Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

Super pomysł z tym przeglądem hortensji :tan :tan
Już sobie zapisałam że muszę dokupić: Hayes Starburst, Blue Deckiel i Bombshell :heja
Cudne, czekam na resztę ;:65
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU....Twoja Hayes nie kaprysi :?: u mnie posadzona blisko gruszy i to chyba nie dla niej miejsce, bardzo mało przyrosła przez ten sezon, ciągle musiałam biegać wokół niej z konewką, bardzo słabo kwitła ....nie potafię nawet powidzieć jak wygladały jej kwiatostany....poprzestrzelane drobniusie kwiatki.
I tak się zastanawiam czy nie poszukać jej lepszego lokum.....

Przegląd hortensji ładniusi, będą zdobić Tobie ogród przez całą zimę....a jakie czupryny będą miały jak je śnieg otuli.

:wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hortensje super. ;:215
Ładnie Ci kwitną i masz ich całkiem sporo.
U mnie tylko kilka bo nie ma już miejsca na więcej.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:oj Ale cuda
Jak ty robisz, że białe tawułki, parzydło i hortensję kwitną Ci w jednym czasie. U mnie jedne po drugich.
Hayes Starburs jakie ma cudne delikatne podwójne kwiatki ;:215 . Takiej oryginalnej jeszcze nie widziałam.
Bombshell pięknie się wybarwiają jej bombeczki (też pierwszy raz widzę)
Mam pytanie czym się różni Kyushu od Tardiva. Kupiłam podobną, gdy nie kwitła jako Grandiflorę-(etykietka jeszcze na niej dynda). Ale widzę, że nią nie jest, myślałam. że Kyushu (ale teraz już nie wiem czy nie Tardivę ;:219 ) Zajrzyj do mnie jaką CI bardziej przypomina.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Wandziu,Twoje hortensje przepiękne ,a wśród traw wyglądają bardzo dostojnie ,świetna też kompozycja z parzydłem i białą tawułką,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

April, ja zawsze polecam Bombshell. Jestem zakochana w tej hortensji i w tej chwili mam jej już cztery sztuki kosztem kupowania następnych odmian. Co do Hayes Starburst to jest to hortensja krzewiasta. Ma oryginalne kwiatuszki i w ogóle bardzo dużo pędów i kwiecia. Ale niestety z powodu tej obfitości kwaitów nieco się ozkłada i jak widać na fotce leży u mnie na ścieżce. Podparłam ją wiosną balkonikiem, ale to nic nie pomaga. Tak więc miej to na względzie. Blue Deckiel kupilam kiedyś na allegro. Nie widziałam jej na żywo nigdzie w sprzedaży.

Leszczynko, mam Hayes dwa lata i od początku ładnie rosła i kwitła. Nie ma dużo słońca, raczej półcień. Kwiaty, jak widzisz, ma piękne, upchane. Ale wodę faktycznie lubi, bo gdy tylko jej brakuje, od razu się rozkłada. Ja bym jej na twoim miejscu na razie nie ruszała. Zobaczysz za rok, może się lepiej zadomowi.

Kogra, uzyskałam trochę miejsca na hortensje, bo wyrzuciłam kilka róż, które stale łapały plamistość i beznadziejnie kwitły. I wcale nie było mi żal, Grażynko, bo hortensje cieszą oko dłużej niż róże i mają dla mnie takie uspokajające działanie. Poza tym nie czepiają się ich żadne paskudztwa.

Koziorożec, ta biala kompozycja faktycznie mi się w tym roku udała. Nareszcie uzyskałam to, o co mi chodziło. Wszystko zakwitło jednocześnie. Oby tak co roku, bo wiesz, w tym roku jest jakoś w ogóle nietypowo w ogrodach :D

A_nie, na tej Białej Rabacie zakwitły te rosliny jednocześnie. Bardzo bylam zadowolona i często chodziłam oglądać ten widoczek. Nie wiem, czy co roku te rośliny tak się ładnie będą zgrywać w czasie ze swoimi kwitnieniami.
Jeżeli chodzi o hortensje i różnice między nimi, to zrobiłam dzisiaj rano takie porownawcze zestawienie. Zaraz zrobię sobię kawę i ci wkleję.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Alu, sfotografowałam dziś kwiatostany kilku odmian hortensji, które jeszcze miesiąc temu wyglądały bardzo podobnie i wlaściwie trudno było wychwycić różnice. Teraz różnice zaczynają się uwidaczniać.

Tardiva -- pędy proste, strzeliste i szywne. Kolor pędów ciemny. Kwiatostany bardzo wydłużone. No i co ważne, jest już wyraźnie przebarwiona na różowo.
Obrazek Obrazek

Unique - była bardzo podobna do Tardivy, ale kwiatostany ma krótsze i nadal pozostaje biała.
Obrazek Obrazek

Kyushu -- pędy nieco bardziej wiotkie i zielone. Kolor kwiatu wciąż biały i o ile pamietam, nie będzie się przebarwiać. Moim zdaniem masz Alu właśnie tę odmianę. Na drugiej fotce kwiat wygląda nietypowo, ale to dlatego, że uniosłam go do góry, a do tej pory był wychylony poziomo i tak się kwiatuszki ukształtowały do słońca.
Obrazek Obrazek

