Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
Kiedy były pikowane do kubków ,bo na wielkość to już dość stare krzaczory a na zdj. 7 widać tylko kilka korzonków.
.

- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
Żelistek mnie się zdaje że Twoje pomidory mają za mokro i chyba za dużo jedzenia. Możliwe też że zmiana temperatur -jeszcze jest zimno , chyba że podgrzewasz tunel.
Pozdrawiam Ela
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
Pierwszy raz pikowałam 2 kwietnia, ale później jeszcze niektóre przesadzałam do kubków, jakoś w połowie kwietnia (bo wsadziłam je do złych pojemników) i niektóre faktycznie mają słabe korzonki...
I te przesadzone do kubków (za namową tutejszych forumowiczów, za co dziękuję) wyraźnie ruszyły, jest z nimi lepiej. Bo prawie je udusiłam
I te przesadzone do kubków (za namową tutejszych forumowiczów, za co dziękuję) wyraźnie ruszyły, jest z nimi lepiej. Bo prawie je udusiłam

Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Widzę że część Twoich pomidorów masz w doniczkach a część w kubkach i obciętych butelkach.Czy spodem masz w nich zrobiony drenaż,czyli porobione otwory na odprowadzenie nadmiaru wody? Bo jeśli nie to jesteśmy w domu.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Podlewam je używając nawodnienia kropelkowego raz na 3 dni. Uważam żeby ich nie przelać, bo wiem, że tego nie lubią. Nie stosowałam oprysku miedzianem po posadzeniu. Może to jest przyczyna?
To mój trzeci pomidorowy sezon, pierwszy tunelowy i nie stosowałam nigdy żadnych oprysków. Czytam od jakiegoś czasu Wasze wpisy i wręcz bez oprysków miedzianem czy saletrą potasową ani rusz. Od samego początku stosowałam uprawę równorzędną i nie miałam problemów z pomidorami. Teraz martwię się nie na żarty.
To mój trzeci pomidorowy sezon, pierwszy tunelowy i nie stosowałam nigdy żadnych oprysków. Czytam od jakiegoś czasu Wasze wpisy i wręcz bez oprysków miedzianem czy saletrą potasową ani rusz. Od samego początku stosowałam uprawę równorzędną i nie miałam problemów z pomidorami. Teraz martwię się nie na żarty.
- meteser
- 100p
mam, i to bardzo dużo... 50% to otwory
takie duże pomidory mam pierwszy raz, może podczas pikowania zbyt mocno ubiłam im ziemię? :/ czy to może być przyczyną?
Bo już sama nie wiem, podlewam co 4-5 dni około 150 ml (pół szklanki) wody na jednego.. :/ to dużo?

takie duże pomidory mam pierwszy raz, może podczas pikowania zbyt mocno ubiłam im ziemię? :/ czy to może być przyczyną?
Bo już sama nie wiem, podlewam co 4-5 dni około 150 ml (pół szklanki) wody na jednego.. :/ to dużo?
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
- Faworyt
To powszechny problem wszystkich którzy posadzili w tym roku pomidory w okolicach 20 kwietnia kiedy przyszły bardzo zimne noce przez długi czas.I w dodatku podlewanie u Ciebie.Pomidory po posadzeniu podlewam obficie w zależności od wilgotności gleby i zapominam o podlewaniu na najbliższe dwa tygodnie powiedzmy(w zależności od temperatury na zewnątrz).Roślina ma wtedy czas na dobre rozbudowanie mocnego systemu korzeniowego.Podlewając co trzy dni robisz im krzywdę.Pomidor ma wodę pod ręką więc jej nie szuka rozbudowywując korzenie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Co to znaczy podlewasz raz na 3 dni. Sprawdzasz czy one tego potrzebują? Ja Ci mówię mają za zimno, a podlewanie w takie zimno wcale nie musi być raz na 3 dni. Dodatkowo obornik, pokrzywa ? i dziwisz się że liście żółkną?
Ja podlałam pokrzywą i na drugi dzień wodą z nawozem i właśnie takie liście się zrobiły. Uprawę pomidorów dla siebie pryskasz chemią?, ja stosuję tylko HT
Ja podlałam pokrzywą i na drugi dzień wodą z nawozem i właśnie takie liście się zrobiły. Uprawę pomidorów dla siebie pryskasz chemią?, ja stosuję tylko HT
Pozdrawiam Ela
- Faworyt
Dla mnie one po prostu mają za mokro,widać to i po brzegach liści i po korzeniach.Po takim czasie od ostatniego pikowania powinny już mieć spodem solidny oplot korzeni.Zbyt wilgotne podłoże nie zmusza korzeni do szukania wody i tym samym do ich wzrostu.Przesusz ziemię,tylko ich nie zasusz.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Nie napisałam że je pryskam, wręcz przeciwnie ;/
W tunelu mam czasem sucho jak pieprz, może rzeczywiście rzadziej niż te trzy dni powinnam podlewać pomidory. No ale co dalej?, poobrywałam wszystkie złe liście. Czekać aż dojdą do siebie, chyba to mi pozostaje.
W tunelu mam czasem sucho jak pieprz, może rzeczywiście rzadziej niż te trzy dni powinnam podlewać pomidory. No ale co dalej?, poobrywałam wszystkie złe liście. Czekać aż dojdą do siebie, chyba to mi pozostaje.
- Faworyt
Będzie coraz cieplej i pomidory zaczną wszystkie składniki przyswajać jak książka pisze.Za parę dni powinny być widać efekty.Cierpliwości.Mam podobnie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- meteser
- 100p
Dobra rada
tylko jak to zrobić efektywnie? po prostu nie podlewać? Ile czasu można nie podlewać takich pomidorów? 

Dzięki Faworyt, to pocieszające że nie jestem sama. Człowiek się stara, chodzi codziennie, przeżywa...ehh, ale słusznie - cierpliwości. Na razie czytam różne wpisy i notuję, dużo tego wszystkiego, ale to dobrze. Skarbnica wiedzy dla laika takiego jak ja. 

- Faworyt
Będziesz widziała przesychanie po ziemi i to nie tylko z wierzchu.Niektóre kubki masz przezroczyste.Przez nie także będziesz widzieć za jakiś czas postęp w rośnięciu korzeni jak przeschnie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- 50p
- Od: 13 kwie 2015, o 17:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Meteser, te pomidory są głodne. Musisz je czymś zasilić. Podlewać musisz obficie, ale dopiero po przeschnięciu wierzchniej warstwy podłoża ( nie czekaj, aż wyschnie na wiór).
pozdrawiam. Ania