Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, tulipany i hortensje. 15

Post »

Wandziu dzięki, ;:196 oczywiście przeczytałam, przepraszam, że u ciebie dywaguję na temat poszerzania różanki na skarpie. :) Masz tak harmonijny ogród, że narzekanie na małą ilość kwitnień jest niepotrzebne. ;:185 Róża przy miskancie świetnie wygląda. Odgapiłam pomysł i też tak posadziłam. ;:180 Mam podobne spostrzeżenia co do miskantów. Trzeba im dać przestrzeń, albo godzić się, że zdominują sąsiednie rośliny.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wando, nie możesz narzekać na swój ogród. Powiem ci, że dla mnie jesteś niedoścignionym wzorem i żadne ilości kwitnienia nie przebiją zgrabnych połączeń krzewów, bylin i traw jakie masz u siebie ;:180 Przecież na widok twojego wiosennego ogrodu to połowa forum obśliniała monitory ;:306 A letnie róże i już niedługo hortensje, kobieto, marzenie ;:173
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Wandziu,zawsze miło przechadzać Twoimi alejkami ,tyle ciekawych spojrzeń róż i innych cudownych dodatków,a teraz dojdą hortensje ,tak trzymaj bo jest cudnie,pozdrawiam i miłego dnia ,u mnie susza niebotyczna ,nic nie pada ;:196
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu, ja swojego zebrinusa posadziłam dość sprytnie, z dwóch stron okalają go ścieżki a z trzeciej płot - wszystko na podmurówce.
Z czwartej rośnie dereń, ale dość daleko, więc nawet byłoby korzystnie aby się ładnie rozrósł :wink:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Sweetdaysy, w takim razie fajne stanowisko wybrałaś dla swojego miskancika. Nigdzie ci się nie rozlezie :D
Koziorożec, dziękuję Marto za miły post ;:196 U mnie znowu jest sucho mimo deszczu, który przecież spadł przedwczoraj. Znów muszę brać konewkę i ruszać w rabaty. Cóż to za męczący za rok. A już myślałam, że w tym sezonie odpocznę :wink:
Nifredil, no i cóż ja mogę odpowiedzieć na taki komplement, Sabinko? Zarumienię się tylko z radości i wyślę Ci same dobre myśli :D
Cyma, kochana Soniu w moim narzekaniu chodzi głównie o to, że np. muszę mieć dwie lub trzy takie same róże, żeby w sumie choć trochę przypominały JEDEN krzew obsypany od stóp do głów - a takie właśnie widuję w innych ogródkach no i zazdroszczę.
Katja, to przesadzaj czym prędzej: albo hortensję albo miskanta, bo na pewno będzie coraz ciężej. Duże miskanty są okropne do przesadzania. Trzeba wiele siły, żeby je ruszyć.

Patiann, dzięki bardzo kochana. To przyjemne, gdy inne osoby dostrzegają efekty naszej pracy. Ja czasem też zaglądam do swoich starych zdjęć i aż się dziwię zmianom, jakie zaszły. Ponieważ nie masz swojego wątku, poszukałam cię na FO w innych miejscach i odkryłam, że masz piękny ogród, a właściwie cudną czerwono-niebieską rabatę. Szkoda, że nie pokazujesz nam swoich zdjęć. Coś czuję, że bym się zachwyciła twoim ogrodem.
A teraz temat traw i trawek. To była moja fascynacja sprzed dwóch i trzech lat. Wsadzałam trawy we wszystkie wolne miejsca. Mam ich dużo, zdecydowanie za dużo. To co było na początku niewielkimi snopeczkami, zdążyło się w mig rozrosnąć i zdominować wiele innych roślin. Mam miskanty, prosa, trzęślice, trzcinniki, śmiałki, miłki, kostrzewy, rozplenice, turzyce, stipy. Ale gdybym miała wybrać według mojego gustu, to chyba wybrałabym rozplenice i prosa. Ładnie wyglądają także niskie miskanty. Wszystko jest jednak kwestią gustu no i wielkości terenu, jakim się dysponuje. Ja mam małą działkę, a więc i mniejsze trawy się do niej nadają. Aha, dobrze trzymają się także wszelkie turzyce. Są wytrzymałe na suszę i mrozy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proso
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proso Rotstrahlbush
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proso Rehbraun
Obrazek

