Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dereń jadalny - odmiany
Widać pełne oznaki wiosny. U mnie też kwitną, zobaczymy co z tego będzie. U mnie kwitnie od kilku lat a owoców dopiero garść była. Ale każdy kolejny rok przybliża do owoców, może to już ten.
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
Mieczysław - piękne fotki, ale teraz płot masz to już chyba popisy z drugiej strony robił - szczególnie trzecia, "wszystko" widać!
Basia
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja działka jest już od 30 lat ogrodzona, również cały ogród ROD ma zewnętrzne ogrodzenie, ale takie ogrodzenie nie stanowi żadnej przeszkody dla tak skocznych zwierzaków. Gdybym osobiście nie widział, jak zimą spłoszone przez działkowicza, przeskakiwały przez zewnętrzne ogrodzenie, nigdy bym nie uwierzył, że są do tego zdolne. W tym roku zima była bezśnieżna i bardzo "łagodna", na polach i w okolicznych lasach mogły znaleźć odpowiednią ilość pożywienia, dlatego "oszczędziły" nasadzenia w ogródkach działkowych i z amorami, przeniosły się w bardziej intymne, mniej odwiedzane przez ludzi miejsca
- całe szczęście.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Derenie kwitną jak piana,płacz rozpoczęły winogrona ,rabarbar wyłazi z ziemi.Nawet już zaliczyłem pierwsze ukąszenie meszki!Wiosna na całego!Też się cieszę ale wciąż mam z tyłu głowy że to jeszcze za wcześnie i pierwszy lepszy przymrozek może wszystko zniszczyć.
Witam
Przeglądając różne strony natrafiłem na taką firmę:
Nie linkujemy na naszym forum do All. bab...
Ma w swej ofercie 3 odmiany derenia jadalnego w cenie dość atrakcyjnej.
W związku z tym pytanie do wszystkich ktoś u nich już coś kupował? Można kupować czy raczej się obawiać jakichś numerów?
Przeglądając różne strony natrafiłem na taką firmę:
Nie linkujemy na naszym forum do All. bab...
Ma w swej ofercie 3 odmiany derenia jadalnego w cenie dość atrakcyjnej.
W związku z tym pytanie do wszystkich ktoś u nich już coś kupował? Można kupować czy raczej się obawiać jakichś numerów?
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Cena bardzo atrakcyjna, ja za Swietjaczoka w tej szkółce http://www.derenjadalny.com/pages/stron ... cornus-mas , płaciłam coś koło 40-50zł, nie pamiętam dokładnie. Kupiłam jesienią a teraz już jeden, właśnie Swietljaczok zakwitł, taki malutki a już kwitnie 

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Daj na PW namiary na tą akcję.
Witam
Rozmawiałem z Panem i powiedział że mają 3 odmiany derenia jadalnego cena jest fajna, są to roczne okulanty i jest ich sporo(twierdzi że w tym roku nie powinno zabraknąć derenia odmianowego).
Tyle udało mi się ustalić. Pytanie tylko czy to pewna szkółka.
Rozmawiałem z Panem i powiedział że mają 3 odmiany derenia jadalnego cena jest fajna, są to roczne okulanty i jest ich sporo(twierdzi że w tym roku nie powinno zabraknąć derenia odmianowego).
Tyle udało mi się ustalić. Pytanie tylko czy to pewna szkółka.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podłącze się, kupiłem w tym roku tutaj http://www.sklep.skarbyogrodu.pl/ odmianę P5 i Switljaczok właśnie. Może zrobię zdjęcia i wstawię popołudniu, nie widziałem miejsca szczepienia na krzaczkach które otrzymałem, ale mało się na tym wyznaję, więc może sami zerkniecie.
Witam. Jestem ogrodniczką
dopiero od zeszłej jesieni, więc się za bardzo nie znam.
Kupiłam w zeszłym roku za groszę u Pani w ostatni dzień przed zamknięciem małej szkółki małego
szczeniaczka" derenia jadalnego, po to, aby sobie móc go prowadzić na krzaka, że tak powiem. Ale dzisiaj się mi przyjrzałam dobrze i widzę, że na patyku gałązki, które zaczynaja rosnąć po zimie, przybiersją nieśmiało kolor czerwony.
Czy to możliwe, że kupiłam derenia białego zamiast jadalnego? czy zdarza się, że młode gałązki są koloru czerwonobrązowego, bo nie czerwonego (znaczy w czystym czerwonym kolorze nie są)
No zgłupiałam i lekko się wkurzyłam na panią w sklepie

Kupiłam w zeszłym roku za groszę u Pani w ostatni dzień przed zamknięciem małej szkółki małego
szczeniaczka" derenia jadalnego, po to, aby sobie móc go prowadzić na krzaka, że tak powiem. Ale dzisiaj się mi przyjrzałam dobrze i widzę, że na patyku gałązki, które zaczynaja rosnąć po zimie, przybiersją nieśmiało kolor czerwony.
Czy to możliwe, że kupiłam derenia białego zamiast jadalnego? czy zdarza się, że młode gałązki są koloru czerwonobrązowego, bo nie czerwonego (znaczy w czystym czerwonym kolorze nie są)
No zgłupiałam i lekko się wkurzyłam na panią w sklepie
- Akwelan_2009
- porównaj kolor młodych gałązek na moim dereniu jadalnym z kolorem gałązek swojej rośliny:/ ... / lekko się wkurzyłam na panią w sklepie

- dla porównania jeden z moich dereni białych:

Mieczysław
Mieczysław
Derenie to nie śliwki, są tak specyficznymi krzewami,że odmiany poszczególnych dereni mają różne wielkości pestek oraz kształty i dlatego wiem że po tym można też rozpoznacć poszczególne odmiany dereni jedalnych. niestety nie widziałem owoców tych dereni, dlatego pokazałem to zdjęcie z pestkami bo może ktoś ma takie derenie.
- Akwelan_2009
moje trzy derenie nie rosną jak krzewy, a jak "typowe" drzewa:/ ... / są tak specyficznymi krzewami, / ... /

- zakupione były jak drzewka i nie wytwarzają nowych przyrostów u podstawy i szyjki korzeniowej.
Mieczysław
Mieczysław