Tu na razie jest ściernisko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko...

Post »

Lucynko, nic straconego jeśli później wysiejesz i później zakwitną, to kwitnienie będziesz miała przedłużone :D ja nie będę miała porównania choć chętnie usłyszę, czy i jaka jest różnica (może wcale nie ma? moje nasionka już zaczęły się "rozłupywać" zobaczymy co z tego wyjdzie :wink: )
Udanej Niedzieli

Marysiu, nawóz na pewno głóg wspomoże, chyba, że Twój pies wędruje po działce jak moje (jak ostatnio wysypałam nawóz naturalny pod truskawki to mi wredzizny zaczęły go chrupać :evil:
Trawnik to zmora, co prawda dzięki niemu jest zdecydowanie mniej chwastów, ale moje piwonie też pewnie dlatego tak źle rosną, bo wciąż trawa je przerasta, choć w kółko pielę... ;:223

Obrazek
Mieczyk dla Was :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cudny mieczyk ;:167 nie mój pies ma wolierę, a luźno chodzić przestał jak dwa razy bryknął i dwóm sąsiadkom zagryzł kury. Po drugim wypadzie policja i mandat, a i groźby zza płota przede wszystkim, zmobilizowały nas do wydzielenia psu kawałka terenu z fundamentem i siatką ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Malwinko, co dzień podglądam swoje wysiewy i dzisiaj odkryłam pierwsze cuś zieleniejące się w pojemniku z nasionami heliotropów. ;:303 ;:303
Teraz tylko czekam, bo może to jakieś chwaściory. Za jakieś dwa - trzy dni już wszystko będzie jasne. :tan
Dobrego tygodnia. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Marysiu, moje psy mieszkają w domu, ale też kilka razy próbowały się urwać z działki w tym dwa razy poszły w długą i raz znalazła je policja a raz ja w tym samym miejscu (na stacji benzynowej, ale nie pytałam czy chciały tankować bezołowiową czy eko :D ) trzeba było zabezpieczyć całą siatkę dodatkową warstwą drobnych oczek, teraz siedzą na działce :wink: Twój pies to chyba husky? Pewnie teraz najlepiej czuje się na dworze? :D

Lucynko, trzymam kciuki ;:215 , żeby to były zdrowe heliotropy a nie żadne chawaściory
Udanego Tygodnia Tobie też ;:168

Dziś byłam na WOŚP w Kórniku, wylicytowałam na spółkę z Mamą
Obrazek
będzie jak znalazł na śniadania na trawie i kawę przy leżaczku ;:172
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Blue Monday - ponoć najbardziej depresyjny dzień w roku (i nie pomogło słoneczko za oknem, czy rosnące ciśnienie), ale czy jeśli dziś był najbardziej depresyjny, to znaczy, że następne będą już tylko radośniejsze i bliższe wiosny?

Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Witaj Mllvy ;:196
Czytam że zabrałaś się z zapałem do pracy ogrodowej gleba, łopata, kopanie dołów pod ...... nasionka heliotropów ;:306
Żarcik taki ;:131 Ale podziwiam za wczesny zapał ;:333 Ja w tym sezonie definitywnie rezygnuję z siewów kwiatowych - coś nie bardzo zwykle mi wychodzą.
Oczywiście pomidory będą, te muszą być. Co roku je sieję, one zaczynają mi wiosnę :uszy
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Tak, Malwinko, każdy dzień przybliża nam wiosnę. ;:138
Moja deprecha minęła i jutro już śladu po niej nie ma prawa być. :tan
Ładna hosta! ;:303 ;:303
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Malwinko taca szczególna, śniadanie będzie smakować z niej wyjątkowo. ;:215 Pierwsze twoje wysiewy niedługo zobaczymy. :)
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Zuza, ależ oczywiście masz rację, przecież ja obrobiłam niesłychaną połać ziemi (całe 13x13 centymetrów :;230 )! I nie tylko! Ja ją musiałam własnym ogrzewaniem podłogowym do temperatury doprowadzić, ja ją własnymi, tymi ręcami przerzucałam, worek przekopywałam, żeby najmniejsze i najładniejsze grudki znaleźć! Ja ją równałam całe... 30 sekund, no i sianie! Tyle ziarenek! O rozbrojeniu antyramki, żeby uzyskać rasową, prawdziwą, czystą płytkę szklaną do osłonięcia upraw i konstrukcji ze skrzynki po mandarynkach pod oknem nie wspomnę ;:306 ;:306 ;:306
Ja już nie mogłam wytrzymać z jednej strony brakuje mi tego grzebania w ziemi, z drugiej wiem, że to trochę wcześnie ;:131 Ja też chciałabym ograniczyć wysiewy, ale sadzonki jednak są dużo droższe, a mam jeszcze sporo miejsca do obsadzenia, więc bez tych palet i ziarenek się nie obejdzie :D za to na wiosnę zacznę robić sadzonki z krzewów i innych roślin które zimują w ogrodzie :wink: W tym roku też planuję pomidory, to będzie mój debiut w tych "prawdziwych" (do tej pory były tylko koktajlowe to się nie liczy :wink: )nawet dostałam nasionka od jednej z Forumek ;:333

