Działka na Kaszubach - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2014

Post »

A ja przyszłam do Ciebie pooglądać obrazki. ;:196 Ten jest najładniejszy.
Obrazek

Kiedyś przyjdę poczytać. :D
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Kurcze , Marysiu - ja też się uporać nie mogę z jakąś nieokreśloną zarazą - kiedyś jej nie miałam , a teraz - wszędzie się 'rozgościła' . Ma niczym ośmiornica - rozcapierzone macki , rozpostarte na ziemi i rośnie wszędzie . Nie jest to jednak gwiazdnica ;:185 ...ale co - sama nie wiem ...
Wiesz , ze rzeczony chwast zawiera saponiny , żelazo , potas , witaminę C - chronił przed szkorbutem , działa wykrztuśnie ?
Pozdrów ode mnie Gdańsk- miasto , w którym się zakochałam lata temu :wit
Ciebie pozdrawiam osobno ;:196 ;:167
P.S. Ja dla wnuczki prezent posyłam na urodziny ( dzisiaj dostała) , które obchodzi 18.11. - w tym są też zawarte pieniądze na zachciewajki mikołajkowo- gwiazdkowe ...kupi sobie co zechce ...
P.S. II ...jak ustawiasz aparat , ze takie super fotki robisz konkretnej roślinie ..a tło jest rozmyte . Widz może się skupić jedynie na tym , co chcesz przekazać ....też mam na makro ...ale coś więcej ?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu .... gwiazdnica raczej nie pochodzi od ciebie. Mniej więcej dwa lata temu kupilam toche odbiornika od niejakiego pana Szczepana z Równego. Resztę odbiornika który mi pozostał wrzucilam do kompostownika. No i gwiazdnica rośnie głównie w warzywniku i tam gdzie rozrzucilam kompost.
Maju...... jak się cieszę że jesteś ;:138
Niewiele jest do czytania i oglądania bo ja mam bardzo kiepski internet na wsi. Teraz będę nadrabiać...wspominkami
Jagodko .... dziękuje za podwójne pozdrowienia :lol:
Moje wnuczki jeszcze trochę za małe na samodzielne zakupy a poza tym wierzą w Świętego Mikołaja i niech tak będzie najdłużej.
Muszę ci powiedzieć, że latem miałyśmy bardzo poważną dyskusję na temat tego...czy Mikołaj wrzuca prezenty do komina od zewnętrznego kominka pod werandą. Musiałam tłumaczyć,że zimą nie ma mnie na działce a prezent może sobie ktoś zabrać...na przykład dzialkowe koty ;:306
Zdjęcia robię albo aparatem w trybie makro albo używam obiektywu do zdjęć makro. Jeśli interesują cię szczegóły
to napisze ci na pw.
Zrób zdjęcie tego chwasta ..jestem bardzo ciekawa co to za annanas :wink:
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Bardzo proszę ...podaj mi szczegóły na pw ...ja używam aparatu Syna ...Nikon - ma wiele opcji , ale nie mam pojęcia jak to ustawić , by wyszły takie jak Twoje ;:196 ...a też robię makro ...obiektywu osobnego nie mam ...ale ten aparat ma zoom 42 ;:oj ...jest porządny - ale co z tego , jak nie mam pojęcia jak - na chłopski rozum - go rozgryźć ....

Moja wnuczka ma 10 lat - ale czy wierzy w Św. Mikołaja - wątpię ...
Zrobię fotki - może jutro tego dziadostwa ...
Serdecznie pozdrawiam Marysieńko :wit ;:196 ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23

Post »

Witaj Marysiu, daaawno tu nie zaglądałam, ale i trochę nas zawirusowało w domu więc sił nie było. Powiedz proszę, kiedy planujesz okryć roślinki, bo ja to ciągle odkładam. Zastanawiam się, czy w ten weekend nie pojechać do Chrztowa i nie otulić roślinek włókniną... ;:19

Przy okazji - serdeczne pozdrowienia! :wit
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Z gwiazdnicą i u mnie jest problem. Trudno się pozbyć tego maleństwa. Jako, że mam gorsze chwasty gwiazdnicy przeważnie odpuszczam :roll:
Śliczna ta fotka marcinków.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu
Słyszałam, że z gwiazdnicy sporządza się pyszne sałatki i można smażyć ją na maśle :wink:
U nas też jest oczywiście :roll:
Marysiu jak mogła bym nie chcieć pięknego , białego złocienia :oops:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko - napisałam na PW,
Jagódko - ja dość dokładnie przeczytałam instrukcję obsługi mojego aparatu zaraz po zakupie. Jak ją czytałam pierwszy raz to miałam wrażenie że miejscami jest napisana po chińsku :;230 ale coś tam w końcu pojęłam :wink: Potem kupiłam sobie książkę "Zdjęcia makro. Warsztaty fotograficzne" Autor: Haje Jan Kamps A przede wszystkim zawsze robię od kilku do kilkanastu zdjęć jednego obiektu a potem wybieram najlepsze lub....wywalam wszystkie ;:306
Ale czasami jest to po prostu szczęśliwy przypadek jak ta fotka z 2009 roku

Obrazek

Olu - ja przez prawie miesiąc tkwiłam po uszy w marazmie i totalnej niemocy :(
Trochę mi przeszło w ostatnich dniach... Pewnie niedługo wyruszymy na działkę, ale trudno mi powiedzieć dokładnie kiedy. Ja zrobię tylko kopczyki różom i osłonię gałązkami co bardziej wrażliwe rośliny oraz te które sadziłam jesienią. Włókniną raczej nic nie będę okrywała..

