Sweetdaysy, w takim razie fajne stanowisko wybrałaś dla swojego miskancika. Nigdzie ci się nie rozlezie
Koziorożec, dziękuję Marto za miły post

U mnie znowu jest sucho mimo deszczu, który przecież spadł przedwczoraj. Znów muszę brać konewkę i ruszać w rabaty. Cóż to za męczący za rok. A już myślałam, że w tym sezonie odpocznę
Nifredil, no i cóż ja mogę odpowiedzieć na taki komplement, Sabinko? Zarumienię się tylko z radości i wyślę Ci same dobre myśli
Cyma, kochana Soniu w moim narzekaniu chodzi głównie o to, że np. muszę mieć dwie lub trzy takie same róże, żeby w sumie choć trochę przypominały JEDEN krzew obsypany od stóp do głów - a takie właśnie widuję w innych ogródkach no i zazdroszczę.
Katja, to przesadzaj czym prędzej: albo hortensję albo miskanta, bo na pewno będzie coraz ciężej. Duże miskanty są okropne do przesadzania. Trzeba wiele siły, żeby je ruszyć.
Patiann, dzięki bardzo kochana. To przyjemne, gdy inne osoby dostrzegają efekty naszej pracy. Ja czasem też zaglądam do swoich starych zdjęć i aż się dziwię zmianom, jakie zaszły. Ponieważ nie masz swojego wątku, poszukałam cię na FO w innych miejscach i odkryłam, że masz piękny ogród, a właściwie cudną czerwono-niebieską rabatę. Szkoda, że nie pokazujesz nam swoich zdjęć. Coś czuję, że bym się zachwyciła twoim ogrodem.
A teraz
temat traw i trawek. To była moja fascynacja sprzed dwóch i trzech lat. Wsadzałam trawy we wszystkie wolne miejsca. Mam ich dużo, zdecydowanie za dużo. To co było na początku niewielkimi snopeczkami, zdążyło się w mig rozrosnąć i zdominować wiele innych roślin. Mam miskanty, prosa, trzęślice, trzcinniki, śmiałki, miłki, kostrzewy, rozplenice, turzyce, stipy. Ale gdybym miała wybrać według mojego gustu, to chyba wybrałabym rozplenice i prosa. Ładnie wyglądają także niskie miskanty. Wszystko jest jednak kwestią gustu no i wielkości terenu, jakim się dysponuje. Ja mam małą działkę, a więc i mniejsze trawy się do niej nadają. Aha, dobrze trzymają się także wszelkie turzyce. Są wytrzymałe na suszę i mrozy.
Proso
Proso Rotstrahlbush
Proso Rehbraun
Miskant Punchten