Lucynko, cieszę się, że nastrój dobry Ci wrócił. Teraz gdy już długo słońca było mało a zima jeszcze nie odeszła to najcięższy czas, ale masz rację, każdy dzień jest bliższy wiosny i więcej słońca też jest. Ani zauważymy jak będzie połowa lutego i najwyższy czas na szykowanie się do siania na rozsady wczesnowiosenne, później zaczną przychodzić przesyłki ze szkółek i nastanie pełnia wiosny. Ja mam urodziny w marcu i choć zawsze jest wtedy jeszcze zimno, to niezmiennie w grudniu i styczniu wydaje mi się, że jak dotrwam do nich to już będzie praktycznie wiosna ;:172
W imieniu hosty - dziękuję ;:180

Soniu, już niedługo, już naprawdę niedługo, co prawda nie mam takich wielkich siewek jak Lucynka (albo nie mam takiego zuuuuma w komórce ;:306 ;:306 ) więc muszą odrobinę jeszcze urosnąć, ale już widać że się w pojemniku zaczyna zielenić, oby przetrwały
Zawsze chciałam mieć białą tacę śniadaniową, co prawda myślałam, że będzie miała jakieś różyczki, albo coś bardziej... tradycyjnego :D ale ta ma ten "trzeci wymiar" i jak doskonale ujęłaś jest szczególna :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O pokazałaś wiklinowy płotek! dziękuję :D
Na szczęście nie ulegam zbiorowym szaleństwom i żadne takie deprechy mnie nie dotyczą. Co innego halny, albo wahające się ciśnienie...to normalne :;230
Zmagania wiosenne już rozpoczęte, to teraz czekamy na zdjęcia noworodków ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Malwinko, ta biała różyczka to pnąca czy okrywowa?
Bardzo ładna! ;:63
A jak się mają Twoje heliotropowe wysiewy?
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Marysiu, pamiętam, że temat wikliny (i nie tylko) na płoty przewijał się w Twoim wątku ostatnio dość często, sama w zeszłym roku (też pamiętam, więc chyba z moją pamięcią nie jest tak źle jak ostatnio myślałam :D ) doradzałam Ci wiklinę, miałam ją zabezpieczyć przed zimą, ale nie zdążyłam, bo mnóstwo deszczu było... no nic, może na wiosnę :wink:
Wiatr równie silnie działa na organizm człowieka co brak słońca. W niektórych stanach USA (tych najbardziej wietrznych) jest nawet paragraf na złagodzenie kary za morderstwo jeśli popełniono je w bardzo wietrzny dzień ;:oj więc to nie tylko "normalne" Marysiu, to nawet zgodne z prawem ;:306
a tutaj jeszcze wiklina w różnych ujęciach :wink:
Obrazek

Obrazek

i wczesną zimą
Obrazek

Lucynko, różyczka jest okrywowa, niziutka, kupiona dawno temu (2-3 lata) w tesco (bo Mama nie chciała herbacianej ;:306 ) Okazała się bardzo wytrzymała, bo rośnie w trawniku, a kwitnienie powtarza aż do późnej jesieni, w tym roku po raz pierwszy jej nie okryłam... zobaczymy czy przetrwa :)

a teraz Drogie Panie, przedstawiam moje pierwsze poletko uprawne w tym roku :D
Obrazek
cały tłum dęba stoi i wszystkie w czapkach, bo w końcu jeszcze zima trwa ;:306

a taki widok miałam dziś z okna w pracy...
Obrazek
dzięki osadzającej się wszędzie szadzi, nawet jak wieczorem podjeżdżałam pod dom, to chwasty na polu wyglądały pięknie :;230
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zastanawia mnie bluszcz na bambusowej siatce? U mnie obalił płot starej budowy-słup z drzewa i sztachety z dech, a te bambusik to raczej nie jest bardziej wytrzymały :roll:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Malwinko, Twoje poletko uprawowe ;:333 zupełnie jak moje. ;:108 Gdybyś nie napisała, że ono Tobie przynależy, pomyślałabym, że mnie. ;:306
U mnie też dzisiaj pani zima roztoczyła takie baśniowe widoki. ;:215
Nawet polazłam na działkę, ;:65 co by podziwiać ;:111 i napoić oczy tą prawdziwie zimową aurą. ;:219

Miłego wieczoru. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Malvy dziękuję za zdjęcia, dzisiaj byłam w Casto i oglądałam wiklinę i nawet przez myśl przemknęło może kupić, no nie kupiłam chociaż nie wiem czy ubiegłoroczna cena nie jest korzystniejsza od tej co przyjdzie z nową dostawą. Odwiodła mnie tylko myśl...gdzie Ty to złożysz? a szkoda żeby już czynniki atmosferyczne zrobiły swoje. Pamiętam jak pierwszy raz pisałyśmy o Twojej wiklinie i nawet chyba namiary na panów dostałam, no ale u mnie pewnie też tacy panowie świadczą usługi :D
Poletko wygląda zdrowo i niech tak bezie aż do posadzenia w gruncie ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”