Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Odnośnie dyskusji o płożących i krzaczastych dyniach. Czy są jakieś dynie "pnące"? Mam miejsce przygotowane pod dynie z małą pergolą i zastanawiam się, co mogę tam wysiać.
Druga rzecz, kiedy robicie rozsadę?
Druga rzecz, kiedy robicie rozsadę?
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na pergolę można puścić wszystkie dyńki o małych owocach tak do 1 kg, np. ozdobne czy Sweet Dumpling.
Siać zaczynamy ok. połowy kwietnia.
Siać zaczynamy ok. połowy kwietnia.
Pozdrawiam Wojtek
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W ubiegłym roku puściłam na siatkę leśną butternuta - wytrzymała
. Tego roku mam zamiar też puścić Thelmę Sanders.
A wysiewanie na rozsadę to zdecydowanie połowa kwietnia.

A wysiewanie na rozsadę to zdecydowanie połowa kwietnia.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
Dziękuję Wam. Borowa - ile ważył Twój butternut, że dał radę?
Uprawa dyni na siatce jest efektowna, ale obniża plon. Dynia wypuszcza z łodygi dodatkowe korzenie potrzebne do wydania dużej ilości owoców. Rosnąć pionowo, nie może tego zrobić, ma mniej wody i składników odżywczych. U mnie rozrośnięte rośliny pod koniec sezonu docierają do ogrodzenia i wspinają się. Owoce czasem wrastają w siatkę, są poranione od kołysania wiatru, padają łupem złodziei, za bardzo je widać. Generalnie nie polecam.
Jednak jeśli ktoś lubi taki sposób uprawy to nada się do niego Hokkaido, Buttercup, Butternut.
Jednak jeśli ktoś lubi taki sposób uprawy to nada się do niego Hokkaido, Buttercup, Butternut.
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Ario, dziękuję, skorzystałam z Twojego wpisu
, miałam w planie puścić niektóre w pionie, ale już mi przeszło 

- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
I tutaj Aria masz rację. Przemyślę to i też pewnie skorzystamaria pisze:"Uprawa dyni na siatce jest efektowna, ale obniża plon. Dynia wypuszcza z łodygi dodatkowe korzenie potrzebne do wydania dużej ilości owoców. Rosnąć pionowo, nie może tego zrobić, ma mniej wody i składników odżywczych".

Zielonajagoda - moje Butternuty były prawidłowych rozmiarów i jednak nie wyglądały na niedożywione ;)- ok. 1.5 kg. Choć plon mógłby być większy, gdyby wszystkie korzonki mogły się wpić w ziemię.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ja swoje dynie Butternuty oraz inne małe wolę uprawiać na siatce. Z doświadczeń z poprzednich lat zauważyłam, że rosnące na siatce nie są tak podatne na choroby liści, nie dobierają się do nich ślimaki. odpowiednio nawadniane i zasilane rosą do przyzwoitych rozmiarów, dzięki cyrkulacji powietrza nadają się do dłuższego przechowywania, bo nie mają ,,odleżyn". Ilość plonu zależna jest od ilości kwiatów żeńskich, choć w zeszłym roku mogły być ozdobą na płocie od ilości kwiatów męskich jakie kwitły ponad stan. W sumie trzeba patrzeć jakie ma się warunki, bo tak jak napisałam u mnie nie sprawdziły się leżąc na ziemi. Moje ostatnie 3 Butternuty mam jeszcze dziś
.

Plonowanie dyni nie jest zależne od ilości kwiatów żeńskich, bo tych jest zawsze bardzo dużo, tylko od odżywienia krzaka, który sam reguluje, ile może wykarmić zawiązków. Jeśli jest mało kwiatów żeńskich, to właśnie świadczy o niedożywieniu rośliny, która nie jest w stanie owocować.
Rzeczywiście pionowo rosnące rośliny są mniej narażone na mączniaka, ale ostatnio mam raczej problem z suszą, niż z dużą wilgotnością sprzyjającą chorobom.
Najlepiej wypróbować samemu i porównać plonowanie
Moje Butternuty też mają się dobrze, chociaż kilka lada dzień powędruje do babek wielkanocnych
Rzeczywiście pionowo rosnące rośliny są mniej narażone na mączniaka, ale ostatnio mam raczej problem z suszą, niż z dużą wilgotnością sprzyjającą chorobom.
Najlepiej wypróbować samemu i porównać plonowanie

Moje Butternuty też mają się dobrze, chociaż kilka lada dzień powędruje do babek wielkanocnych

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Niekoniecznie w całym tym podsumowaniu się z Tobą zgodzęaria pisze:Plonowanie dyni nie jest zależne od ilości kwiatów żeńskich, bo tych jest zawsze bardzo dużo, tylko od odżywienia krzaka, który sam reguluje, ile może wykarmić zawiązków. Jeśli jest mało kwiatów żeńskich, to właśnie świadczy o niedożywieniu rośliny, która nie jest w stanie owocować.

To takie moje gdybanie

Racja - dynie puszczają z pędów korzenie, które zasilają w składniki odżywcze i wodę całą roślinę.
Ja kiedyś chciałam zmienić kierunek wzrostu pędów dyni, na których były już owoce,
niestety przestały rosnąć i do końca sezonu były małe. 
Ja kiedyś chciałam zmienić kierunek wzrostu pędów dyni, na których były już owoce,

Witam.
W tym roku po raz pierwszy będę siać dynię bezłupinową. Czy wymaga ona większej uwagi podczas kiełkowania/siania niż zwykłe dynie czy cukinie?
W tym roku po raz pierwszy będę siać dynię bezłupinową. Czy wymaga ona większej uwagi podczas kiełkowania/siania niż zwykłe dynie czy cukinie?
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Czy dolomit będzie dobry pod dynie? Glebę mam lekko kwaśną.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam Twoje pytanie. Chesz potraktować dolomit jako jedyny nawóz dla dyni, czy odkwasić glebę?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Bea
Bea
beata_m - myślałam o kompoście z dolomitem. Nie mam doświadczenia w nawożeniu dyń, więc nie wiem, czy to dobry pomysł.