Obrazek

Izo - ja gwiazdnicy wyjątkowo nie lubię :evil: a ona mnie wręcz przeciwnie...Wkurza mnie, że się urywa podczas wyrywania. Zielsko zostaje mi w ręce a korzenie w glebie...
Marcinki chyba rozpoznałaś..bo one są od Ciebie ;:167

Obrazek

Agnieszko - mnie nie wolno jeść masełka ;:145 No to chyba przepis na sałatkę poproszę... :lol:
A w kwestii tego złocienia to wiosną zrobimy "machniom" ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Zdaję sobie sprawę, że zrobienie dobrego zdjęcia nie jest łatwe i wiele czynników na to się składa. Wszystkie Twoje zdjęcia pokazywane na FO są świetne i zasługują na uznanie. Widać dokładnie przeczytałaś ( w przeciwieństwie do innych) instrukcję obsługi aparatu i poradnik. I chwała Ci za to, bo możemy raczyć się takim cudnymi fotkami ;:138
Cieszę się, że marcinki dużo rosną i radują oczy jesienią. A cóż to za złocień, ten różowy?
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Jezusie nazareński, Marysiu, jakie Ty robisz zdjęcia ;:oj.
Czas wychodzić ze stanu marazmu i niemocy!
Zajrzyj do mnie i bierz przykład ze swojego rudego ulubieńca ;:224.
Po niedzieli trzeba będzie zajrzeć na Św. Ducha. Co Ty na to?

;:196 Jagoda
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Fotki są zaskakująco piękne ;:138
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ambo-a u mnie w Śródpodagrycznikowym nieoczekiwanie zakwitły właśnie pierwiosnki lekarskie,spodziewaj się niespodzianek na działce.Zdjęcia rewelacyjne!
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Marysiu :D puk, puk :roll:
Miało być więcej zdjęć i więcej Ciebie na forum a tu taka cisza ?
:wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani - piszę po długiej przerwie...ale miałam remont w domu, problem z laptopem( który do końca nie jest usunięty..) i takie różne przykre wydarzenia, które odbierają radość życia na wiele dni...
=====================================

Izo - złocień o który pytasz przywędrował ze mną jeszcze z poprzedniej działki, Wydaje mi się, że widziałam u Ciebie takie same chryzantemy. Wyjątkowo pięknie kwitły w tym roku...

Obrazek

Jagódko - kochana....widzisz - próbuję wyleźć z dołka...a życie wciska mnie w niego z powrotem (jutro idę na kolejny pogrzeb) Na Św. Ducha byłam przedwczoraj a także na Mariackiej w celu zgłębienia historii chałupy gburskiej z Chrztowa. Znalazłam jedną książkę( wcześniej wygooglowałam ją w internecie), ale było tam tylko zdjęcie :( Pomimo tego niepowodzenia będę nadal próbowała zgłębić ten temat.
A oto w/w chałupa...piękna prawda?

Obrazek

To jest chałupa gburska z 1853 roku przeniesiona do skansenu we Wdzydzach Kiszewskich ze wsi w której mam działkę. Jestem bardzo ciekawa do kogo należała, czy istnieje nadal gospodarstwo z którego pochodzi, kiedy znalazła się w skansenie. Sądząc po tym, że stoi w najstarszej jego części podejrzewam, że mogło to być jeszcze w czasach pp. Gulgowskich.

E-Babciu - dzięki za miłe słowa pod adresem moich zdjęć... :lol:

Obrazek

Ewo - byłam mniej więcej tydzień temu na działce i jedyną niespodzianką było kilkadziesiąt kretowisk ;:306
Chociaż właściwie trudno nazwać to niespodzianką..pojawiają się co roku. Ale to nic...wiosną sobie z nimi poradzimy! U nas na działce chyba znacznie zimniej niż u Ciebie, bo w mieście całkiem ciepło.

Obrazek

Krysiu - jestem... :lol: A czemu mnie nie było pisałam już wyżej.. Fotki będą ..na pewno po Świętach :wink:

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakoś nikt do mnie nie zajrzał...to pewnie wynik mojej długiej nieobecności na forum :(
Na mojej działce nic się już nie dzieje...pod jej powierzchnią natomiast dokazują krety, produkując kopiec za kopcem :evil: Nic to...poradzę sobie z nimi wiosną. Ponieważ nic ciekawego już się w tym roku nie wydarzy - czas rozpocząć wspominki..tym bardziej, że z powodu mojego nędznego wiejskiego internetu prawie wcale nie mogłam wstawiać zdjęć.
====================================

Sezon rozpoczęliśmy w tym roku 22 kwietnia przyjeżdżając na działkę z kotami i roślinami..

Obrazek

Na wszystkich rabatach kwitły wiosenne kwiaty....chyba najładniej wyglądała Pierwiosnkowa :lol:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Koty zadowolone z działkowej swobody - ale nie ma to jak ciepły fotel...

Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”