Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Sławku, używam nieformalnie słowa "grupa" jako synonim "gatunek" 8-) Twój podział jak najbardziej trafny :lol:
Można też podzielić astry na wczesne i późne. I jednym z takich wczesnych astrów, którego zdjęcie odnalazłem, jest ten aster botaniczny:
Obrazek

Jadziu, cieszę się, że tak szybko powzięłaś decyzję ;:333 Nie będziesz żałowała. Astrów nowoangielskich w tak jasnym różu jest niewiele więc może to ten sam :idea:
Dziś te rzadziej spotykane gatunki i dla Ciebie kolejny różowy:
Obrazek

Halinko, rzeczywiście twój 'Alice Haslam' jest dużo ciemniejszy od mojego. Więc chyba mam złe oznaczenie, bo w necie, w tym całym bałaganie zdjęciowym, też przeważa ciemny róż, mniej więcej taki jak na moim 'Jenny'. Dzięki za uwagę ;:333
Dla Ciebie aster, którego znasz:
Obrazek

Cieszę się Marysiu, że astry nie zawiodły ;:333 U mnie z podlewaniem astrów było krucho, bo skupiłem się na daliach, dlatego ich stan jest różny. Niektóre teraz zaczynają się rozrastać, co mnie bardzo cieszy!
Za latem nie tęsknię.
Aster jeden z najnowszych nieliczny typu "variegata" o skomplikowanej nazwie ale udało mi się jej nauczyć:
Obrazek

Marto, nadwyżki będą na początku maja. Zajrzyj wtedy do wątku sprzedażowego i tam sobie wybierzesz, co Ci będzie odpowiadało 8-)
A to jedna z nielicznych form płożących astra (nie mylić z astrem płożącym, który jeszcze nie kwitnie)
Obrazek

Małgosiu, odmian i gatunków astrów jest bardzo dużo. Niestety w Polsce mało znane, choć świetnie się czują w naszym klimacie.
Do wątku sprzedażowego na astry zapraszam w maju 8-)
Kolejny aster to nówka ale nn. Bardzo ucierpiał podczas suszy, a raczej jej skutków (mączniak) więc cieszę się na razie z tego, że przeżył. Jedyna informacja, jaką mam to to, że jest pełny więc zależy mi na nim:
Obrazek

Kasiu, nie wiem czy czytałaś wcześniejsze wpisy ale zachodzi podejrzenie, że to nie 'Alice Haslam'. Ale aster ten ładnie przyrasta i mam nadzieję, że będziesz zadowolona nawet, jeśli to będzie inna odmiana :roll:
Kolejna hybryda w zdecydowanym fiolecie:
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładne zdjęcia robisz Twoim kolorowym drobiażdżkom! ;:173 Są i artystyczne i poglądowe zarazem!
Zdjęcie Harrington's Pink bardzo mi się podoba! ;:215
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku czytałam. Na nazwie mi nie zależy, a ten aster super prezentuje się na moim skalniaku :D Ale widzę, że masz jeszcze tyle pięknych odmian... dbaj o nie, zeby się pięknie na wiosnę rozrosły ;:173
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku piękne astry wszystkie a 'Lady in Blue' i pełny bez nazwy piękne ;:215
Muszę upilnować wątku sprzedażowego z astrami bo jeszcze coś zmieszczę na swoich rabatach a jak nie to trawnik będzie się zmniejszał ;:306
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, dziękuję w imieniu "drobiażdżków" :lol: Ale o 'Harrington's Pink' chyba nie wypada tak mówić :wink: , bo to i wysoki aster, i kwiat ma duży jak na astry.
Dziś kontynuuję inne wysokie astry - nowobelgijskie. Mój tegoroczny nabytek prezentuje się nienagannie:
Obrazek

Kasiu, no to się cieszę. Nie zawsze jestem w stanie dopilnować poprawności nazw. O astry dbam ale ucierpiały w czasie suszy. Mam nadzieję, że się zregenerują. Jak na przykład ten aster, który kwitnie po raz pierwszy:
Obrazek

Marysiu, astrom trudno się oprzeć w te jesienne październikowe dni. Cieszę się, że udało mi się trochę ich zgromadzić i w miarę możliwości będę się dzielił nimi.
Ten bez nazwy ale spodobał mi się od samego początku swoim bardzo delikatnym ledwo widocznym różem i bordowymi pędami:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dzisiaj porównywałam fotki mojego różowego astra z Twoimi i wychodzi mi na to ,że ten mój to najprawdopodobniej Anneke .Wstawię fotkę u siebie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ależ się dzisiaj naszarpałam z tą karpą astrów, zeby oddzielić siewkę... Powiem Ci Jacku, ze siewka miała korzenie zdecydowanie większe. Ale tak prawdę mówiąc to chyba się lepiej prezentuje od tego astra odmianowego - ma większy kwiat i żywszy kolor. jednym słowem nieźle Ci wyszła hodowla nowej odmiany ;:215 O ile im krzywdy dzisiaj nie zrobiłam to za rok będzie można w całej krasie podziwiać oba krzaki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, może to i ten sam aster albo bardzo do niego podobny. Pierwsza rzecz, jaką trzeba ustalić, to wysokość. Ale ten rok nie jest zbyt dobry, by sugerować się wysokością. Wiele z powodu suszy nie wyrosło. Mój aster 'Anneke' ma 30cm wysokości, a średnica kwiatu 2,5cm. Inny aster dumosus ma 20cm wysokości i nieco mniejsze kwiaty (niecałe 2cm średnicy) ale w identycznym kolorze. Oto on:
Obrazek

