Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Aniu ja niestety pierwszy raz dostałam te cebule. Sadziłam z myślą, że to czosnki, dopiero pąki mnie oświeciły. ;:306 Werbena to siewka z ubiegłego roku, wsadzona do donicy. Podpędziłam ją od kwietnia w domu. Robiłam zaszczepki, kilka się ukorzeniło, a roślina mateczna zakwitła szybko. ;:215 Szkoda, że marniutki kwiat.

Anitko super pomocnik. Ale dlaczego taka mała ostróżka ma już kwiat. ;:218 W przyszłym zakwitnie drugi raz. :?:
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

bo młoda roślinka pokaże ci moje też mam takie małe z pąkami wzięłam je od babci w tym roku bo znów jej się wysiały, w następnym roku będą już duże i będą kwitły. Teraz jak ci przekwitną obetnij kwiatki i zakwitną jeszcze raz.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, ;:196 nigdy nie miałam ostróżek, nie mam pojęcia, jak się zachowują.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,w słonecznych promieniach i rośliny piękniej się prezentują i są takie zadowolone,masz problem z ostróżką ,bo mała,jeżeli to nie jednoroczna to jak przekwitnie ,zaraz oberwij kwiatostan,daj jakiegoś nawozu ,naturalnego jak masz albo sztucznego i będzie miała czas ,żeby się rozkrzewić i późnym latem jeszcze raz Ci zakwitnie,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś dzięki, ;:196 już myślałam, że jakieś dziwadło kupiłam.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Soniu borówka wspaniale oblepiona owocami. ;:138 One są naprawdę bezproblemowe, wystarczy zapewnić odpowiednie podłoże, prawda?
Irysy cebulowe nie chcą u mnie kwitnąć, nie będę więcej sadziła, bez łaski . ;:224
Werbena bardzo wcześnie kwitnie u Ciebie, moje dopiero z ziemi wychodzą, może zdążą przed mrozami.
Miłego dnia. :wit
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu witaj ;:196 obejrzałam zdjęcia i na widok kwitnącej werbeny patagońskiej zrobiłam ;:oj moja tez przezimowała ale odbiła przy samej ziemi a twoja już kwitnie. Połączenie czerwonej żurawki z żółciutką tojeścią -super ;:215
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Ale pięknie obsypane borówki, ale i kwiatów miały pełno :) moje dwie z trzech dopiero nieśmiało owocują , a trzecia była mniejsza to i owoców ma marnie, maliny też szykują się do owocowania.

Czy wykopane cebulki tulipanów jakoś dzielisz, pielęgnujesz zanim dasz im odpocząć do jesieni? i w czym je przechowujesz?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu borówki będą mieć sporo owoców, właściwie się nimi nie zajmuję, poza podlaniem. Konieczne jest okrywanie siatką, bo szpaki je lubią. :) Werbena ubiegłoroczna z doniczki. Irysy cebulowe mam przez przypadek i nawet kwitną. :shock:

Obrazek

Aniu werbena przechowana zimą w garażu, dlatego zakwitła. Siewki w gruncie 4 cm, a siane w domu tylko ze dwa cm wyższe. Żurawki jakoś się pozbierały wiosną, ale teraz upały, to znowu zrobią się brzydkie. ;:222 Tojeść sadzę w każdym pustym miejscu, żeby nie pielić. ;:215

Paulinko ja wszystkim użytkowym roślinom pozwalam rosnąć bez zbytniej ingerencji. Nie nawożę nadmiernie i nie traktuję chemią. Jak coś urośnie, to świetnie, jak nie to nie robię z tego problemu. Po to mam w ogrodzie, żeby jeść mniej chemii. Cebulki tulipanów po wykopaniu delikatnie otrzepuję z ziemi i układam w tekturowych pudełkach w drewutni. Jeśli mają zielone liście, to ich nie obrywam. Jak przeschną, po około siedmiu dniach czyszczę, oddzielam małe i przechowuję w siatkach plastikowych, takich jak w sklepach cebula, ziemniaki.

Moja ulubiona, bezproblemowa szałwia.

Obrazek

Obrazek

Miłorząb - drapak w tym roku bez strat.

Obrazek

Pęcherznice kwitną, ale dereń zagłuszył czerwoną Diablo.

Obrazek

Firletka z rozplenicą i turzycą włosistą.

Obrazek

Obrazek

Dwa ptaki przez pół godziny buszowały w kocimiętce.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czyżyki Cię lubią...
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Fajne te iryski białe ;:333
Jak widać nie tylko koty lubią kocimiętkę miętolić ;:224
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko dzięki za oświecenie. ;:196 Mnie może, ale nasiona kocimiętki na pewno. :)

Grażynko irysy niepozorne, ale kilka w grupie całkiem ładnie wyglądają. Kota raz widziałam jak tarmosił, a dziś pierwszy raz zobaczyłam ptaki. Zdjęcie zrobiłam przez szybę, nie chciałam ich wystraszyć.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,rabat widzę przybywa i pięknie zarastają roślinkami ,odmian kocimiętki jest trochę a koty najbardziej lubią Nepetę innymi jakoś się nie interesują,mój kot w Nepecie dostawał szaleju i robił przeróżne kopyrtki ,pęcherznice już takie duże zrobiły porządny żywopłot ,pozdrawiam ;:196
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

ale masz piękne bukszpany mam zamiar ukorzenić ciekawe czy mi się powiedzie, śliczne te ptaszki do mnie ostatnio przylatują takie malutkie mniejsze od wróbli nie wiem co to za ptaki.
Kolejne pytanie ( zamęczę cię :;230 ) pisałaś kiedyś o taki szpadlu do robienia równych rabatek jak on wygląda? pytałam się w ogrodniczym o coś takiego to oczywiście bladego pojęcia nie mieli miałam wrażenie że ledwo wiedzą co to w ogóle rabata jest. Szkoda że w szkółkach pracują tak mało kompetentni ludzie nie podoba mi się to ;:185
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Super to zdjęcie z ptaszkami ;:215 Ale masz duży ogród, można tam jeszcze kopać i kopać i kopać :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”