300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: 300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie

Post »

Mariolu wszystkiego najlepszego na Święta, pięknej pogody na spacery :).
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mati1999 pisze:Jezuu ty masz 87 lat !!! ;:oj moja babcia ma tyle
OK - wygrałeś ;:306

vimen czyli Kasiu - passiflorę zostawiłam w gruncie na zimę ponieważ nie miałam do niej siły. Poprzednią spędziła w domu i miałam jej serdecznie dość. Tak szybko rosnące i czepliwe pnącze jest prawdziwym utrapieniem.

Any próbuj ale jeżeli nie jest to Twój "smak dzieciństwa" - cienko to widzę ;:306

Dziękuję Iwonko, wzajemnie :D
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

Mariola byłaś u kotka z jajeczkiem ;)?
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko byłam u kotka z ...... puszeczką jedzonka. W poprzednie dni wpadałam tylko "roboczo" a wczoraj wybrałyśmy się z córką na długi spacer po działkowisku, połączony z poszukiwaniem niewidzialnego kota. No i znalazłyśmy dziada - kilka alejek dalej leżał rozwalony na tarasiku domku i wygrzewał w słoneczku ;:oj
Na nasze "kici kici" z za domku wyszedł właściciel działki - starszy pan (działkę kupił jesienią i nie może się nią nacieszyć. A może nie ma z kim świąt spędzać ;:131 ). Koty u niego dwa - przybłędy ;:131
Opowiedziałam mu historię "mojego - nie mojego" burasa. Śmiał się z mądrości kota, który 2 michy obstawiał. Na dzień wczorajszy temat zostawiłam ale będę partycypowała w kosztach utrzymania kotów bo pan na bogacza nie wygląda a koty kosztują. Zastanowię się jak to ustalić.
Tak więc - miałaś absolutną rację, podejrzewając kota o kilka miejsc do dożywiania , Piotrek też - "morda" cwana z tego kota niemota :;230
No i tyle. "Pogoda jaka je - widzita", krótkie liźnięcia słoneczka wykorzystujemy na spacery, siedzimy w domu i z nudów żremy ;:185 . Jeszcze raz utwierdzam się w temacie - święta w domu to rozstrój żołądka i stracony czas.
Ach, ta zimna, mokra wiosna - szczekam na taką pogodę.
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

Ano właśnie ja chętnie zamieniłabym święta na działce zamiast jedno wielkie obżarstwo...
Pan może nie ma, a może w tym wieku można poczuć się już na tyle wolnym, żeby robić to na co ma się ochotę?
U mnie wszyscy marzyli o wyjeździe gdyby nie pogoda...i tak co święta, a potem i tak spotykamy się przy wspólnym stole, ale jest miło i z roku na rok mądrzej bo każdy coś przynosi raczej zrobionego niż kupionego i jest wspólne biesiadowanie :).
Pozdrawiam w drugi dzień Świąt :).
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Mariolka powiedz co u Ciebie kwitnie, nie mówny już nic o jedzeniu, bo........ czekałam aż wyjadą i będę mogła wyciągnąć mieczyki z lodówki na stół :;230 cwany ten Twój-nieTwój kiciu, ja też takiego mam ale koło domu, niby dziki a cholera żre wszystko i od wszystkich, bo każdy mu miseczkę wystawił. jest szerszy jak dłuższy a ja sadzę w donicach i moje nornice śmieją się w głos.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elizko racja, racja, racja - 100% słuszności

Takim akcentem
Obrazek

Kończymy takie święta Wielkanoc 2015
Obrazek

Od jutra ma być coraz lepsza pogoda ;:215
Jutro wczesnym rankiem rozsadzam resztę pomidorów. Doniczek rozsadowych w bród ale z podstawkami - kruchutko. No i zatrwian chyba powinnam - nie znam tej rośliny i nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Trzeba będzie "na czuja".