Kasiu, to prawie reguła, że siewki mają mocniejsze geny od odmian. One są w stanie walczyć z chwastami zupełnie nie pielęgnowane. Ale że bardziej Ci się podoba od odmianowego, to jestem zaskoczony :shock: Grunt, że jesteś zadowolona ;:333
I jeszcze jeden aster krzaczasty na dziś. Nie jest czysto biały; ma odrobinę fioletu. Poza tym po raz pierwszy ładnie kwitnie na przekór innym astrom krzaczastym, które zaliczają najgorszy rok u mnie. Widać, potrzebował więcej czasu, by się zadomowić ale geny ma silne, bo nie zachorował:
Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku dalie pewnie już wykopane ,pozostały pięknie kwitnące astry ,mnie bardziej podobają się te o pełniejszych kwitach .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku nazwami astrów zbytnio się nie przejmuję mnie bardziej interesują nazwane róże,chociaż w ogrodnictwie nazwy to podstawa.Czasem warto wiedzieć co się ma ,żeby nie kupować powtórnie tej samej rośliny .Ten aster u koleżanki każdego roku jest takiej samej wysokości i słabo się namnaża .Ma jeszcze innego igiełkowego ciemno bordowego ,ale jak twierdzi on każdego roku łapie mączniaka i ma droniutkie listki
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

No tak , jest tak jaki myslałam --piękne astry i niesamowita wiedza o nich. Jak już czegos dotykasz to dogłębnie :) Astry masz faktycznie piękne, dużo odmian i kolorów jakich nawet nie widziałam. na początku zapisywałam te nie znane, ale się poddałam bo zbyt dużo tego i tak nie zdobędę :) Nie mam aż takich aspiracji, ale będę wyglądać w sklepach na asterki -na pewno :) To sliczne jesienne kwiaty i jak widać masa odmian i kolorów :) No to będę nadal podziwiać :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj ,ciąg dalszy pięknych astrów,jakoś nigdy nie przywiązywałam do nich aż takiej uwagi ,mam 3 kolory ,bo nie wyobrażałam sobie ogrodu bez nich ,są bardzo ważnym elementem w jesieni ,ale u Ciebie ta ilość odmianowa naprawdę mnie zauroczyła,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, dalie nie wykopane. Im dłużej pozostają w ziemi, tym lepiej dla nich :idea:
Astrów pełnych mam niewiele i to chyba nie jest domena astrów. Ale przypomnę dla Ciebie mojego pełnego astra, który już wcześniej wzbudził zainteresowanie:
Obrazek

Jadziu, jak sama stwierdziłaś "w ogrodnictwie nazwy to podstawa". Ale jeśli ktoś sadzi tylko po to "żeby było ładnie", to nie musi się tym przejmować. Ty kolekcjonujesz róże, ja - m.in. astry i bym "zginął" w nazwach opisowych dla każdego astra ;:219
Piszesz, że ten Twój nowy aster słabo się namnaża? To jest tym bardziej cenny!
A mączniak? No niestety astry go łapią, zwłaszcza w tym roku, bo miały za sucho :( Na astrach o wąskich liściach widać to mniej, a mistrzem w zredukowanych liściach jest ten oryginał:
Obrazek

Karolciu, mam nadzieję, że się nie zawiodłaś :roll: Astry mnie pochłonęły i kolekcja się powiększa. No i przy okazji troszkę wiedzy o nich liznąłem. Kolorki - owszem mają ciekawe ale zwróć uwagę na formy, kształty, mnóstwo detali, które można wypatrzeć, porównując je i zestawiając z sobą.
Pokazywałem formę "variegata" ale mam jeszcze jednego o pstrych listkach, choć na zdjęciu nie udało mi się tego uchwycić:
Obrazek

Marto, w Polsce astry nie są zbytnio popularne. Niby każdy je zna ale jak przyjdzie do konkretów, to cienko; zarówno w kwestii gatunków jak i odmian. Obwiniam za to dominację chryzantem w tym czasie, które produkuje się w milionach sztuk więc kto ze szkółkarzy będzie sobie głowę zawracał astrami! Słaby biznes po prostu. A że nie tylko o wysokość roślin chodzi - pokażę hybrydę kompaktową, która świetnie się rozkłada tworząc kulę (dokładnie tak jak sprzedawane chryzantemy):
Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Miałam pytanie w moim wątku, czy rosnący u mnie aster jest pełny. W porównaniu z Twoim, to nie jest.
Piękna kolekcja ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Turbinellus śliczny ma kolorek no i płatki .Ten pełny również cudny . ;:167
Zablokowany