory, odcienie
Cudności i jeszcze raz cudności
![]()
Mówisz, że mało miejsca im wystarczy? To znaczy ile konkretnie? Wiesz może czy rosłyby u mnie na skarpie?
Tak, widziałam błękitnego, że kwitnie u Ciebieaneczka1979 pisze:Moni błagam nie kuś pumilkami.One są takie cudne. Wszelakie iryski zaczynają mnie mocno kręcić.
Byłam wczoraj u Ciebie w sprzedażowym i skończyłam z kołataniem serca. Ten fioletowy taki cudny i kolejny... i kolejny...
Wiesz, że ten błękitniutki od Ciebie jednak zakwitł?Jest prześliczny.
Szykuje się też Twój fioletowy.
Annar13 pisze:Prześliczne iryski!!!!
Super kolekcja
Irysy to zaraza, wiem coś o tymclem3 pisze:Moniczko wpadłam wreszcie z rewizytą i oniemiałam już na widok pierwszego zdjęcia, marzy mi się takie przejście z frontowej części ogrodu do tej bardziej użytkowej, ale nie wiem kiedy się doczekamTym bardziej, że mój łuk musiałby być o wiele większy, żeby i busem się dało wjechać
![]()
Im bardziej zagłębiałam się w wątek, tym moje oczy robiły się większe![]()
Pięknie masz dopracowany ogród, a te sarenki zaglądające niemal do okien...
fajnie spotkać kolejną miłośniczkę pumilków, ja dopiero w tamtym roku je "odkryłam", kupiłam od razu kilkanaście, ale już widzę, że na tym się nie skończy
Sabinko, póki co prezentuję te niskie SDB, ale już widze pąki na wysokich TB, więc będzie długa radość z irysów w tym rokunifredil pisze:Monika, czytam o twoim braku czasu i równocześnie mogłabym to skopiować i wkleić u siebie. Jak tylko ma człowiek wolną chwilę to pędzi do ogrodu, a doba wydaje się coraz krótsza, mimo dłuższego dnia
![]()
Irysy śliczne, czy to są wszystko niskie odmiany??
Filemon24 pisze:Piękne masz te iryski , ostatni mi najbardziej przypadł do gustu
Elu, ja niebieski kolor uwielbiam w ogrodzie, więc najwięcej irysków jest właśnie takich, białych i w połączeniu białego z niebieskim w różnych odcieniachpela11 pisze:Witaj Moniczko , byłam dzisiaj w szkółce i nawet miałam właśnie chęć kupić iryski ,ale mieli jakieś takie zabiedzone ,mało kwitnące i do tego bez nazw więc odpuściłam , może następnym razem coś ładnego trafię .Twoje wyglądają cudnie ,szczególnie te mocno niebieskie .
A co masz na myśli pytając o liście?cyma2704 pisze:Moniko już w wątku irysowym podziwiałam twoje. Banbury Ruffles przecudny, niesamowity kolor.Czy ich liście zachowują się tak jak u bródkowych.