Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

Ale numer!
To Ty je Żanetko kupiłaś!
Chodzi mi o E.splendens variegata i o Aeonium lindley variegata. :;230
Miałam je licytować, ale jakoś sobie zapomniałam. To ładnie by było, biłybyśmy się między sobą.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko! No to rzeczywiście by się działo... :;230 Ale to nic straconego, jak dotrwają do wiosny, to wiesz przecież, że chętnie się podzielę. E. splendens raczej nie urośnie tak szybko, bo to maleństwo, ale reszta oby przeżyła, to będzie Twoja, jeśli tylko będziesz chciała :D

Szkoda, że na all nie widać całych nicków, kiedyś były widoczne i było fajnie, natomiast teraz większości można się tylko domyślać po pierwszych literach. Co nie przeszkadza w fajnej zabawie :D
onectica pisze:
piasek pustyni pisze:I to na razie byłoby tyle z nowości. Przez co najmniej jeszcze trzy miesiące nie przewiduję następnych
a zaczynamy liczyc od kiedy?
Ło matko z córką, a bo ja to myślisz wiem...? Raczej nastawiałam się na od..."za tydzień" ;:306
onectica pisze:Widzę, że u Ciebie już po siewach. To teraz masz luz, bo przecież dobry rolnik, to posieje i leży brzuchem do góry, a samo mu rośnie
No to chyba mi ten atak śmiechu zaszkodził, a miał Mateuszowi :;230 A widziałaś Ty kiedyś rolnika? :;230 leżącego do góry brzuchem w dodatku? :;230
Posiać posiałam, ale już dziś musiałam zmieniać wysokość pudełka, bo niektóre sięgały już pokrywki ;:oj A, i czapeczkę jednemu potworowi musiałam pomóc ściagnąć. Taaaa, poleżę sobie - nie powiem, gdzie, bo pogoda i tak ponura...
onectica pisze:Masz wystarczająco dużo szaf, żeby to w tym roku pomieścić?
Mam! Jedna wystarczy ;:306
mataan pisze:
piasek pustyni pisze:Też masz kilka pozycji, które bardzo mnie ciekawią, więc nie mogę się doczekać Waszych wysiewów.
Tylecodony czy epifity?
Epifity oczywiście!
mataan pisze: Gdy zobaczyłem nasiona Tylecodon, byłem w szoku. Takie to małe, że ledwo je widać, a co dopiero mówić o sianiu?
To ja się tak śmiałam, jak pierwszy raz robiliśmy zamówienie i Marta zamówiła standardową porcję nasion. Jak przyszło "toto" w tym woreczku, to już chciałam reklamować, bo dosłownie nic nie było widać! A się z Niej i śmiałam, i za razem współczułam. Potem jednak przysłowie się zemściło na mnie samej, bo dostałam Kalanchoe pumila - równie drobny proszek co nasiona Marty! A teraz nie wiem co i komu zrobiłam, za co "los" się ze mnie zaśmiał, bo nasiona delospermy tej wiadomej, z Madagaskaru są... po prostu pyłkiem i nawet nie wiem, czy je posiałam czy się rozsypały w powietrzu ;:202 Witaj w klubie ;:306
mataan pisze:Poza tym, gdy co nieco poczytałem o siewie nasion tych roślin, mam trochę mieszane uczucia... Nasiona kiełkują szybko (3-4 dni), ale najlepsze zaczyna się dopiero później - siewki są bardzo wrażliwe na przelanie i, żeby było ciekawiej, na przesuszenie. Poza tym rosną bardzo wolno - 2-3 letnie siewki osiągają 3-4 cm. wysokości. No, ale nie ma co się martwić na zapas.
I prawidłowo, martwić się będziemy później, damy radę!
mataan pisze:Nasiona epifitów - duże i "normalniejsze", więc tu nie powinno być poważniejszych problemów.
Yhy, tylko jak zobaczyłam nasiona Rhipsalis horrida sp. Madagaskar, to niekoniecznie bym się z Tobą zgodziła ;:131
mataan pisze:
piasek pustyni pisze: Będę sępić o Aporo, jak podrośnie i da się podzielić
Nie ma sprawy, ja tam roślin nie żałuja. :wink: Na razie mały jeszcze, ale aporocactusy szybko rosną, więc nie ma biedy. Marzy mi się Aporocactus martianus, ale trudno go dostać. Inne zresztą też. Mam zaledwie 3, do tego A. flagriformis rośnie tak, że krew mnie zalewa. :?
Piękne euphorbie!
Za aporo trzymam kciuki więc, by rósł. Za inne epifity jak najbardziej również. A do wiosny niedaleko, to zrobimy machniom ;:oj
Janku - bardzo dziękuję Ci za wizytę! Ja regularnie podglądam Twój balkonik, nie zawsze się odzywam, bo nie mam wiele do powiedzenia o tych roślinkach, ale lubię o nich czytać i do Ciebie zaglądać. Cieszę się, że i Ty tutaj zajrzałeś :D

