Chcę zrezygnować z uprawy fasolki szpagowej karłowej, (z braku miejsca)i szukam zamiennika w tycznej
Asia
Przemek ,chciałam się upewnić, czasem ma problem czytania ze zrozumieniem...przemek1136 pisze:Edyta prawie już Ci odpowiedziała. Wysiej wszystkie rośliny w jednym terminie i już później nie dosiewaj. Zaplanuj to sobie jakoś bo Blauhilde dorasta do 3-4m, Hilds Neckarkoning też jest wysoka, Goldmarie (Gazela, Goldmarie) osiągają wysokość 2,5-3m.
Nie wszystkie, Ramdor ma krótki okres wegetacji, trochę dłużej niż karłowe ale nie do końca sezonu.esony1 pisze:Wyczytałam że tyczna kwitnie do mrozów i zbiór jest ciągły ...
Kiedy posiać nasiona na rozsadę? Tak mniej więcejprzemek1136 pisze:No widzisz Asiu! Już prawie uzgodniliśmy, że w przypadku fasoli tycznej nie ma sensu wysiewania w kilku terminach a Zbyszek pisze, że wysiewa w dwóch terminach a jako pierwszy termin wysiewu podaje 10 maja. Warto zatem doprecyzować. Otóż fasola szparagowa tyczna jest jeszcze bardziej wrażliwa na chłody i przymrozki niż fasolka szparagowa stąd tak wczesny wysiew (10 maj) jest ryzykowny ale jak nie nadejdą chłody to będziemy mieli wcześniejszy plon. Uważam, że bezpieczniej jest wysiać nasiona po 20 maja a jeszcze lepszym rozwiązaniem byłoby przygotowanie rozsady i wysadzenie jej po 15-20 maja. Na najwcześniejszy zbiór mimo wszystko proponuję choć jeden rządek fasolki szparagowej karłowej (ma znacznie krótszy czas do zbioru).