Obrazek

Miskant Punchten
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu wspaniała kolekcja traw, zastanawiam się, gdzie Ty to wszystko mieścisz, z pewnością Twój ogród nie jest taki malutki, albo umiesz tak misternie wkomponować. Pamiętam, jak przed laty byłaś nimi zauroczona. To fakt, że są piękne, tak cudnie powiewają na wietrze, a jesień bez traw w ogrodzie nie jest ciekawa. Ja w tym roku posadziłam prosownicę i trzcinnika, ale pozbyłam się mozgi i spartyny, a turzyce i miskant Zebrinus wymarzły. :)
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Na to czekałam ;:138 . Zebrałaś trochę tych traw :shock: i pięknie je fotografujesz. Wandziu, który z Twoich miskantów zakwita najwcześniej... Nie żeby mnie nie interesowały te, które praktycznie u nas nie kwitną... Morning Light bardzo mi się podoba. Inne znam tylko z fotek, no Afrikę mam od wiosny, za krótko, żeby wyrobić sobie zdanie.
Pozdrawiam
Kasia
Patiann
200p
200p
Od: 6 maja 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudowne zdjecia traw ;:167 , tego wlasnie potrzebowalam. Jutro postudiuje troszke, a w niedziele ZAKUPY ;:138 Dziekuje Wandziu za fotorelacje. W ogole fajnie, ze sa na Forum dziewczyny, ktore chetnie dziela sie swoja wiedza. ;:4 Ja jeszcze calkiem zielona w temacie ;:131
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wandziu, jeszcze tyle róż kwitnie u Ciebie? ;:oj U mnie posucha, kwitną może ze 4 spóźnialskie... A propos róż - pokazałaś zdjęcie Twojej
Jasminy:
Obrazek
Nie chcę być złym prorokiem, ale na 99% to nie ona ;:185
W sumie ta Twoja jest bardzo ładna i może unikniesz zwisania kwiatów czyli podstawowej wady Jasminy :evil:
Trawek masz rzeczywiście multum ;:oj Wiele z nich widzę po raz pierwszy. Jakoś nie jestem fanką traw, chociaż w innych ogrodach mi się podobają. Mój stosunek do tych roślin jest tak ambiwalentny, że jak już wreszcie posadziłam jedną rozplenicę, to mało brakowało, a bym ją wyrwała podczas plewienia ;:306 W ostatniej chwili się opamiętałam, jak już zaczęłam ciągnąć :;230
Narzekasz, że masz małe kępy liliowców. Ja tam na zdjęciu wylukałam, że wcale sporaśne :D Moje znacznie mniejsze, niestety.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Koło trawek to ja obojętnie nie przechodzę ;:204 .. Lubię zarówno te duże jak i te małe a u Ciebie też sporo odmian . ;:63 Bez dodatku traw ogród wiele traci ..Idealnie uzupełniają się wzajemnie z innymi odmianami , bylinami czy sedum takie połączenia są ;:333

;:100
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Wandziu nie rezygnuj z liliowców one może nie doskonałe ale jak przychodzi na nie czas kwitnienia to są piękne.Ja do obrywania przekwitłych kwiatów używam rękawiczek gumowych i problem zafarbowanych rąk z głowy, jak nie mam rękawic to potem jest mycie kwaskiem cytrynowym.
Moje liliowce te które zostały na starym miejscu teraz po kwitnieniu będę rozsadzała bo to już ogromniaste kępy i nadal mam pomieszane niskie z wysokimi i często tych niskich nie widać. Ciężka praca mnie czeka.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Trawy wspaniale komponują się z wszelkimi bylinami, pięknie to wygląda ;:215
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Witaj Wandziu.Dawno mnie tu nie było,wiec pozwól,że spokojnie pospaceruję.Z liliowca trzeba co dzień obrywać kwiaty,dobrze doczytałam :?:
Oczywiście zapraszam do mnie,chociaż nie mój ogród w porównaniu z Pod Dębem to pikuś :wink:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

No proszę, cały zestaw traw wraz ze zdjęciami i opisem nazw.
Wandziu jesteś nieoceniona ;:cm
Zaraz przestudiuję co ciekawsze co do ich całkowitej wielkości, bo wiesz, że u mnie miejsca mało.
Kochana, a wstaw jeszcze za czas jakiś fotorelację z ich kwitnienia Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu ale się napatrzyłam. ;:oj Masz imponującą ilość traw, stale je widać na rabatach, ale dopiero teraz widać jaka piękna kolekcja. ;:138 Zastanawiam się, czy mój NN, to nie Nioshidake. Będę podglądać jego kwitnienie u ciebie. ;:65
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”