Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 2cz.

Post »

Kręcony 100 szczere gratulacje, masz piękne daturki ;:138 . Domyslam się, że w sezonie rosną sobie w gruncie :?:
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
krecony100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 mar 2012, o 18:10

Post »

Andrzej wysadzam do gruntu tak średnio po 15 maja robię wkoło korzeni tzw. korytko, wtedy jest łatwiej podlewać i podawać nawóz.
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

Kręcony 100 - czy wysadzasz do gruntu bezpośrednio z piwnicy, czy tez wcześniej (przed 15 maja) w widnym i ciepłym pomieszczeniu budzisz daturę? Ja zwykle tak robię, a ubiegłym roku po raz pierwszy datura poszła do gruntu. I wynik był.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07

Post »

Kręcony pięknie rozrosły się Twoje Datrurki - naprawdę robią wrażenie :)

Kochani - moje badylki wypuściły korzonki i wsadziłam je do ziemi tydzień temu i teraz rosną jak szalone jak je przezimować ? jak do tej pory w domu na oknie czy jak dorosłe datury w chłodnym przyciemnionym pomieszczeniu ?

Obrazek
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Andrzejku pewnie nie doczytałeś mojego pytanka więc je ponawiam ;:108 Czy latem obrywasz część liści na daturze bo słyszałam różne opinie ,chciałabym znać Twoje zdanie ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

ElleBelle - przepraszam :oops: . Faktycznie nie doczytałem. Oczywiście zawsze obrywam nadmiar liści. A zaczynam od dołu, obrywając te największe. Staram się zostawiać na początku 5 - 6 "pięter". Jak pojawiają się pąki kwiatowe i kwiaty to liście obrywam rzadziej - ot tak żeby nie zaszkodzić urodzie rośliny. Za każdym razem inaczej, w zależności od wielkości i grubości pędów.
Mineralka - ja bym tych młodych do piwnicy nie chował. Tylko nie przesadzałbym z nawożeniem. Zresztą sądzę, że nie powinny rosnąć tak szybko jak w sezonie. No chyba, że masz szklarnię.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
krecony100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 mar 2012, o 18:10

Post »

Andrzej zaczynam podlewać już w marcu a jak puści pierwsze liście to daje do widnego pomieszczenia (stawiam bliżej okna w piwnicy i włączam grzejnik olejowy na małą temperaturę) do czasu wkopania do ziemi nie daję nawozu ponieważ uważam że mogłoby to przypalić korzenie i w marcu szybki wzrost nie jest aż tak potrzebny.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Andrzejku -dziękuję za odpowiedz ;:180 Ja tak robię tylko mój M zawsze mówi że nie wolno obrywać liści i dlatego chciałam od Ciebie to usłyszeć ;:180 Moje datury jeszcze kwitną na korytarzu,ale zapach niebiański ;:215
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
grazia72
500p
500p
Od: 24 maja 2010, o 14:13

Post »

Krecony ;:63
Robią wrażenie Twoje datury :shock:
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja do Was chyba z daturowym problemem.
Pod koniec lata kupiłam sadzonki datur.
Wsadziłam do donic i postawiłam na oknie,zaczęły wolno przyrastać.
Jedna w dziwny sposób.
Z ziemi wyłazi cała masa młodych pędów ,które wyglądają jakby zrosły się ze sobą.
Liście pokazują się,ale prawie natychmiast odpadają. To coś jest twarde ale żywe.
Sadzonka własciwie nie wykazuje oznak przyrostu bo chyba ten 'pasożyt" eksploatuje ją nadmiernie.
Czy spotkaliście się z takim problemem?
Co to jest?Co powinnam z tym zrobić?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40

Post »

bardzo dziwnie to wygląda i pomimo że brak przyrostu o tej porze roku jest rzeczą naturalną to ja bym ucięła roślinę blisko ziemi i ukorzeniła, a to co coś co niby ma przypominac daturę zostawiła i obserwowała co z tego wyrośnie - może z jednej sadzonki zrobią się dwie
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

KaRo pisze:...Z ziemi wyłazi cała masa młodych pędów ,które wyglądają jakby zrosły się ze sobą.
Liście pokazują się,ale prawie natychmiast odpadają. To coś jest twarde ale żywe.
Sadzonka własciwie nie wykazuje oznak przyrostu bo chyba ten 'pasożyt" eksploatuje ją nadmiernie.
Czy spotkaliście się z takim problemem?...
Ja bym nic nie robił. Wydaje mi się, że po prostu roślina została wyjątkowo dobrze ukorzeniona i będzie wiele pędów - ot taki krzak daturowy. A że wolno rośnie to chyba teraz jest OK. Bo inaczej w lutym nie wyniosłabyś jej z domy :roll:
Jeśli podejrzewasz jakiegoś pasożyta (wątpliwe) to możesz po prostu wyjąć roślinę z ziemi i dokładnie obejrzeć korzenie. I wtedy wszystko będzie wiadome. A potem z powrotem do ziemi, może być do nowej.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

KaRo pisze:A ja do Was chyba z daturowym problemem.
Pod koniec lata kupiłam sadzonki datur.
Wsadziłam do donic i postawiłam na oknie,zaczęły wolno przyrastać.
Jedna w dziwny sposób.
Z ziemi wyłazi cała masa młodych pędów ,które wyglądają jakby zrosły się ze sobą.
Czy spotkaliście się z takim problemem?
Co to jest?Co powinnam z tym zrobić?
Wszystko oberwij rękami - z tego nie będzie pędów - po prostu przy "pniu" ze względu na hormony roślinne, które są w ukorzeniaczu rozrosły się komórki macierzyste, które mają błędny materiał genetyczny i nie wiedzą czy mają być liściem korzeniem czy łodygą. Takie rzeczy należy usuwać bo niepotrzebnie obciążają roślinę.
Przy okazji - opryskaj preparatem grzybobójczym i daj jej więcej azotu. Liście są na pewno zainfekowane jakimś grzybem przez osłabienie ze względu na brak nawozu. Oberwij też wszystkie boczne przyrosty
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

izabela skula pisze:bardzo dziwnie to wygląda i pomimo że brak przyrostu o tej porze roku jest rzeczą naturalną to ja bym ucięła roślinę blisko ziemi i ukorzeniła, a to co coś co niby ma przypominac daturę zostawiła i obserwowała co z tego wyrośnie - może z jednej sadzonki zrobią się dwie
Dlaczego brak przyrostu ma być naturalny? Przecież KaRo trzyma ją w ciepłym i jasnym miejscu. U mnie przy 6 stopniach rosną i to całkiem całkiem. Trzeba podawać nawóz z azotem ale azot nie może być w postaci mocznika (najlepiej azot azotanowy) bo faktycznie mocznik asymiluje się w roślinie przy wyższych temperaturach.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję za Wasze uwagi. ;:180
Tak czułam,że to jakiś dodatkowy wytwór,który nie ma dobrego wpływu na sadzonkę.
Usuwam zatem to brzydactwo,przyrosty ,opryskam na grzyba i podleję nawozem azotowym.
Wiele lat uprawiam datury ale po raz pierwszy zdarzyło mi się widzieć takie anomalia.
Dzięki Adrianie. :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”