Grandiflora -- już wybarwiona, pędy nie są tak sztywne jak u Tardivy. Kwiatostany ma okazałe, zwisają w dół. Gdy byłam w Wojsławicach, widziałam dwie wersje tej odmiany. Jedna wielkokwiatowa, a druga bardziej ażurowa. Jest jakaś drobna różnica w nazwie, ale teraz już nie pamiętam.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Kolekcja hortensji imponująca ;:oj , kompozycje roślinne cudo ;:108 Zamknęłam swój wątek,to tak informacyjnie,pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Piękna kolekcja hortensji. ;:333 Jak wysoka rośnie Tardiva i jakie stanowisko ma u Ciebie? Planuję szpaler hortensji i zastanawiam się nad odmianą. Nie będzie to stanowisko mocno słoneczne. Do tej pory moje hortensje rosną praktycznie w pełnym słońcu, więc się trochę obawiam. Coś doradzisz?
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

Witaj Wandziu wypasione masz hortensje.Mają niesamowite kolory .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,masz hortensje zjawiskowe,często je nawozisz?Miałąm kupic tylko polar bear u nas na agrze,ale po twoich zdjęciach mam jeszcze ochotę na bomshel,ale pewnie takiej nie dostanę u nas.Czy hayes starburst pokłada się u ciebie,bo widzę,że masz sztywną?U mnie jest podwiązana na wszystkie strony,bo leży zupełnie.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Wandeczko :!:
Czy mam Ci się odwdzięczyć też tylko stwierdzeniem, że jest pięknie?
Nie, nie będę taka skąpa w słowach i dodam jeszcze, że patrząc na Twoją imponującą kolekcję hortensji, znając tempo i siłę ich wzrostu prorokuję, że za kilka lat nie będzie można Cię w tym lesie znaleźć, a Czesław znajdzie się w doborowym towarzystwie hortensjowych drzew ;:oj.

;:196 Jagi
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Wandziu, piękna kolekcja hortensji. Też myślę, ze warto dokupić kolejne odmiany. Ja mam tylko 4 odmiany, ale bardzo mi imponują :) Zwłaszcza teraz, gdy zaczynają się przebarwiać.
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Lanceto, jaka szkoda, że zdecydowałaś się zniknąć z forum! Turdno mi pytać o powody, ale bardzo mi miło, że na koniec do mnie zajrzałaś z pozdorwieniem. Mam jednak Lodziu nadzieję na dalsze Twoje odwiedziny, choć będziesz bezwątkowa ;:108

Helios, pytasz, jak duża rośnie Tardiva. Mniej więcej 1,5-2 m. Chciałam ci zrobić fotki, które lepiej dawałyby pojęcie o jej pokroju, ale niestety mam tylko takie, bo dalej nie mogą się odsunąć, gdyż już opieram się o ścianę domu. Jeśli lubisz ażurowe kwiaty, to ta odmiana z pewnością nadawałaby się na szpaler i nie trzeba by dużo sztuk, bo to są raczej spore krzewy. Ja szczerze mówiąc wolę pełne kwiaty i tu bym polecała Silver Dollar albo poczciwą Limelight, którą zapewne już u siebie masz. Zresztą co ja tam wiem o hortensjach? To od ciebie powinnam się o nich uczyć, bo mało kto ma takie okazy jak twoje.

Obrazek

Obrazek

Hagaart, witaj! Hortensje są jak kameleony, cały czas zmieniają kolor, choć nie wszystkie. Kiedyś wolałam, żeby pozostawały białe, ale teraz lubię te jesienne przebarwienia.

Małgocha, no niestety, moja Hayes leży jak naleśnik, a to z powodu ilości kwiatów i cienkich pędów. Nie wiem, może z wiekiem staną się sztywniejsze, bo już sama nie wiem, czym mam podpierać tę hortensję.

Obrazek

Ta czerwona to gazania, dostałam kilka miesięcy temu w prezencie :)
Obrazek

Obrazek

Jagulko, no po prostu mnie rozmieszyłaś. Jak ja lubię to twoje poczucie humoru. Cieszę się, że nie poskąpiłaś mi kilku dodatkowych słów, ale zamiast mnie wesprzeć, przeraziłaś mnie perspektywą, że zabłądzę kiedyś w tym moim ogrodzie i do domu nie trafię. Może faktycznie dam sobie na wstrzymanie z hortensjami :shock:

Kropelko, jak ja bym miała tyle miejsca co ty, to bym się nie wahała z dokupieniem hortensji. W ogóle nie wymagają, żeby koło nich biegać. Tylko podlać trzeba i to cała praca. Zesztą jak masz je u siebie, to sama dobrze wiesz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Strasznie wolno przyrastają u mnie hakone. Musiałam je posadzić razem blisko siebie, żeby się zeszły i utworzyły ładną czuprynę. Mam nadzieję, że w przyszłym rroku juz tak będzie.
Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

I jak tu nie kochać hortensji ;:167 ?

Wandziu, moja Grandiflora ma pełne kwiaty. Czy Twoja na pewno jest tą odmianą? Nie spotkałam się z tym, żeby Grandiflora była ażurowa ;:218 .
W tym roku widziałam White Dom w ogrodzie u Romy i była potężna :shock: . Nie wiem jak ją upchniesz, gdy się rozbucha ;:224 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”