Iwonko z podanych przez Ciebie powodów - nie będę narzucała się z pomocą Panu od kotów. Prędzej czy później i tak trafi do mnie cała epistoła na ten temat. Wtedy będę miała jasność bez ostentacji.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Oczywiście musi być winko ;:215 ;:306 Ale takie pasuje ;:224

Wielkanoc to już przeszłość w pogodzie oczywiście :D

No i jutro zacznę przekopywać rabatę dla róż i wycinać dzikie wino :lol:
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

Mariolu wpadłam z rewizytą i bardzo mi się u Ciebie podoba :)
Na razie doczytałam do 37 strony pierwszej części :wink:
Uwielbiam czytać Twoje wypowiedzi ;:215 Będę często zaglądać ;:108

Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Amelia
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

A my dziś raczyliśmy się winkiem u teściów (Teść niestety w pracy) wino dojrzało, nabrało pełności, pite na jesieni czy Boże Narodzenie nie zachwycało, a dziś ech kilka kieliszków wtrąbiłam, brakowało tylko deski serów ;).
Za każdym razem podziwiam Żonkile przy Wiertniczej (?), musiały być tylko nornice ;), bo jakoś nie wszystkie powychodziły...
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No, cóż - Mariolka - święto, święto i..... u mnie już po świętach.

Czytam, że nie znasz zatrwianu. Ja go znam, już miałam go na działce. Podczas pikowania daj mu trochę większą doniczkę i na działce na każdą roślinę przeznacz też odpowiednio dużo miejsca ( z 50 cm ).On się ładnie szeroko rozrasta. To jeśli chodzi o zatrwian wrębny. Inaczej rzecz się ma z zatrwianem suworowa. Ten jest rośliną raczej smukłą i tworzy kwiatostan kłosowy. Zajmuje zdecydowanie mniej miejsca. Oba gatunki wymagają słonecznej wystawy i piaszczystego, przepuszczalnego podłoża.
Mój ( wrębny ) rósł sobie na moim gliniastym podłożu i być może dlatego mocno wybujał. :tan
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati dlaczego nie ? :lol: . Winko leciutkie pijemy bardzo chętnie, a już do pieczonej kaczki - obowiązkowo. A dziś właśnie kaczor na stole honorowe miejsce zajmował. Z szarymi kluskami ;:215

AmeliaL - dziecko kochane ;:oj , naprawdę przebrnęłaś przez te wypociny ??? ;:oj Nawet ja tam już nie zaglądam ;:306 bo mi samej przed sobą wstyd za moją ówczesną ignorancję :oops:

Iwonko mnie też podoba się ten łan żonkilowy . Jeżeli będzie jutro ładnie - będę tamtędy rowerem jechała - cyknę fotę aby wszyscy wiedzieli o co chodzi.

Lucynko mam właśnie wrębny . Kiedy się toto pikuje ? U mnie , od kilku tygodni trwa jako rozetka 2 listeczków . Czy to jest faza "do pikowania" ?
Obrazek
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

A kaczuszka z czym? z jabłkami? pomarańczami? zrobiłaś mi apetytu :). Jakieś 12 lat temu jadłam przepyszną kaczuszkę w Kuźni...
A szare kluski to chodzi o przycieraki?
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaczka - dziwaczka została upieczona z tym "co kot przywlókł z podwórka" czyli ze wszystkimi owocami suszonymi jakie znalazłam w lodówce (w większości to śliwki suszone ale też figi, morele) a na koniec pocisnęłam sokiem z przeleżanych już pomarańczy i obłożyłam jabłkami. Z żurawiną i borówką ją zjedliśmy. Mam ten luksus, że podejmuję ludzi zapracowanych, dla których wszystko jest pycha ;:306
Dobrze - od dziś zęby w ścianę i kiełki - trzeba oczyścić organizm ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariolka - z pikowaniem zatrwianu jeszcze trochę poczekaj, do momentu, gdy urosną mu jeszcze dwa listki. Życzę powodzenia w jego uprawie, bo jest ładną rośliną i - co ważne - świetnie się jego kwiaty zasuszają i zimą wyglądają jak żywe.
SŁONECZKA CHCĘ !!! ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”