Normalnie jak przeczytałam Wasze posty, to i humor powrócił. A taki ciężki tydzień pracy przede mną, niemniej grunt to miło go zacząć, i Wasze wizyty w tym są najlepsze i czkam na kolejne, za co z góry dziękuję bardzo! ;:180
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Żanetko i ja cię odwiedzam i podziwiam ,nie zawsze pozostawiam ślad po sobie :)
Eupforbia, a jak że śliczne podobają mi się i to bardzo ,ale nie mam nic do powiedzenia o nich oprócz podziwiania :;230
Jestem ciekawa Twoich zasiewów ,na pewno jak zawsze roślinki będą zadbane i dorodne.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu! Ja dziękuję zawsze i wszystkim, którzy tu zagladają bez względu na to, czy zostawią swój ślad czy nie. To przecież naturalne, ja też się czasem tak "napiszę" w pracy, że na Forum tylko czytam. Niemniej bez Waszych wizyt - tych "czytanych" czy "pisanych" ten wątek dawno by padł, i nawet nie wiesz jak się cieszę, że tworzymy go wszyscy razem. Za każdą wizytę dziękuję ;:196
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Piękne masz nowości...euphorbie są przepiękne ;:138 a za wysiewy trzymam kciuki, korzonki i co tam jeszcze niech się uda ;:138
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

I ja tu regularnie zaglądam, choć nie zawsze pozostawiam ślad :-) piękne masz rośliny, ciekawe nowości, a i wysiewy całkiem obiecujące :-) oczywiście dołączam się do poprzedników, którzy życzą powodzenia i jak najmniej strat na zimowisku :-)
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie dziękuję za kolejne wizyty ;:180
brombiel pisze:Piękne masz nowości...euphorbie są przepiękne ;:138 a za wysiewy trzymam kciuki, korzonki i co tam jeszcze niech się uda ;:138
A się wiele tym razem nie uda, ale Agnieszko dziękuję za przemiłe słowa ;:180
gracesz pisze:I ja tu regularnie zaglądam, choć nie zawsze pozostawiam ślad :-) piękne masz rośliny, ciekawe nowości, a i wysiewy całkiem obiecujące :-) oczywiście dołączam się do poprzedników, którzy życzą powodzenia i jak najmniej strat na zimowisku :-)
Grażynko - bardzo, bardzo dziękuję, życzę oczywiście tego samego (w części dotyczącej zimowiska, ale i do wysiewów zachęcam)

Sami chcieliście ;:oj Żeby nie było - widoków z mnożarki część dalsza.
Jak to w naturze - wyjrzały już niemal wszystkie, jednych więcej, innych mniej, ale wyglądają sobie. Czapeczki musiałam ściągać niektórym, inne sobie radzą.
Jednak nie wiecie nawet, jak wielką frajdę sprawilo mi wysianie dwóch roślinek. Spodziewałam się, że niestety nic z tego nie będzie, bo chyba niezupełnie zgodnie ze sztuką wysiewu uszkodziłam twarde nasiona, i tak z żalem pakowałam je do pudełka. Tymczasem, minął równo tydzień, a tutaj już wygląda sobie...

Delonix Flamboyant adansonioides i Delonix Falmoyant regia!!!
Ucieszyłam się niesamowicie. I od razu informuję, że choć powszechnie obie znane bardziej jako "Płomień Afryki", to roślinki rdzenne dla Madagaskaru.
A teraz po kolei:
Delonix Flamboyant adansonioides - nasiona jak kawa ;:306
Obrazek

A tak wygląda równo w 7 dni po wysiewie:
Obrazek
Obrazek
i jak widać, kiełkują następne:
Obrazek

A to dostojna Delonix Flamboyant regia - to właśnie najbardziej znany jako "Płomień Afryki". Nasiona były okrutnie twarde, filozoficznie pomyślałam, że mam do nich szczęście, bo przecież w zeszłym roku siałam około 50 sztuk baobabów i też się namęczyłam z uszkadzaniem nasion. Tak wyglądały:
Obrazek

A na razie wzeszła jedna:
Obrazek
Obrazek

Trzymajcie kciuki za pozostałe, bo bardzo mnie one ucieszyły i mam nadzieję, że będą cieszyć nas wspólnie.
I znowu muszę przeprosić tych, ktorzy się nudzą, ale co ja na to poradzę, że tylko z Wami się mogę wschodami roślin dzielić ;:306 ;:306
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

O kurcze! regia! No to będzie coś pięknego!! ;:oj
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko! Dzięki wielkie ;:196
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

Witaj,
gratulacje wykiełkowania Delonix-ów podziwiam, ;:oj ja wysiałem i nic nie wykiełkowało. ;:174
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szymon! Witam Cię w moim wątku, bardzo dziękuję i zapraszam częściej, a delonkom powtórzę Wasze słowa, może więcej nasion wyjrzy z zaciekawieniem, co macie im do powiedzenia ;:306
Natomiast przyczyn nie wykiełkowania może być wiele - nieświeże nasiona, mogły być źle przygotowane, może temperatura i światło nie takie - mogło być różnie. Jak posieję następnym razem, będę miała materiał porównawczy :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Śliczne dziwolągi. Ale się ciekawie zapowiada! ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tam, Henryku, wiesz że ja bardzo lubię endemiczne dziwolągi ;:306 Oby rosły, a będę baaaardzo zadowolona :uszy
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

Wysiewy ruszyły pełną parą ;:138 Co prawda wszystkie z tych nazw musiałem sobie wyguglać bo nie wiedziałem nawet cóż to takiego a to normalnie jakieś drzewa :uszy W takim razie życzyć tylko niech wykiełkuje 110% nasion ;:173
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

No niech rosną, niech rosną... ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”